stefan4 20.11.15, 07:54 Większość firm woli nie odmieniać swoich nazw: ,, Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbyfauch Re: reklamowa nieodmiana 20.11.15, 08:10 Pozwolisz, że się podłączę w bólu na puszczy. Odpowiedz Link
hans.schmid Re: reklamowa nieodmiana 20.11.15, 09:55 Naród mówi po polsku, marketingowcy po polskiemu, ja widać. Przypuszczam, że przedsiębiorcom forma nieodmienna wydaje się bardziej elegancka, zachodnia. Odpowiedz Link
zbyfauch A może 20.11.15, 10:08 korzystają z szablonów, do których wstawiają nazwę reklamowanej firmy? A co do Kerfura to istnieje niebezpieczeństwo, że pan Target / pani Targetowa zajedzie pod sklep Mercedesą a odjedzie Kerfurą. Odpowiedz Link
randybvain Re: reklamowa nieodmiana 20.11.15, 18:30 Widać nie umieją odmieniać. Była taka maniera urzędnicza nieodmieniania nazwisk, ale nie wiem, skąd się wzięła. IKEA to pierwsze litery imienia i nazwiska założyciela, Ingvara Kamprada, oraz pierwsze litery nazwy jego farmy, Elmtaryd oraz miasteczka Agunnaryd. Odpowiedz Link
stefan4 Re: reklamowa nieodmiana 20.11.15, 19:19 randybvain: > Widać nie umieją odmieniać. Etam, nie umieją. Nie wierzę. Umieją odmieniać wszystkie inne rzeczowniki, a nie umieją tylko nazwy własnej firmy? Przecież to jest łatwe do nauczenia się. Myślę, że to jest raczej wynik przekonania, że w ten sposób zwiększają sprzedaż. Ale skąd to przekonanie Odpowiedz Link
efedra Re: reklamowa nieodmiana 21.11.15, 14:15 randybvain napisał: > Widać nie umieją odmieniać. Była taka maniera urzędnicza nieodmieniania nazwisk > , ale nie wiem, skąd się wzięła. Z kościoła i z wojska. Odpowiedz Link
randybvain Re: reklamowa nieodmiana 21.11.15, 22:12 Dlaczego stamtąd? Nigdy bym na to nie wpadł. Odpowiedz Link
bimota Re: reklamowa nieodmiana 21.11.15, 14:43 TO AKURAT BYWA OK, BO TRUDNO CZASEM POTEM DOJSC JAK NAZWISKO BRZMI W MIANOWNIKU... Odpowiedz Link
bimota Re: reklamowa nieodmiana 20.11.15, 19:28 SKORO LAPTOP(A) SIE NIE ODMIENIA, TO POSZLI ZA CIOSEM... Odpowiedz Link
widzet Re: reklamowa nieodmiana 22.11.15, 12:53 bimota napisał: > SKORO LAPTOP(A) SIE NIE ODMIENIA, TO POSZLI ZA CIOSEM... Przyglądasz się laptop czy laptopowi? Odpowiedz Link
tiges_wiz Re: reklamowa nieodmiana 22.11.15, 16:11 Laptop to bardziej bidet czy facet? Jeżeli nie rozumiesz, że biernik jest: kogo? co? Widzę kogo co? Bidet czy bideta? Widzę kogo co? Facet czy faceta? Jeżeli biernik = mianownikowi to nie oznacz, że się nie odmienia. Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: reklamowa nieodmiana 21.11.15, 09:24 Codziennie czytam w Bildzeitungdzie ciekawe artykuły. Także polscy dziennikarze często piszą o Bildzie. Często widzę cytaty z Bilda. Bild został założony przez Axela Springera w 1952 roku. BILD ma niesłusznie złą opinię... Axel Springer był zawsze przyjacielem Izraela.... Ot, co... Odpowiedz Link
widzet "IKEA" nie trzeba odmieniać wg SJP 22.11.15, 13:02 stefan4 napisał: > Większość firm woli nie odmieniać swoich nazw: ... Skrotoców jak IKEA nie trzeba odmieniać (choć można). Tu: sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/IKEA;9009.html i tu: www.facebook.com/jezykojczysty/posts/272747922847168 jest wyczerpujące omówienie tego zagadnienia. Odpowiedz Link
widzet skrótowców 22.11.15, 13:03 widzet napisał(a): > Skrotoców Miało być: "skrótowców". Odpowiedz Link
stefan4 Re: "IKEA" nie trzeba odmieniać wg SJP 22.11.15, 17:04 widzet: > i tu: www.facebook.com/jezykojczysty/posts/272747922847168 > jest wyczerpujące omówienie tego zagadnienia. Wyczerpało mnie w nim głównie uparte używanie 1.os.l.mn. trybu orzekającego: Cytat Odmieniamy [...] traktujemy ostatnią literę [...] zachowujemy zapis [...] stosujemy zapis [...] zapisujemy i odmieniamy[...] Kogo anonimowy autor zalicza do ,,nas''? Skoro w ogóle zechciało mu się walić w tej sprawie w klawisze, to zapewne ma świadomość, że wielu z nas odmienia, traktuje, zachowuje i zapisuje inaczej. Skąd więc to ,,my''? Gdyby napisał, że powinniśmy odmieniać, traktować itp., albo że ładniej jest odmieniać, traktować itp., to jasne by było, że mówi o własnym postulacie, czy o własnym guście. Ale tym ,,my'' zdaje się sugerować, że w zasadzie wszyscy tak robią, a jeśli ty, maluczki, masz inaczej, to jesteś dziwacznym rarogiem i powinieneś się leczyć. W tym artykule jest omówienie nie zagadnienia, tylko zasady, że skrótowce można odmieniać, a można nie odmieniać. Ale zagadnienie, o którym ja pisałem, było inne: na czym polega uroda nieodmienności, zgodnie z którą firmy upierają się przy nieodmienianiu ich nazw? IKEA jest faktycznie skrótowcem, ale Mercedes już nie, a mercedesowcy nie chcą go odmieniać. Oni wiedzą, że w języku polskim, kto żyw, ten podlega fleksji, ale wolą niezręczność gramatyczną od straty marketingowej. No więc na czym polega zysk marketingowy z nieodmieniania? - Stefan Odpowiedz Link
widzet uroda 22.11.15, 17:32 stefan4 napisał: > Ale zagadnienie, o którym ja pisałem, było > inne: na czym polega uroda nieodmienności, zgodnie z którą firmy upierają się p > rzy nieodmienianiu ich nazw? IKEA jest faktycznie skrótowcem, ale Mercedes już > nie, a mercedesowcy nie chcą go odmieniać. Oni wiedzą, że w języku polskim, k > to żyw, ten podlega fleksji, ale wolą niezręczność gramatyczną od straty market > ingowej. No więc na czym polega zysk marketingowy z nieodmieniania? W jednym z zalinkowanych artykułów jest dość dużo na ten temat, tzn. nt. przyczyn dla których firma Ikea w swoich reklamach w Polsce stosuje nieodmienianą formę Ikei. Na czym ma polegać uroda odmieniania lub nieodmieniania Ikei lub Mercedesa, naprawdę nie wiem, rozpatrywanie tego w kategoriach estetyki jest mi raczej obce. > - Stefan > Odpowiedz Link