stefan4 27.04.16, 10:16 Ogórek ,,małosolny'' może zawierać dowolną ilość soli nie zmieniając nazwy. Dlaczego więc nie nazywa się ,,małokiszony''? Wódka ,,żołądkowa gorzka'' to słodki prawiesyrop. A co do jej żołądkowości Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
the-great-inuk Re: rozterki kuchenne 27.04.16, 10:42 Po starannym zapoznaniu się z powyższą petycją, doszedłem do wniosku, że polski język jest tak samo logiczny, jak język angielski. Ot, co... Odpowiedz Link
kalllka Re: rozterki/usterki kuchenne 27.04.16, 11:04 tak sobie mysle, trawiac to co uslyszalam i to co zobaczylam, ze moje zmysly dzialaja proporcjonalnie do ukladu limbicznego. burczy mi w brzuchu gdy sluchajac po angielsku radia, nie rozumiem, blabla.. wiec zasuwam i robie sobie, oczywiscie-owsianke ale gdy padna slowa podobne do polskiego ogorka małosolnegonienasyconego np czajnis tajkelej, konsekwentnie ide szukac przyczyny., w kuchni,w ktorej okazuje sie byc zamrozony malwer.. sterujacy moim kraftwerkiem. w jaki sposob to pewnie obaj panowie en-in, wiedza. cheers Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: rozterki/usterki kuchenne 27.04.16, 11:32 kalllka napisała: > cheers ============================> Selber cheers ! Odpowiedz Link
kalllka Re: rozterki/usterki kuchenne 27.04.16, 12:06 nie lubie niemieckiego, po prostu jest sztywny i nawet po piwie, ani rusz sie z nim zaprzyjaznic. ruski jest mi blizszy w ekspresji, pewnie dlatego, ze historyczna okowita nas polaczyla brzmieniowo,na zawsze. podobnie z angielskim, angole potrafia zobaczyc czlowieka nawet gdy belkocze, a moze wlasnie dlatego, ze [...] belkocze, sluchaja uwazniej., nie wiem czy pamietasz, w jakim jezyku sie urodziles /?/ Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: rozterki/usterki kuchenne 27.04.16, 12:34 kalllka napisała: > nie wiem czy pamietasz, w jakim jezyku sie urodziles /?/ ============================================= Ściśle poufne! HEBREW IS ANCIENT, WE AREN'T Ot, co... Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: rozterki/usterki kuchenne 27.04.16, 12:56 the-great-inuk napisała: HEBREW IS ANCIENT, WE ARENT > Ot, co... Odpowiedz Link
nikodem321 Re: rozterki kuchenne 27.04.16, 11:07 Chyba takie nazwy nie są całkiem nielogiczne. "małosolny", bo jeszcze nie zdążył nasiąknąć solanką. "gorzka" ja pamiętam tą wódkę z bardzo dawnych czasów - była gorzka i w założeniu miała być zdrowotna dla żołądka. Wódka z pieprzem to stary, ludowy sposób na "żołądek". Iluż to klientów z ostrym poalkoholowym zapaleniem trzustki doprawiło się kompletnie wódką z pieprzem. Na miękko" jak obierzesz jajko to na miękko jest miękkie, a na twardo jest twarde. Woda twarda - jak umyjesz ręce zwykłym mydłem to skóra robi się twarda. "wolny ogień" to chyba taki ogień, który się wolno pali - w kuchni węglowej oczywiście. Natomiast dla "ostrego ognia" nie znajduję łatwego wytłumaczenia. Odpowiedz Link
bimota Re: rozterki kuchenne 27.04.16, 13:33 TO STUKNIJ SIE TYMI JAJKAMI I SIE PRZEKONASZ... CO DO TEJ ZOLADKOWEJ - NA MYLDE "W PLYNIE" (PLYN WYDZIALEM, ALE MYDLA W SRODKU NIE BARDZO) WYCZYTALEM, ZE JEST ALERGICZNE, CZY HIPOALERGICZNE... TO CHYBA ZNACZY, ZE WYWOLUJE ALERGIA, A NAWET HIPERALERGIE, BO INACZEJ BY SIE ZWALO ANTY ALERGICZNE... ILEZ TO TE MYDLA MAJA "FUNKCJONALNOSCI"... Odpowiedz Link
suender Re: rozterki kuchenne 27.04.16, 20:24 stefan4: > Jajko ,,na miękko'' jest bardziej ... A czy jaja od kur wolno latających, są lepsze od jaj od kur szybko latających? Pozdr. "Wir muessen wissen, und wir werden wissen! [D. Hilbert]" Odpowiedz Link
mika_p Re: rozterki kuchenne 27.04.16, 22:12 Solanka na ogórki małosolne ma mniej soli niz na ogórki kiszone. Odpowiedz Link