marajka 15.10.13, 14:51 Różnice oczywiście znam, tzn. wiem o co chodzi i rozróżnię na przykładzie, ale czy ktoś mógłby mi pomóc w zdefiniowaniu ich? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chief-denunciator Re: Konstrukcja werbalna a nominalna. 15.10.13, 16:46 marajka napisała: > Różnice oczywiście znam, tzn. wiem o co chodzi i rozróżnię na przykładzie, ale > czy ktoś mógłby mi pomóc w zdefiniowaniu ich? ============================== Kommunikative Grammatik Deutsch als Fremdsprache Ulrich Engel Rozemaria K. Tertel ( Z Warszawy) Str.: 276 ff Konstrukcje werbalne odzwierciedlają fakty... Konstrukcje nominalne można interpretować na swoją modłę... Tyle zrozumiałem z niemieckiego tekstu... Czy w polskim jest podobnie, tego nie wiem... Ot, co... Odpowiedz Link
arana Konstrukcja 15.10.13, 19:35 Konstrukcja - grupa morfemów lub wyrazów wchodzących w skład większej całości syntaktycznej. Konstrukcją w tym znaczeniu będzie zdanie, składnik (np.grupa podmiotu, grupa orzeczenia inaczej zwane frazą nominalną i frazą werbalną), wyraz (jako grupa morfemów). W językoznawstwie tradycyjnym konstrukcja to tyle co struktura, budowa jakiegoś wyrażenia językowego. Kazimierz Polański w "Encyklopedii wiedzy o języku polskim" pod red. Stanisława Urbańczyka, Ossolineum 1978 Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: Konstrukcja werbalna a nominalna. 15.10.13, 20:24 Widocznie w polskiej gramatyce ta problematyka odgrywa mniejszą rolę. W wiki brak polskiego opracowania. W niemieckiej gramatyce ten temat jest obszernie wałkowany... Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: Konstrukcja werbalna a nominalna. 15.10.13, 20:37 Krótka i zwięzła definicja z przykładami... Niestety znowu po niemiecku... Odpowiedz Link
arana Po polsku 16.10.13, 08:24 Trochę się znajdzie: pl.wikipedia.org/wiki/Syntagma sjp.pwn.pl/slownik/2463224/grupa_werbalna A konkretne przykłady można znaleźć w góglu książkowym. Odpowiedz Link