Dodaj do ulubionych

„Agora”

11.07.15, 10:43
„Forum”

Na sam wpierw była „Agora” a dopiero nieco później starzy Rzymianie zrobili z tego „Forum”

Proponuję niniejszym powrócić do greckiego oryginału.

Może pomożemy Grekom w ten sposób w odzyskaniu starego helleńskiego honoru...

In ancient Greek city-states, an agora was a place where ordinary people would assemble to exchange ideas.

Ot, co...
Obserwuj wątek
    • randybvain Re: „Agora” 11.07.15, 20:01
      Wolę polski dwór.
      • the-great-inuk Re: „Agora” 11.07.15, 20:29
        randybvain napisał:

> Wolę polski dwór.

WIKI pisze coś inszego...

Ot, co...
      • arana Re: „Agora” 12.07.15, 07:28
        randybvain napisał:

> Wolę polski dwór.

Masz na myśli dwór magnacki lub królewski? Rzeczywiście istniała tam funkcja edukacyjna i okazja do wymiany myśli. Bo dwór jako miejsce poza domem nie spełniał tej roli u nas - już szybciej karczma czy gospoda; a jeśli coś poza domem, to ulica (wychowanek ulicy).

Mam wrażenie, że autor wątku proponuje, by forum internetowe zastapić agorą internetową.
        • the-great-inuk Re: „Agora” 12.07.15, 08:40
          arana napisała:

> randybvain napisał:
          >
          > > Wolę polski dwór.
          >
          > Masz na myśli dwór magnacki lub królewski? Rzeczywiście istniała tam funkcja ed
          > ukacyjna i okazja do wymiany myśli. Bo dwór jako [i]miejsce poza domem[/
          > i] nie spełniał tej roli u nas - już szybciej karczma czy gospoda; a jeśli coś
          > poza domem, to ulica (wychowanek ulicy).
          >
          > Mam wrażenie, że autor wątku proponuje, by forum internetowe zastapić [i
          > ]agorą internetową.[/i]
          =======================================
          Dokładnie tak jest!

I oto następny niezbity dowód, że niewiasty mają bardziej rozwinięty zmysł empatii.

Dlatego ja tak cenię niewiasty...

Przed laty dr. laryngolog gender maskulinum zbeształ mnie bo nie wykonywałem należycie jego poleceń wyrażonych zespołem ściśle naukowych zdań.

Kilka miesięcy po tym incydencie badała mnie dr. laryngolog gender femininum. Zamiast tracić czas na wygłaszanie latyno-greckich mądrości, sama wyprodukowała dźwięk akustyczny i poprosiła mnie z wielką empatią abym go powtórzył.

Ot, co...
        • randybvain Re: „Agora” 12.07.15, 09:49
          A targ?
          • the-great-inuk Re: „Agora” 12.07.15, 11:08
            randybvain napisał:

> A targ?
            ===========================>

Kojarzy się za bardzo z działalnością komercyjną ...

A nam chodzi o działalność stricte intelektualną ...

Ot, co...
          • arana Rynek 12.07.15, 12:04
            randybvain napisał:

> A targ?
            >

To już raczej rynek. Bo i główne miejsce miasta, w którym spotykali się mieszkańcy, i plac ogłoszeniowy. Tam goniec miejski, który gromadził słuchaczy. Pamiętacie? W Atenach wrzawa! Perscy heroldowie stoją na rynku i w nieznanej mowie coś ciżbie głoszą. Tak samo było w Polsce.

• the-great-inuk Re: Rynek 12.07.15, 12:59
              arana napisała:

>>Rynek<<

Nie da rady, bo to z niemieckiego

Nie będziemy tu germanić.

To już lepiej grecki oryginał !
              • gat45 Re: Rynek 12.07.15, 13:31
                Majdan.
                Przynajmniej na wschodnich rubieżach pasuje.
                Z tym, że mnie się to miejsce nieodparcie kojarzy z włóczeniem końmi po. Każdy region świata ma swoje własne masowe rozrywki.
                • the-great-inuk Re: Rynek 12.07.15, 13:50
                  gat45 napisała:

> Majdan.
                  > Przynajmniej na wschodnich rubieżach pasuje.
                  > Z tym, że mnie się to miejsce nieodparcie kojarzy z włóczeniem końmi po. Każdy
                  > region świata ma swoje własne masowe rozrywki.
                  ====================================

Majdan – nazwa pochodzenia tureckiego

Odpada... Za mało nasze, ciepłe, słowiańskie!
                  • arana Ambona? 12.07.15, 14:05
                    the-great-inuk napisała:
                    >
                    > Odpada... Za mało nasze, ciepłe, słowiańskie!
                    >

Oj, kaprysisz Waść! Za mało niedzielne i moherowe? To może ambona?
                    • the-great-inuk Re: Ambona? 12.07.15, 14:30
                      arana napisała:

> Oj, kaprysisz Waść! Za mało niedzielne i moherowe? To może ambona?
                      =============================

Ależ tam nie ma żadnego równouprawnienia. Komunikacja całkowicie jednokierunkowa. Dyktatura, że tak powiem.

To już lepiej taki small talk po Mszy Świętej. Można nawet z samym panem proboszczem swe poglądy wymienić.

Ma tylko jeden hak, nie ma jeszcze własnej nazwy, a o to nam przecie głównie chodzi...

Ale toczka w toczkę przypomina starogrecką Agorę...
                      • mlodavy czego nie sejm, stcz. snem, senma ch/s sajam 12.07.15, 14:43
                        no bo wiec od którego (po)wiat pewnie źle się kojarzy, z sowietem.

ps,.te w/w nazwy sejm w słowniku etymologicznym W. Borysia.

• arana Wiec? Sejmik? Wici? 12.07.15, 15:21
                          Jeśli ambona, to raczej wici! się kojarzy, szczególnie ostatnio, czyli z vitro.

Ale sejmik i wiec to dobre staropolskie tropy (i jednoczesnie komentarz do rzeczywistości, hehe!)
                          • the-great-inuk Re: Wiec? Sejmik? Wici? 12.07.15, 16:39
                            arana napisała:

> Jeśli ambona, to raczej wici! się kojarzy, szczególnie ostatnio, czyli z vitro.
                            >
                            > Ale sejmik i wiec to dobre staropolskie tropy (i jednoczesnie komentarz do rze
                            > czywistości, hehe!)
                            =======================
                            Wiec

Nasze, ciep
                            łe, słowiańskie -

Bardzo dobre !
                            • arana Wiec 12.07.15, 16:48
                              the-great-inuk napisała:

> Nasze, ciepłe, słowiańskie - > Bardzo dobre !

Kartezjusz też pochwalił: Myślę, wiec jestem. big_grin
                              • gat45 Re: Wiec 13.07.15, 06:47
                                Mogę pokręcić nosem ?
                                Wiec to nie miejsce, gdzie zawsze można przyjść i pogadać. Wiec (i sejm) to wydarzenia, a agora to continuum w życiu publicznym. Wiec i sejm ktoś zwołuje (osobiście lub kolegialnie), a agora sama w sobie jest zwołaniem.

• kalllka Re: Wiec 13.07.15, 09:33
                                  Agorafobia., nie pozwala. Jak wiadomo, potoczny język przejmuje takie nazwy, które są ergonomiczne.
                                  Forum w naturalny sposób, chronologicznie porządkuje przestrzeń języka, no i jego architektura/ prawna/ została skodyfikowana także binarnie /IT/
                                  Najlepiej bowiem nie dzielić włosa na ,. czforo.
                                  • arana Re: Wiec 14.07.15, 06:38
                                    kalllka napisała:

> Najlepiej bowiem nie dzielić włosa na ,. czforo.

Kalllko, a gdzie, jak nie tu, możemy sobie na to pozwolić? sad
                                • arana Re: Wiec 14.07.15, 06:33
                                  gat45 napisała:

> Mogę pokręcić nosem ?

Racjonalnym nosem? Jak najbardziej. Ale z wpisów Wielkiego Inuka wynika, że marzy Mu się słowiańska ujutność. Co zatem proponujesz?
                                  • the-great-inuk Re: Wiec 14.07.15, 11:22
                                    arana napisała:

>
                                    > Racjonalnym nosem? Jak najbardziej. Ale z wpisów Wielkiego Inuka wynika, że mar
                                    > zy Mu się słowiańska ujutność. Co zatem proponujesz?
                                    ===================================

Мы много работаем, и я думаю, что у нас большие перспективы.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka