bimota 04.03.19, 10:23 A w nim: prac.im.pwr.wroc.pl/~adacko/kraszewski_elektroniczny_sv.pdf Znaliscie i stosowaliscie ? Ciekawym zrodla... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
the-great-inuk Re: Otrzymalem listela od Prof... 04.03.19, 10:46 bimota napisał: > Znaliscie i stosowaliscie ? =================== Bardzo dobre, bardzo ciekawe, bardzo dziękuję za udostępnienie. Wot czto. Odpowiedz Link
bimota Re: Otrzymalem listela od Prof... 04.03.19, 12:41 I od dzis np. nie bedziesz sie wital ? Odpowiedz Link
apersona Re: Otrzymalem listela od Prof... 04.03.19, 11:05 Zasadę 11 należy polecić szczególnej uwadze szefów "Nie oczekujmy, że nasza wiadomość zostanie odebrana o każdej porze dnia i nocy(oczywiście nie dotyczy to umówionych uprzednio reakcji). List elektroniczny ma to do siebie, że może być wysłany o trzeciej w nocy, ale nie można wymagać, by o tej samej godzinie został przeczytany. Prowadzący zajęcia zajmują się sprawami wielu studentów i trzeba się liczyć z tym, że odpowiedź na nasze pilne pytanie przyjdzie dopiero po jakimś czasie. Jeżeli potrzebna jest bardzo szybka reakcja pracownika, do którego się zwracamy, trzeba rzetelnie i grzecznie uzasadnić tę potrzebę, a także przeprosić za ewentualne niedogodności, " Odpowiedz Link
stefan4 Re: Otrzymalem listela od Prof... 04.03.19, 19:17 apersona: > Zasadę 11 należy polecić [...] A do innych zasad/nakazów/zakazów nie masz uwag? Zawsze żądam od studentów, żeby każde opracowanie na piśmie posiadało (1) tytuł, (2) autora, (3) datę, (4) o ile jest dłuższe niż jedna strona, to numerację stron. Pan dr Igor Kraszewski uwzględnił (1) i (2), ale na (3) i (4) okazał się już za krótki. Tłumaczę im też, żeby raczej oszczędnie stosowali nowotwory językowe... takie jak ,,listel'' czy ,,adrel''. Te słowa są zgrabne i fikuśne, ale pan dr Igor Kraszewski reklamuje staromodne zachowania w Internecie, niech więc stara się tańczyć w rytm własnej muzyki. Ale to jest raczej prysz... tfu, drobiazg (bo zasada 6 nakazuje bezwzględne unikanie kolokwializmów). Najważniejsze jest, że to całe długie opracowanie jest biciem piany o nic ważnego. W ogóle mi nie przeszkadza brak pokornej uniżoności w mejlach od studentów. Niech sobie piszą ,,Witam'', albo i ,,Panie Stefanie''. Ale niech piszą starannie i tak, żeby zdania miały jakąś konstrukcję. Np. taki mejl czy mógłbym przystąpić do poprawki bo przepraszam że nie byłem na rozbójniku ale musiałem odwieść brata do lekarza której jeśli nie napiszę stracę rok nadmieniam że mam jeszcze niezaliczone systemy także mi bardzo zależy nic nie zyska na podźwignięciu czcigodności adresata na wyższy poziom. - Stefan Odpowiedz Link
apersona Re: Otrzymalem listela od Prof... 04.03.19, 19:30 " czy mógłbym przystąpić do poprawki bo przepraszam że nie byłem na rozbójniku ale musiałem odwieść brata do lekarza której jeśli nie napiszę stracę rok nadmieniam że mam jeszcze niezaliczone systemy także mi bardzo zależy" Humor z zeszytów szkolnych Odpowiedz Link
katriel Re: Otrzymalem listela od Prof... 05.03.19, 18:49 Jeden z moich kolegów orzekł, że tekst dra Kraszewskiego idealnie się nadaje, aby przy jego pomocy zachęcać młodzież do studiowania nauk ścisłych: "Widzisz te wszystkie dziwaczne reguły? Przyjdź na matematykę, a nigdy nie będziesz musiał się do nich stosować." Odpowiedz Link
bimota Re: Otrzymalem listela od Prof... 05.03.19, 20:40 Akurat to dostalem od prof. matematyki, a kolportowane jest przez przez dr z polibudy... Odpowiedz Link
katriel Re: Otrzymalem listela od Prof... 07.03.19, 22:00 Tak, widzę - i dziwi mnie to niepomiernie. (Autor, jednakowoż, jest historykiem.) Odpowiedz Link
bimota Re: Otrzymalem listela od Prof... 04.03.19, 22:51 W SUMIE MOZE MI KTOS WYJASNI DO CZEGO SLUZA TE DZIWNE ZASADY... ALBO NP. O CO CHODZI KORWINOWI, GDY MOWI "WIELCE CZCIGODNY MINISTER....", A ZA CHWILE TEGO "CZCIGODNEGO" NAZYWA ZLODZIEJEM... Odpowiedz Link
pasta.o Re: Otrzymalem listela od Prof... 10.03.19, 11:54 Ano do tego służą, że nie jesteśmy małpią dziczą, tylko stosujemy pewne formy, żeby okazać innym ludziom szacunek, niezależnie do tego kim są. Ktoś, kto nie stosuje zasad savoir vivre jest barbarzyńcą i małpoludem. Bardzo dobrze, że Pan Profesor opisał te kwestie. Każdy listel jaki się pisze powinien być najwyższej jakości. Odpowiedz Link
bimota Re: Otrzymalem listela od Prof... 10.03.19, 13:34 ALE NA PYT. TO, ROZUMIEM, NIE TRZEBA ODPOWIADAC... Odpowiedz Link
randybvain Re: Otrzymalem listela od Prof... 08.03.19, 15:28 To jest w sumie ciekawe. U mnie na studiach w Wielkiej Brytanii e-maile uznawane były za zapis mowy, a nie za odpowiednik listu. Tak przedstawiały to podręczniki. Typowy e-mail do profesorki brzmiałby: "Kochana Ann, przepraszam, ale nie dam rady napisać eseju na czas, bo wiesz, moje bejbi jest chore, czy dostanę przedłużenie " . Zawsze, kiedy pisałem bardzo formalny e-mail to otrzymywałem odpowiedzi w stylu mówionym. Odpowiedz Link
bimota Re: Otrzymalem listela od Prof... 08.03.19, 22:38 WY NA WSZYSTKO MUSISCIE MIEC PODRECZNIKI ? LIST JEST TAKA SAMA FORMA WYPOWIEDZI JAK KAZDA INNA. NIBY DLACZEGO MIAL BYM STOSOWAC W NIM JAKIES SPECJALNE WYMYSLY ? Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: Otrzymalem listela od Prof... 09.03.19, 11:27 bimota napisał: > WY NA WSZYSTKO MUSISCIE MIEC PODRECZNIKI ? LIST JEST TAKA SAMA FORMA WYPOWIEDZI > JAK KAZDA INNA. NIBY DLACZEGO MIAL BYM STOSOWAC W NIM JAKIES SPECJALNE WYMYSLY ? ===========================> Uwaga wydaje mi się jak najbardziej uzasadniona... Twórcy facebooka i windowsa gardzili drukowanymi poradnikami... Wot czto... Odpowiedz Link
bimota Re: Otrzymalem listela od Prof... 09.03.19, 12:03 ONI TO RACZEJ ZRZYNALI ROWNO... Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: Otrzymalem listela od Prof... 09.03.19, 12:12 bimota napisał: > ONI TO RACZEJ ZRZYNALI ROWNO... ============================== Obaj uważali, że w szkołach się głupieje... Niemiecka kanclerzowa ma doktorat z fizyki. Kiedy skorzystała z tej wiedzy? Zmarnowany czas! Wot czto... Odpowiedz Link
bimota Re: Otrzymalem listela od Prof... 11.03.19, 10:33 ALE CO TO MA WSPOLNEGO Z ZAGLADANIEM DO PODRECZNIKOW ? Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Otrzymalem listela od Prof... 10.03.19, 22:03 Listele i adrele powaliły mnie (polonistelę) na łopatki. Odpowiedz Link
ezdord Za późno 14.03.19, 18:21 bimota napisał: > A w nim: > > prac.im.pwr.wroc.pl/~adacko/kraszewski_elektroniczny_sv.pdf > > Znaliscie i stosowaliscie ? Ciekawym zrodla... > Próżne gadanie - język już się zmienił. Wiele z tych zasad wydaje się przestarzale, by nie powiedzieć - niemal językowo niepoprawne. Przede wszystkim zasada nr 1 jest nieprawdziwa - nośnik elektroniczny nie tylko usuwa i zmienia reguły (uprzejmego) zwracania się do adresata, on już je usunął i zmienił. Odpowiedz Link
