26.08.04, 23:48
Witam!
Cytat z dzisiejszej Rzeczpospolitej:

"Tak, według projekcji komputerowej, mógłby wyglądać w przyszłości polski
Pentagon."

Cóż to za dziwne użycie słowa projekcja??? Projekcje mogą być w psychologii,
czy w kartografii, ale widocznie nawet dziennikarzom mylą się z projektami...
Podobne użycie tego słowa zaobserwowałem dziś w telewizji, ale tam błędy są
normalne...
pzdrw, K.L.
Obserwuj wątek
    • piotrpanek Re: Projekcja 27.08.04, 11:03
      kuala_lumpur napisał:

> Witam!
      > Cytat z dzisiejszej Rzeczpospolitej:
      >
      > "Tak, według projekcji komputerowej, mógłby wyglądać w przyszłości polski
      > Pentagon."
      >
      > Cóż to za dziwne użycie słowa projekcja???

A nie chodzi o znaczenie _pierwsze_ wg sjp.pwn.pl/haslo.php?id=49210
      "
      projekcja ż I, DCMs. ~cji; lm D. ~cji (~cyj)
      1. «rzutowanie na ekran powiększonego obrazu klatek taśmy filmowej, przezroczy
      itp.; wyświetlanie»
      Projekcja filmowa.
      Projekcja przezroczy.
      Aparatura do projekcji.
      W czasie projekcji filmu prosimy nie wchodzić.

2. geogr. «odwzorowanie na płaszczyźnie powierzchni kuli ziemskiej lub jej
      części, wraz z siatką równoleżników i południków»

3. mat. «rzut punktu, figury, bryły»

z łc.

"

> Projekcje mogą być w psychologii,

Hmm... moje drugie skojarzenie po projekcji filmu to rzeczywiście projekcja w
      psychologii (zresztą po prostu analogiczne znaczenie do projekcji filmowej), a
      zacytowany słownik ani o tym nie wspomniał...

> czy w kartografii, ale widocznie nawet dziennikarzom mylą się z projektami...
      > Podobne użycie tego słowa zaobserwowałem dziś w telewizji, ale tam błędy są
      > normalne...
      > pzdrw, K.L.
      • jacklosi Re: Projekcja 27.08.04, 13:10
        Słowo projekcja jest używane w moim środowisku (ekonomia) w znaczeniu: wynik
        rzutowania w przyszłość pewnych założeń. Np. jeżeli stopa inflacji wzrośnie
        powyżej tyle a tyle, to według mojej projekcji konsumpcja per capita spadnie o
        tyle a tyle. Chodzi generalnie o modelowanie, zwykle komputerowe, przyszłości.
        Słowa plan lub prognoza nie oddają tego znaczenia. Być może jest to kolejny
        amerykanizm, ale odpowiednika polskiego nie widzę.
        JK
        • piotrpanek Re: Projekcja 27.08.04, 13:45
          jacklosi napisał:

> Słowo projekcja jest używane w moim środowisku (ekonomia) w znaczeniu: wynik
          > rzutowania w przyszłość pewnych założeń. Np. jeżeli stopa inflacji wzrośnie
          > powyżej tyle a tyle, to według mojej projekcji konsumpcja per capita spadnie
          o
          > tyle a tyle. Chodzi generalnie o modelowanie, zwykle komputerowe,
          przyszłości.
          > Słowa plan lub prognoza nie oddają tego znaczenia. Być może jest to kolejny
          > amerykanizm, ale odpowiednika polskiego nie widzę.

No przecież jest prapolska "ekstrapolacja". Czy twoja "projekcja" jest
          amerykanizmem? Nie wiem. Nawet jeśli tak, to wciąż obraca się w kręgu
          znaczenia "przerzucenie obrazu w inne miejsce". Nie wiem, czemu uważać, że to
          błędne użycie słowa "projekt" - chyba że rzeczywiście w przywołanym przez kualę
          lumpur (kuala lumpura? kualę lumpura?) (a przeze mnie nieczytanym) artykule
          nijak nie da się przyjąć, że projekcja to projekcja, a nie coś innego...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka