Dodaj do ulubionych

Create something from nothing!

28.10.14, 11:56
Znalazłem tajemnicę sukcesu gospodarczego Chińczyków...

Niestety nie ma Polskiej Wiki.

Czasami zaglądają tu także sinolodzy.

Może dorzucą coś ciekawego.

Myślę tak sobie, że to ma jakiś związek z filozofią języka..

Ot, co...
Obserwuj wątek
    • the-great-inuk Re: Create something from nothing! 29.10.14, 09:37
      Z niemieckiej Wiki:

>>Die 36 Strategeme sind in China Allgemeingut. Sie sind Schullesestoff und werden als Cartoons gedruckt.<<

36 forteli (podstępów) są w Chinach dobrem ogólnym. Należą do lektury szkolnej. Są także znane w formie historyjek obrazkowych.
      (Tłumaczył Great Inuk)

Wielka szkoda, że to nikogo nie interesuje. Widocznie na tym forum uważa się, że tylko zagadnienia stricte gramatyczne należą do >>filozofii języka.<<

Ot, co...
      • kalllka Re: Create something from nothing! 29.10.14, 15:12
        Ależ inuku, mozliwe, po prostu , ze wszystkim innym językoznawstwem, potrzeba trochę więcej czasu niż tobie.
    • menering Re: Create something from nothing! 29.10.14, 22:53
      „36 forteli”, 三十六計 - Sānshíliù Jì, powołuje się często na księgę z 6 wieku p.n.e.
      „Sztuka wojenna”: 兵法 – Bīngfǎ, autorstwa: 孫子 – Sūnzĭ. „Sztuka wojenna” jest
      najstarszym i podstawowym dziełem w tzw. kanonie Siedmiu Ksiąg Wojennych.
      „36 forteli”, dzieło o prawie 1000 lat późniejsze, do tego kanonu się nie zalicza.

Rzecz jest przetłumaczona na polski:
      phw.org.pl/36-forteli-chinska-sztuka-podstepu-p-plebaniak-solaris/
      Urywki są tu: www.chiny.pl/sanshiliuji.php

„Sztuka wojenna” Sūn Zǐ do pobrania:
      comma.dt.pl/e-books/BingFa/Screen/SCREEN.pdf
      Ale, po cóż sięgać aż do starożytnych Chińczyków? Mamy i my przecież Carla von
      Clausewitza, który masowe zabijanie ludzi wolał nazywać „sztuką wojenną”
      (C.v. Clausewitz - „Vom kriege”wink. I tak dobrze, że nie „szlachetną sztuką wojenną”.
      Podobnie jak kiedyś, a może i nadal, boks nazywano „szlachetną szermierką na pięści”.

\Robertus af Upsala
      • the-great-inuk create defeat phenomenon 30.10.14, 08:33
        menering napisał: „36 forteli”

Serdeczne dzięki za bardzo ciekawe linki.

Mój pech, że tej pozycji nie poznałem 50 lat wcześniej.
        Te fortele mogą także służyć do zapobiegania mordobicia.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
        Zwyciężyć to wywołać w umyśle przeciwnika zjawisko porażki (ang. create defeat phenomenon) tak, aby zaniechał on wrogiej aktywności.
        ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Przypomina mi to scenę ze starożytnych Chin:

Do pewnego grodu zbliża się wroga Armia. Szanse do skutecznej obrony są znikome. Zbliżająca się wroga armia jest nie do zwyciężenia.
        Naczelnik grodu każe pootwierać szeroko wszystkie wrota. Przed wrotami ludzie spokojnie zamiatają ulicę. Wszędzie spokój.

Wywiadowcy zbliżającej się wrogiej armii wszystko dokładnie notują. (Jak entourage P.koreańskiego dyktatora).
        Meldują wszystko swemu wodzowi. Wódz wielkiej armii wszystko dokładnie analizuje i dochodzi do nieomylnego wniosku, że to wszystko wskazuje na wyrafinowaną zasadzkę.

Wielki wódz nie jest głupi i rozkazuje odwrót ...