ezdord Listel i adrel 16.03.19, 17:00 bimota napisał: > A w nim: > > prac.im.pwr.wroc.pl/~adacko/kraszewski_elektroniczny_sv.pdf > > Znaliscie i stosowaliscie ? Ciekawym zrodla... A ten "listel" i "adrel" to cos jak pyry? Tak się naprawdę mówi na Uniwersytecie Adama Mickiewicza? Odpowiedz Link
ezdord Re: Listel i adrel 17.03.19, 20:48 bimota napisał: > NIE... POGOGLAJ SOBIE... > Google dalo to: listel Odpowiedz Link
stefan4 Re: Listel i adrel 17.03.19, 11:01 ezdord: > A ten "listel" i "adrel" to cos jak pyry? Tak się naprawdę mówi na > Uniwersytecie Adama Mickiewicza? Nie jak pyry, tylko jak wino różowe znad Morza Śródziemnego: O szczegóły kliknij na ,,BIENVENUE SUR LES TERRES MEDITERRANEENNES DE LISTEL''. A co do zastępowania powszechnego terminu ,,e-mail'' (ew. ,,imejl'') dziwacznym zrostem ,,listel'', to wygląda mi ono na rozpaczliwą próbę wylansowania się autora przez reformowanie terminologii obcej mu dziedziny. Kiedy w ramach podtrzymywania żywotności własnego języka Czesi zastąpili muzykę przez ,,gędźbę'' (hudba) a teatr przez ,,patrzydło'' (divadlo), to   po pierwsze znaleźli odpowiedniki czysto słowiańskie Odpowiedz Link
ezdord Re: Listel i adrel 17.03.19, 20:52 stefan4 napisał: > ezdord: > > A ten "listel" i "adrel" to cos jak pyry? Tak się naprawdę mówi na > > Uniwersytecie Adama Mickiewicza? > > Nie jak pyry, tylko jak wino różowe znad Morza Śródziemnego: Ten listel i adrel brzmią bardzo brzydko... I głupio... Odpowiedz Link
bimota Re: Otrzymalem listela od Prof... 18.03.19, 10:16 1. NO TO BYC MOZE W WLKP LUDZIE GADAJA POD WLPYWEM TAKIEGO LISTELA... 2. SLOWO "LISTEL" JEST TAKIE JAK KAZDE INNE. JAK BY SIE PRZYJELO NIKOGO BY NIE RAZILO. EMALIL JEST LEPSZY ? 3. J. POLSKI MOZE SIE CZUC ZAGROZONY, AMERYKANIZACJA POSTEPUJE. W SUMIE TO JA BYM WOLAL MIEC JEZYK SWIATOWY. BYLA NA TO KIEDYS SZANSA, ALE PODOBNO DURNY REJ JA ZAPRZEPASCIL. 4. STARODAWNY TO BYL BUDOWLANY ALBO BUDOWNICZY. W OGOLE INWESTYCJA JEST NOWOMOWNA W OBECNYM ZNACZENIU, WLASCIWIE ZNACZENIACH... TAK SAMO PROJEKT... NO CHYBA ZE CHODZI O 10% PLANU. Odpowiedz Link
al.1 7 x c 21.03.19, 17:31 bimota napisał: > Znaliscie i stosowaliscie ? Siur. Opierałem się na podobnych wskazówkach (mimo że nie dotyczyło to korespondencji elektronicznej, nic nie tracą one na aktualności w tego rodzaju komunikacji). Najpierw z książki Eckersleya (wyd. chyba 1956), który w "Business letters" pisał o trzech zasadach (3 c): clear, concise and courteous. Obecnie zostały one wzbogacone o cztery, tworząc razem 7 c, czyli: clear, consise, concrete, correct, coherent, complete & corteous. Dodam, że w Stanach był już w latach 50. stosowany system blokowy (bez akapitów). Myślę, że w korespondencji elektronicznej też jest on w Polsce w przewadze. Źródło: edexec.co.uk/the-seven-cs-of-communication Odpowiedz Link
bimota Re: 7 x c 21.03.19, 18:14 ALE TO TO SAMO CO JA PODALEM ? TAK CZY SIAK JEST TO SMIESZNE... Odpowiedz Link
al.1 Re: 7 x c 24.03.19, 02:52 bimota napisał: > ALE TO TO SAMO CO JA PODALEM ? Profesor koncentruje się bardziej na tytulaturze, grzecznościach. Podany przeze mnie link traktuje aspekty korespondencji kompleksowo. > TAK CZY SIAK JEST TO SMIESZNE... Oczywiście. Zachód jest bardziej luzacki. Odpowiedz Link
bimota Re: 7 x c 24.03.19, 10:37 Oczywiście. Zachód jest bardziej luzacki. TA... JUZ OD LAT 50. A TA KRETYNSKA "NIETYKIETE" KTO WYMYSLIL ? NASI ? Odpowiedz Link