Dodaj do ulubionych

Baltimore USA

28.04.15, 16:55
Pochodzenie nazwy miasta Balti-More?

Po mojemu: Bałtyk - Morze...

Najwidoczniej mieszkają tam niedobitki byłych Prusów tępionych bezlitośnie przez Zakon Krzyżacki

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSS4cMunz2m0QpByBc3jMHDw4F0ZXiILORAh0Rf_uRSjZ59Ua0a4w

na zlecenie Konrada Mazowieckiego.

W USA jest wiele takich miast mających powiązania ze starą ojczyzną w Europie...

Wspominałem tu już kiedyś o amerykańskim mieście Kościuszko ...

Ot, co...
Obserwuj wątek
    • the-great-inuk Re: Baltimore USA 28.04.15, 17:12
      Wielki Inuk napisał po polsku:

>>pochodzenie słowa<<

Uczeni w piśmie używają greckie słowo >>etymologia<< najwidoczniej aby się odgraniczyć od pospólstwa...

Ot, co..
    • efedra Re: Baltimore USA 29.04.15, 02:35
      the-great-inuk napisała:

>
      > W USA jest wiele takich miast mających powiązania ze starą ojczyzną w Europie..

Tak, tak. Olgierd Budrewicz jeździł nawet po tym kraju, odwiedzając i opisując chyba kilkanaście miast o nazwie Warsaw.
    • arana Re: Baltimore USA 29.04.15, 06:33
      the-great-inuk napisała:
      >
      > Najwidoczniej mieszkają tam niedobitki byłych Prusów tępionych bezlitośnie przez Zakon Krzyżacki

> Ot, co...

No dobra, hipotezę postawiłeś. A dowód? Samo ot, co... nie załatwi sprawy. smile

• the-great-inuk Re: Baltimore USA 29.04.15, 09:05
        arana napisała:

> the-great-inuk napisała:
        > >
        > > Najwidoczniej mieszkają tam niedobitki byłych Prusów tępionych bezlitośn
        > ie przez Zakon Krzyżacki
        >
        > > Ot, co...
        >
        >
        > No dobra, hipotezę postawiłeś. A dowód? Samo ot, co... nie załatwi sprawy. smile
        ================================>

Pewność siebie + tupet = siła przebicia

Formuła na życiowy sukces

Allahu Akbar !!!
        • arana Re: Baltimore USA 29.04.15, 15:28
          Hej, nie lubisz patafizyki? Gdzie się w nią mamy bawić, jak nie tu? No i te możliwości!, tzn. skany ksiąg i dokumentów - większość na wyciągnięcie ręki, a nawet tylko jednego palca - bo wystarczy klik.
      • stefan4 Re: Baltimore USA 29.04.15, 10:54
        arana:
        > No dobra, hipotezę postawiłeś. A dowód?

Dowód przez cytowanie literatury jest w tym przypadku łatwy do przeprowadzenia. Wikipedia:
        Cytat
        The city is named after Cecil Calvert, second Lord Baltimore, (1605–1675), a member of the Irish House of Lords and the founding proprietor of the Colony and Province of Maryland. Baltimore is an anglicization of the Irish name Baile an Tí Mhóir, meaning "town of the big house", which was the name of the estate in County Longford on which the Calvert family lived, in Ireland.

Kiedyś pytałem Anglików, czy wiedzą, gdzie leżą Karpaty. Przytłaczajaca większość nigdy nie słyszała takiej nazwy. Jeśli znajomość geografii u starożytnych Irlandczyków nie była znacząco lepsza niż u dzisiejszych Anglików, to poważnie wątpię, czy kiedykolwiek słyszeli o Morzu Bałtyckim.

Kiedyś pytałem Usawców, czy wiedzą, co w Europie mieści się na wschód od Niemiec. Dostawałem odpowiedzi najróżniejsze: a to Portugalia, a to Norwegia... Jeśli nazwa Baltimore nie pochodzi z Irlandii, to prędzej uwierzę, że zestawiła się sama w wyniku przypadkowego rzucenia kostkami od Scrabble'a w tablicę z klejem, niż że ktoś z nazywających coś słyszał o Morzu Bałtyckim i dawnych Prusiech.

- Stefan
        • the-great-inuk Re: Baltimore USA 29.04.15, 14:25
          IT WAS ONLY A PUN...

Allahu Akbar !
        • arana Re: Baltimore USA 29.04.15, 15:33
          stefan4 napisał:

<... to poważnie wątpię, czy kiedykolwiek słyszeli o Morzu Bałtyckim.

> ... prędzej uwierzę, że zestawiła się sama w wyniku przypadkowego rzucenia kostkami od Scrabble'a w tablicę z klejem, niż że ktoś z nazywających coś słyszał o Morzu Bałtyckim i dawnych Prusiech.

Efedro, co Ty na to jako nasz człowiek w USA?
          • dala.tata Re: Baltimore USA 03.05.15, 17:07
            Od czasu, kiedy zdebialem, gdy Amerykanin nie laczyl slowa 'English' z 'England' i nie rozumial, dlaczego wyjasniam mu znajomosc angielskiego mieszkaniem w Anglii, jestem w stanie uwierzyc w dowolny poziom amerykaniskiej ignoracji.
            • robak.rawback Re: Baltimore USA 03.05.15, 19:34
              re warszawy - bylam przekonana ze to wkleilam a tu widze ze nie - www.msw-pttk.org.pl/biuletyn/warsaw.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka