Dodaj do ulubionych

Czy cień jest od ćmy czy raczej od cienkości?

29.05.14, 22:37
Czy cień jest od ciemności czy od cienkości?

Wydawało mi się, że pasuje do ciemności - cień jako zaciemnione miejsce, ale dziwna jest ta zamiana "m" na "n". Tak, są to podobne głoski, ale w języku polskim nie przypominam sobie, żeby się bardzo wymieniały; płomień = płonąć przychodzi mi do głowy, ale może to kwestia końcówek systemowych.

Może cień jest od cienkości? Cienie są wyjątkowo cienkie.
Obserwuj wątek
    • robak.rawback Re: Czy cień jest od ćmy czy raczej od cienkości? 29.05.14, 22:42
      co to sa koncowki systemowe
      • kotulina Re: Czy cień jest od ćmy czy raczej od cienkości? 31.05.14, 22:45
        robak.rawback napisała:

> co to sa koncowki systemowe

Mam na myśli końcówki niewynikające z samego słowa a ze środowiska językowego, w którym się je używa. Nie wiem jak to lepiej opisać.
    • stefan4 Re: Czy cień jest od ćmy czy raczej od cienkości? 30.05.14, 02:19
      kotulina:
      > Czy cień jest od ciemności czy od cienkości?
      >
      > Wydawało mi się, że pasuje do ciemności - cień jako zaciemnione miejsce, ale dziwna jest ta
      > zamiana "m" na "n".

Nie ma zamiany, jest opuszczenie: ciemny → ciemń → cień.

- Stefan
      • kotulina Re: Czy cień jest od ćmy czy raczej od cienkości? 31.05.14, 22:43
        > Nie ma zamiany, jest opuszczenie: ciemny → ciemń → cień.
        >
        > - Stefan
        >

OK, dziękuję za odpowiedź. Ciekawe, czy są jakieś inne na takie zjawisko przykłady. Może "skromny" i "skroń"? Ale czy te słowa chyba nie mają ze sobą wiele wspólnego.
    • arana Boryś... 31.05.14, 06:51
      ....proponuje wyjaśnienie. Może ktoś znajdzie całość i poda. Będę wdzięczna, bo też jestem ciekawa.
      • kotulina Re: Boryś... 31.05.14, 22:43
        Dziękuję arana za odpowiedź. wink
    • randybvain Re: Czy cień jest od ćmy czy raczej od cienkości? 31.05.14, 21:39
      Część autorów opowiada się za tym, co napisał Stefan (cień <- cie(m)ń), a część upiera się przy pokrewieństwie z cienkością.
      • kotulina Re: Czy cień jest od ćmy czy raczej od cienkości? 31.05.14, 22:39
        randybvain napisał:

> Część autorów opowiada się za tym, co napisał Stefan (cień <- cie(m)ń), a c
        > zęść upiera się przy pokrewieństwie z cienkością.

Czyli jednak.

Ciekawego znaczenia w tym kontekście może nabrać pisanie cieniej i "cienkopis".
      • arana Etymologiczne moczary 01.06.14, 07:43
        Drugie słowo z tytułu pożyczyłam sobie z Palus Sarmatica. Wydaje mi się dobre, bo ileż w etymologii dróg nieprostych - a 'gęsi język' świadkiem! A poza tym sama kiedyś używałam słów 'complement direct' na określenie stanu kompletnego nieprzygotowania - oczywiście żartem, ale była w tym szaleństwie metoda, bo fonetyczne skojarzenie.

Randy, czy użycie czasowników 'opowiada się i 'upiera' można uznać za wskazówkę nt Twojego stanowiska w kwestii cienia i ćmy?

• randybvain Re: Etymologiczne moczary 01.06.14, 20:30
          To znaczy, że uważam, że cień pochodzi od cie(m)ń? Tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka