Dodaj do ulubionych

Zagadkowe nazwisko

07.11.12, 17:20
W jednej z publikacji natrafiłem wśród autorów na:

Alabrudzińska A.

Pomyślałem sobie: może komuś imię Ala skleiło się z nazwiskiem. Ale nie! Nazwisko jest znane w Polsce: 245 osób głównie na Kujawach.
Ale skąd się wzięło? Czy było to coś w rodzaju:

À la Brudzińska?

A może jakiś urzędnik źle zapisał nazwisko Ali w metryce:

Ala Brudzińska?

Musiało to być około 5-6 pokoleń temu. Pewnie pod zaborami - teoria o carskim urjadniku czy pruskim ... [brakuje mi słówka], który nie znał języka polskiego miałaby sens...

Co sądzicie?

Kornel
Obserwuj wątek
    • randybvain Re: Zagadkowe nazwisko 07.11.12, 20:33
      Na pewno nie pochodzi od nazwy żadnej miejscowości w Polsce. Może od niemieckiej wersji? Podejrzewałem, że może to być literówka z (H)ałaburdziński, od hałaburda, ale Google nie pokazuje innych wersji poza Alabrudzińskimi.
    • bimota Re: Zagadkowe nazwisko 08.11.12, 11:55
      A JA SLYSZALEM O ROBERTSONIE ... :p
    • 8ar8ara Alamakota 17.11.12, 19:20
      kornel-1 napisał:

> W jednej z publikacji natrafiłem wśród autorów na:
      >
      > Alabrudzińska A.

W "Panu Kleksie" byla kraina Alamakota. Nie pamietam juz co sie dzialo w tej Alamakocie.
    • bimota Re: Zagadkowe nazwisko 17.11.12, 22:36
      MNIE DZIS NATCHNAL PILKARZ ZWANY FALCAO. PRZYPOMNIAL MI SIE POTEM FALCONETTI I ZACZALEM SIE ZASTANAWIAC JAK BY TO BYLO PO NASZEMU... I PRZYPOMNIAL MI SIE ZNAJOMY - FALKOWSKI, KTORY WCZESNIEJ MI SIE Z FLAKIEM KOJARZYL, ALE TO PEWNIE OD FALCONA... smile
    • reptar Re: Zagadkowe nazwisko 20.11.12, 15:47
      Bardzo zagadkowym nazwiskiem jest też Kanisiak.

Pewnego razu na turnieju szaradziarskim była do rozwiązania krzyżówka, w której litery z pól oznaczonych kropką miały utworzyć dodatkowe rozwiązanie. Po oddaniu prac zastanawialiśmy się, kim (znanym? ważnym?) jest Anita Kanisiak, że autor postanowił poświęcić jej całe zadanie. Zamysł autora był jednak inny. Hasło brzmiało: "Ani tak, ani siak".
      • robak.rawback Re: Zagadkowe nazwisko 02.01.13, 20:34
        kwejk.pl/obrazek/144969/cyps,albo,zyps.html
        Cyps Albo Zyps

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka