alsanka 11.10.15, 20:58 łączy się z dopełniaczem - nazbierać liści, grzybów, czy z biernikiem - nazbierać liście, grzyby? Dla mnie poprawna jest pierwsza forma - bo przecież nazbierać, oznacza zebrać czegoś wiele. Pomocy, będę wdzięczna za uzasadnienie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
romerike Re: "Nazbierać" 11.10.15, 21:06 alsanka napisała: > łączy się z dopełniaczem - nazbierać liści, grzybów, czy z biernikiem - nazbier > ać liście, grzyby? Dla mnie poprawna jest pierwsza forma - bo przecież nazbiera > ć, oznacza zebrać czegoś wiele. Pomocy, będę wdzięczna za uzasadnienie I z biernikiem i z dopełniaczem: sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/nazbierac;12072.html Odpowiedz Link
stefan4 Re: "Nazbierać" 11.10.15, 23:24 alsanka: > "Nazbierać" łączy się z dopełniaczem - nazbierać liści, grzybów, czy > z biernikiem - nazbierać liście, grzyby? Ja bym powiedział, że raczej z biernikiem; a w tych sytuacjach, kiedy tam stoi dopełniacz, to obok jest coś-domyślnego-a-niewypowiedzianego w bierniku. Np. nazbierał [,,koszyk'',albo ,,dużo''] grzybów; nazbierał [,,garść'',albo ,,trochę''] liści. To jest genetivus partitivus, czyli forma, przed którą powinno znaleźć się określenie ilości, ale często jest opuszczane. To określenie ilości jest w bierniku. To dotyczy również innych czasowników, nie tylko ,,nazbierać''. Np. ,,podjadł chleba i napił się mleka'' Odpowiedz Link
romerike Re: "Nazbierać" 12.10.15, 16:40 bimota napisał: > DLA MNIE TEZ Nazbierać dwóch koszy grzybów? Raczej nazbierać dwa kosze grzybów. Odpowiedz Link