Ot, co...
        • the-great-inuk Re: create defeat phenomenon 30.10.14, 08:40
          Przydatność forteli w życiu prywatnym...

Ot, co...

Postscriptum

Bez komentarza... Mimo, że mi język swędzi niemożebnie ...
      • the-great-inuk Re: Create something from nothing! 30.10.14, 09:35
        menering napisał:

(C.v. Clausewitz - „Vom kriege”wink

Carl von Clausewitz uratował świat przed faszyzmem i hitleryzmem.

Gdy Wehrmacht zajmował coraz większe połacie Związku Radzieckiego, oficerowie niemieccy dziwowali się niemożebnie, że w każdej bibliotece ruskich komisarzy wojennych był mocno zużyty egzemplarz (C.v. Clausewitz - „Vom kriege”wink w ruskim języku. ("zużyty" znaczy, że był często czytany) W Niemczech mało kto zna i znał to dzieło.

W wojnie z Napoleonem Prusacy przegrywali na wszystkich frontach. Przełożony Clausewitza dostał się do niewoli francuskiej. Do niewoli dostali się gdzieś na wschodzie Europy. Na wschodzie Francuzi nie mieli obozów jenieckich. Clausewitz jako adiutant swego przełożonego dali razem Francuzom SŁOWO HONORU, że zgłoszą się samemu do obozu jenieckiego we Francji.
        Słowa dotrzymali, maszerowali we dwójkę przez całą Europę do swego celu.

W dzisiejszych czasach pojęcie HONORU jest jeszcze tylko żywe u tureckich Gastarbeiterów.

Ot, co...

Postscriptum

Przypomnę jeszcze, że Napoleon prowadził wojny zaczepne, swoją rodzinkę posadził na wszystkich tronach Europy. Polaków używał jako "mięsa armatniego!" Do tłumienia powstania w Hiszpanii...
        W Egipcie nie cackał się z jeńcami wojennymi i kazał 4000 mameluków rozstrzelać ...
        W rokowaniach obiecał im wolność...
        Trza by go post mortem postawić przed sądem dla zbrodniarzy wojennych w Hadze.
        Francuzi zbudowali mu mauzoleum!
        • the-great-inuk did not match any products... 30.10.14, 11:39
          Amazon z Ameryki pisze:

Your search "36 forteli. Chińska sztuka podstępu Piotr Plebaniak" did not match any products.

Zakup w Polsce jest za skomplikowany.

Przekracza zdecydowanie moje zdolności intelektualne...

Ot, co...
      • the-great-inuk Możesz więc z sinologi jako tako żyć? 31.10.14, 09:19
        menering\Robertus af Upsala napisał:

„36 forteli”, 三十六計

Mam takowe wrażenie, jakoby sinologia nikogo nie interesowała.

Robertus af Upsala, połóż twoją prawą rękę na serce i powiedz nam szczerze:

Ile dni byś w Chinach przeżył bez pomocy tłumacza?
        Ostro konkluduję, większość Twego czasu spędzasz w Królestwie Szwedzkim.
        Masz więc mało okazji do praktycznego zastosowania swych umiejętności.

Możesz więc z sinologi jako tako żyć?

Albo głodujesz większą część roku?

Ot, co...
    • apersona Re: Create something from nothing! 31.10.14, 18:24
      Create something from nothing

A plain lie. Make somebody believe there was something when there is in fact nothing. One method of using this strategy is to create an illusion of something's existence, while it does not exist. Another method is to create an illusion that something does not exist, while it does.

Retoryka przedwyborcza mi się kojarzy
    • the-great-inuk Praktyczny przykład 01.11.14, 07:50
      Praktyczny przykład zastosowania chińskiej filozofii

Inteligentna reklama

Ot, co...

Postscriptum

99,9999 reklamy w GW blado przy tym wygląda...
      A szczególnie natarczywe i natrętne reklamy Googela tak mi działają na nerwy, że z pewnością reklamowanego towaru nie kupię...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka