Dodaj do ulubionych

"Za naszym hatem"

05.11.12, 17:49
Siedzę właśnie nad tekstem z przełomu XIX i XX wieku i napotkałam zdanie "Za naszym h a t e m pełno jest..." [wyróżnienie z tekstu]. Zastanawiam się, czy jest to jakieś słowo, którego nie znam (archaizm, dialektyzm?) i tak powinno wyglądać (przy czym do większości takich słów są przypisy), czy chodzi o chatę i jest to literówka, czy co to w ogóle za twór?
Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś mógł mnie oświecić lub nakierować, gdzie szukać odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • bimota Re: "Za naszym hatem" 05.11.12, 23:55
      To takie forum na zywo... tongue_out
    • efedra Re: "Za naszym hatem" 06.11.12, 01:46
      Jeżeli nas poinformujesz, czego za tym hatem pełno jest, to może łatwiej będzie się domyślać.
    • kornel-1 Prowadziła nas gwiazda... 06.11.12, 07:59
      Więc i ty przeczytaj, jak zostało objaśnione ogwiazdkowane słowo w tekście.

Kornel
      • muszczek77 Re: Prowadziła nas gwiazda... 06.11.12, 08:03
        Dziękuję za pierwszą konstruktywną odpowiedź. U mnie właśnie tej gwiazdki - ani przypisu - nie ma, dlatego nie wiedziałam, co z tym zrobić.
      • kornel-1 No dobra, chcialo mi się... 06.11.12, 08:18
        Ponieważ pdf jest na chomikuj.pl to z ciekawości zajrzałem.

h a t (ukr.) — tama

To nowe wydanie. Wciąż do powieści jest dołączany jest słowniczkek (na końcu). Więc trochę mnie dziwi, że tego nie zauważyłeś

Kornel
        • muszczek77 Re: No dobra, chcialo mi się... 06.11.12, 08:20
          Już sobie znalazłam sama, jak wiedziałam, w czym problem. Mój plik ma przypisy na dole każdej strony, a nie na końcu - a tego brakowało. Pdf sobie przed chwilą ściągnęłam i słowniczek na końcu oczywiście znalazłam. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
          • kotulina Re: No dobra, chcialo mi się... 16.11.12, 23:50
            muszczek77 napisała:

> Już sobie znalazłam sama, jak wiedziałam, w czym problem. Mój plik ma przypisy
            > na dole każdej strony, a nie na końcu - a tego brakowało. Pdf sobie przed chwil
            > ą ściągnęłam i słowniczek na końcu oczywiście znalazłam. Jeszcze raz dziękuję z
            > a pomoc.

To jest temat z happyendem!!! smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka