Dodaj do ulubionych

16 języków

12.06.15, 17:48
Nowy rzecznik Episkopatu włada podobno 16 językami, ktoś wie może jakie to języki?...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18087338,Jest_nowy_rzecznik_Konferencji_Episkopatu_Polski_.html?lokale=local&v=1&pId=34727103&send-a=1#opinion34727103
Obserwuj wątek
    • arana Re: 16 języków 12.06.15, 18:19
      Nie wystarczy Ci, że mówi językami? wink
      • cyberros Re: 16 języków 13.06.15, 21:53
        arana napisała:

> Nie wystarczy Ci, że mówi językami? wink

Nie, chciałbym jeszcze wiedzieć jakimi...
        • arana Re: 16 języków 14.06.15, 06:35
          cyberros napisał:
          >
          > Nie, chciałbym jeszcze wiedzieć jakimi...

Nawet wiki nie wie. wink
          • cyberros Re: 16 języków 14.06.15, 13:50
            arana napisała:

> cyberros napisał:
            > >
            > > Nie, chciałbym jeszcze wiedzieć jakimi...
            >
            > Nawet wiki nie wie. wink

Ale gazeta.pl wiedziała jednak wink
            forum.gazeta.pl/forum/w,10102,157912205,157924542,16_errata.html
            • arana ... bo się podlizują, że niby... 14.06.15, 14:36
              ... nie "mówi językami", lecz "włada". Gdyby "mówił językami" i odważyliby się napisać iloma, to byłby fajny precedens, a także nowy komentarz do Pisma, hehe!
      • kotulina Ciekawa dla mnie uwaga Arana 13.06.15, 22:11
        arana napisała:

> Nie wystarczy Ci, że mówi językami? wink

Właśnie, co jeszcze może znaczyć władza nad językami? Kto włada językiem, jest w nim chyba sprawniejszy, niż gdyby tylko nim mówił. Władać językami może znaczyć możność ogólnego kształtowania go. Ktoś, kto włada 16 językami ma kontrolę nad 16 rzecznikami.
        • stefan4 Re: Ciekawa dla mnie uwaga Arana 13.06.15, 22:38
          kotulina:
          > Kto włada językiem, jest w nim chyba sprawniejszy, niż gdyby tylko
          > nim mówił. Władać językami może znaczyć możność ogólnego
          > kształtowania go.

Chyba czas sięgnąć po definicje prawne. Otóż ,,władanie'' jest jednym z atrybutów ,,posiadania'', ale nie jest jeszcze całym posiadaniem:

Wikipedia:
          Cytat
          Zgodnie z powszechnie panującym poglądem przesłankami do stwierdzenia stanu posiadania są:
          • fizyczne władanie rzeczą przez posiadacza (łac. corpus possesionis),
          • manifestowany przez posiadacza zamiar władania rzeczą dla siebie (łac. animus rem sibi habendi).

Brak drugiej z wymienionych przesłanek oznacza, iż mamy do czynienia z innym istotnym prawnie stanem faktycznym, a mianowicie dzierżeniem (władaniem rzeczą za kogoś innego).

Tak więc, żeby posiadać język obcy, nie wystaczy nim władać, trzeba jeszcze manifestować zamiar władania nim dla siebie.

- Stefan
        • arana Re: Ciekawa dla mnie uwaga Arana 14.06.15, 06:41
          To był żart, Kotulino, wykorzystujący mówienie językami w sensie biblijnym i komunikacyjnym.

Myślę, że autor artykułu napisał włada 16 językami, aby uniknąć żartobliwej dwuznaczności nasuwającej się przy zwrocie mówi językami. Bo przecież od czasów Wujka "mówienie językami" niesie za sobą sens biblijny. A do tego ludziom dzisiejszym, którzy byli świadkami takich zdarzeń, kojarzy się z bełkotliwym uniesieniem. A że o rzecznika episkopatu chodziło, więc skojarzenie następowało wręcz automatycznie.
    • zbyfauch Jan Paweł Olbrzymi 12.06.15, 22:21
      władał wszystkimi językami.
      • robak.rawback Re: Jan Paweł Olbrzymi 13.06.15, 19:17
        no bardzo mnie ciekawi co to znaczy 'wlada'
        w jakim stopniu je zna? aktywnie sie posluguje? na jakim poziomie?
        moj maly mozdzek tego nie ogarnia
        • stefan4 Re: Jan Paweł Olbrzymi 13.06.15, 21:46
          robak.rawback:
          > no bardzo mnie ciekawi co to znaczy 'wlada'

Nie wiem, co to jest ,,wlada'', ale wygląda mi na jakiś kolor, coś jak ,,d... blada''.

A co do języków tego rzecznika, to ja przypuszczam, że cztery z nich to nie są takie, którymi się mówi: starohebrajski, aramejski, koine i łacina. I on je zapewne zna tak jak niejaki Oniegin:
          Cytat
            Латынь из моды вышла ныне:
            Так, если правду вам сказать,
            Он знал довольно по-латыне,
            Чтоб эпиграфы разбирать,
            Потолковать об Ювенале,
            В конце письма поставить vale,
            Да помнил, хоть не без греха,
            Из Энеиды два стиха.

Skoro studiował w Rzymie, w Jerozolimie i w Oxfodzie, to zapewne potrafi mówić jeszcze po włosku, nowohebrajsku i angielsku. Jak ktoś zna łacinę i włoski, to już w ciemno może deklarować znajomość (bierną w piśmie) francuskiego i hiszpańskiego. I najprawdopodobniej czasem coś mówi po polsku.

Wyliczyłem niniejszym 10 języków, bardzo mnie to wyczerpało intelektualnie, więc domysły w sprawie 6 pozostałych pozostawiam innym, bardziej wypoczętym.

- Stefan
          • kalllka Re: Jan Paweł Olbrzymi 13.06.15, 22:32
            Włada od Wlada.

• cyberros 12 14.06.15, 13:06
            stefan4 napisał:

> A co do języków tego rzecznika, to ja przypuszczam, że cztery z nich to nie są
            > takie, którymi się mówi: starohebrajski, aramejski, koine i łacina. I on je za
            > pewne zna tak jak niejaki Oniegin:
            > ...
            > Skoro studiował w Rzymie, w Jerozolimie i w Oxfodzie, to zapewne potrafi mówić
            > jeszcze po włosku, nowohebrajsku i angielsku. Jak ktoś zna łacinę i włoski, t
            > o już w ciemno może deklarować znajomość (bierną w piśmie) francuskiego i hiszp
            > ańskiego. I najprawdopodobniej czasem coś mówi po polsku.

> Wyliczyłem niniejszym 10 języków, bardzo mnie to wyczerpało intelektualnie, wię
            > c domysły w sprawie 6 pozostałych pozostawiam innym, bardziej wypoczętym.

Prawdopodobne jest tez, ze uczył się niemieckiego w swojej karierze, niemieckiego uczy, czy uczyło się, sporo Polaków. Pochodzi z Sokołowa Podlaskiego i pracował w Drohiczynie, może wiec załapał coś z białoruskiego? Byłoby wiec 12 jeżyków, brakuje jeszcze 4-ch...

> - Stefan
            >
            • cyberros 16 14.06.15, 13:46
              cyberros napisał:

> stefan4 napisał:
              >
              > > A co do języków tego rzecznika, to ja przypuszczam, że cztery z nich to n
              > ie są
              > > takie, którymi się mówi: starohebrajski, aramejski, koine i łacina. I on
              > je za
              > > pewne zna tak jak niejaki Oniegin:
              > > ...
              > > Skoro studiował w Rzymie, w Jerozolimie i w Oxfodzie, to zapewne potrafi
              > mówić
              > > jeszcze po włosku, nowohebrajsku i angielsku. Jak ktoś zna łacinę i wło
              > ski, t
              > > o już w ciemno może deklarować znajomość (bierną w piśmie) francuskiego i
              > hiszp
              > > ańskiego. I najprawdopodobniej czasem coś mówi po polsku.
              >
              > > Wyliczyłem niniejszym 10 języków, bardzo mnie to wyczerpało intelektualni
              > e, wię
              > > c domysły w sprawie 6 pozostałych pozostawiam innym, bardziej wypoczętym.
              >
              > Prawdopodobne jest tez, ze uczył się niemieckiego w swojej karierze, niemieckie
              > go uczy, czy uczyło się, sporo Polaków. Pochodzi z Sokołowa Podlaskiego i praco
              > wał w Drohiczynie, może wiec załapał coś z białoruskiego? Byłoby wiec 12 jeżykó
              > w, brakuje jeszcze 4-ch...
              >
              > > - Stefan
              > >

Znalazlem cytat:
              "Zna również rosyjski, białoruski, jidysz. W swojej pracy naukowej posługuje się też językami starożytnymi: łacińskim, hebrajskim, greckim, aramejskim, akadyjskim, syryjskim i ugaryckim."
              Czyli jidysz, grecki, akadyjski, syryjski i ugarycki. Nie ma nic o wspomnianym przez Stefana koine (z nim byłoby 17), wiec wygląda na to, ze te 16 są następujące:
              polski
              angielski
              niemiecki
              jidysz
              nowohebrajski
              (staro)hebrajski
              starogrecki
              aramejski
              akadyjski
              syryjski
              ugaryckim
              łacina
              francuski
              włoski
              hiszpański
              rosyjski
              białoruski.

Wyszło 17, może chodziło o to, ze polski i 16 języków obcych?...
              Przyznaje on jednak sam, ze DOBRZE mówi jednak tylko 5-ma: angielski, włoski, hiszpański, francuski, nowohebrajski. To gorzej niż mój znajomy ze Szwajcarii, który BARDZO DOBRZE mówi 6-ma językami. Wielu Litwinów mówi tez zazwyczaj dobrze 4-ma językami: litewski, rosyjski, polski i angielski.

wyborcza.pl/1,75478,18086079,Ks__Pawel_Rytel_Andrianik_nowym_rzecznikiem_Episkopatu.html#ixzz3d2FtkSTx
              • cyberros 16 - errata 14.06.15, 13:48
                Niemieckiego chyba jednak nie zna.
                "Podczas swej edukacji studiował 16 języków obcych, którymi posługuje się w pracy duszpasterskiej i naukowej. Włada biegle angielskim, włoskim, hiszpańskim, francuskim i współczesnym hebrajskim. Zna również rosyjski, białoruski, jidysz. W swojej pracy naukowej posługuje się też językami starożytnymi: łacińskim, hebrajskim, greckim, aramejskim, akadyjskim, syryjskim i ugaryckim.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,18086079,Ks__Pawel_Rytel_Andrianik_nowym_rzecznikiem_Episkopatu.html#ixzz3d2JFZm2w"
              • stefan4 Re: 16 14.06.15, 13:54
                cyberros:
                > Czyli jidysz, grecki, akadyjski, syryjski i ugarycki. Nie ma nic o wspomnianym
                > przez Stefana koine (z nim byłoby 17)

Nie, nadal 16. Koine to greka z czasów od −300 do +300, różna trochę zarówno od greki Homera, jak greki prezydenta Pawlopoulosa. Ja myślę, że z języków greckich, które może znać ten rzecznik, koine jest najbardziej prawdobodobny, bo występuje w Piśmie Świętym.

- Stefan
                • cyberros Re: 16 14.06.15, 14:19
                  stefan4 napisał:

> cyberros:
                  > > Czyli jidysz, grecki, akadyjski, syryjski i ugarycki. Nie ma nic o wspomn
                  > ianym
                  > > przez Stefana koine (z nim byłoby 17)
                  >
                  > Nie, nadal 16. Koine to g
                  > reka z czasów od −300 do +300, różna trochę zarówno od greki Homera, jak
                  > greki prezydenta Pawlopoulosa. Ja myślę, że z języków greckich, które może zna
                  > ć ten rzecznik, koine jest najbardziej prawdobodobny, bo występuje w Piś
                  > mie Świętym.
                  >
                  > - Stefan
                  >

Ok. W cytacie podanym poniżej napisali, ze zna 16 języków obcych i wymienili 15 z nich. Nie podano jednak 16-tego, może to tajemnica?
                  "Podczas swej edukacji studiował 16 języków obcych, którymi posługuje się w pracy duszpasterskiej i naukowej. Włada biegle angielskim, włoskim, hiszpańskim, francuskim i współczesnym hebrajskim. Zna również rosyjski, białoruski, jidysz. W swojej pracy naukowej posługuje się też językami starożytnymi: łacińskim, hebrajskim, greckim, aramejskim, akadyjskim, syryjskim i ugaryckim.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,18086079,Ks__Pawel_Rytel_Andrianik_nowym_rzecznikiem_Episkopatu.html#ixzz3d2JFZm2w"
              • arana Re: 16 14.06.15, 14:37
                cyberros napisał:

> Wyszło 17, może chodziło o to, ze polski i 16 języków obcych?...

Ależ z Ciebie rachmistrz! Czyż nie jest ważniejsze, CO potrafi powiedzieć w tych siedemnastu językach?
                • cyberros Re: 16 14.06.15, 14:53
                  arana napisała:

> cyberros napisał:
                  >
                  > > Wyszło 17, może chodziło o to, ze polski i 16 języków obcych?...
                  >
                  >
                  > Ależ z Ciebie rachmistrz! Czyż nie jest ważniejsze, CO potrafi powiedzieć w tyc
                  > h siedemnastu językach?

Dla mnie nie. Raczej ważniejsze jest JAK potrafi powiedzieć to, co chce, a nie CO.
                  Tu:
                  forum.gazeta.pl/forum/w,10102,157912205,157924710,Re_16.html
                  wrzuciłem cytat, gdzie wymieniają 15 z jego 16 języków obcych, które zna.
    • cyberros Płynność językowa. 14.06.15, 13:31
      cyberros napisał:

> Nowy rzecznik Episkopatu włada podobno 16 językami, ktoś wie może jakie to języ
      > ki?...
      >
      > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18087338,Jest_nowy_rzecznik_Konferencji_Episkopatu_Polski_.html?lokale=local&v=1&pId=34727103&send-a=1#opinion34727103

"Opisujące osobę nowego rzecznika media podkreślały fakt, że zna on szesnaście języków.
      Oczywiście nie wszystkimi mówię płynnie, ale potrafię się porozumieć. Dobrze mówię po angielsku, włosku, hiszpańsku, francusku i hebrajsku
      — wyjaśnia kapłan."
      wyborcza.pl/1,75478,18086079,Ks__Pawel_Rytel_Andrianik_nowym_rzecznikiem_Episkopatu.html
      Czyli raptem mówi DOBRZE 5-ma językami (poza polskim).
    • nikodem321 Witkacy 16.06.15, 17:33
      A na ile języków jest w stanie przełożyć coś z Witkacego?

Na przykład taki neologizm: "masturbik" - M/S Masturbik?
      • cyberros Re: Witkacy 16.06.15, 21:30
        nikodem321 napisał:

> A na ile języków jest w stanie przełożyć coś z Witkacego?
        >
        > Na przykład taki neologizm: "masturbik" - M/S Masturbik?

Nie ma tekstów nieprzekładalnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka