Dodaj do ulubionych

Język slovio

03.07.22, 23:16
Przez przypadek natrafiłem na ten artyficjalny język. Nigdy o nim nie słyszałem. Jak przeczytałem, że mówi nim 400 milionów ludzi, to aż nie uwierzyłem. Otwarłem slovio.com/ by się dowiedzieć konkretów i natychmiast oniemiałem, bo nie znając tego języka zrozumiałem wszystko, co słowo wstępne zapodało. Suma "sumatrum", nie wiem, czy Słowianie rozumieją ten język z automatu, czy te 400 milionów ludzi się go wyuczyło?
Jaka jest Wasza opinia (opania - słabsza opinia) w tym temacie? Hę?
Obserwuj wątek
    • katriel Re: Język slovio 04.07.22, 01:46
      Gdzie tam jest napisane, że mówi nim 400 mln ludzi? Ja widzę tylko twierdzenie, że 400 mln ludzi go rozumie, a to jakby trochę co innego. Może jednak nie zrozumiałeś wszystkiego tak dobrze, jak ci się zdaje?
    • stefan4 Re: Język slovio 04.07.22, 09:40
      al.1:
      > Otwarłem slovio.com/

Ciekaw jestem, gdzie ten język wyprodukowano. Tam na dole jest notka maleńkimi literkami:
          Copyright(c)1984-2011, Mark Hucko
          PHONE GSM: +41792881022 or +421903315800

Prefix 41 numeru telefonicznego oznacza Szwajcarię; prefix 421 oznacza Słowację...
      Ale nie jest dla mnie jasne, czy ten dokopie-rajt dotyczy języka, czy tylko tej witryny; a sam facet jest Słowakiem zamieszkałym w Szwajcarii.

Nie widziałem tam krótkiego opisu gramatyki (może źle patrzyłem), ale
          • obok jest tłumaczenie na angielski, jakby autor nie był pewien, czy jednak wszyscy zrozumieją;
          • wydaje się, że w slovio  jest odmiana czasownika przez osoby, ale nie ma odmiany
              rzeczownika przez przypadki — podobnie jak w bułgarskim czy macedońskim;
          • jest równoległa pisownia cyryliczna i łacińska — podobnie jak w serbskim;
          • nie ma jednolitej końcówki tej samej dla wszystkich rzeczowników, jak to jest w Esperanto.

Polska Wikipedia nie ma niczego na temat ,,slovio'', ale ma o nowszym ,,języku międzysłowiańskim'', w którym ten nowy język jest przeciwstawiany sloviu. Najwięcej informacji gramatycznych o sloviu znalazłem w rosyjskiej Wikipedii. Tam piszą, że wprawdzie nie ma przypadków, ale jest sposób na oznaczenie, który rzeczownik w zdaniu jest podmiotem (u nas typowo w mianowniku) a który dopełnieniem (u nas w bierniku). Nie ma też rodzajów gramatycznych, ale jest sposób na oznaczenie płci.

I jest 6 różnych imiesłowów...

- Stefan
    • randybvain Re: Język slovio 05.07.22, 19:10
      Moim zdaniem Slovio to poroniony projekt. Wygląda paskudnie, jakby do słowiańskich wyrazów zastosowano gramatykę Esperanto. Na dodatek jego autor, Mark Hučko, to jakiś skrajny nacjonalista, mający globalne panslawistyczne aspiracje. Wskutek jego nastawienia Slovio jakieś dziesięć lat temu straciło zainteresowanie.

O wiele bardziej interesujący jest Medžuslovjanski. Nawet widziałem film Nabarvené ptáče, w którym nim mówiono.
    • dar61 Panslawizmu kres? 08.07.22, 09:51
      Ponoć jeszcze kilka wieków temu Słowianie zdumiewali innych Europoidów, że potrafią się bez trudu porozumieć pobratymcy znad Łaby z krewniakami znad Karego Morza...

Gdy dziś widzę i słyszę trenera polskich piłkarzosiatkarzy, jaki do swych podopiecznych gaworzy w jakimś angielskim, żal mi, że nie mówi do nich po słowiańsku.
      Tenże Grbić pono musiał niedawno też poprawiać polskich żurnalistów, jacy chcieli go (wieczorem!) pozdrowić w jego rdzennym narzeczu Dobro jutro...
      • stefan4 Re: Panslawizmu kres? 08.07.22, 10:40
        dar61:
        > Tenże Grbić pono musiał niedawno też poprawiać polskich żurnalistów, jacy
        > chcieli go (wieczorem!) pozdrowić w jego rdzennym narzeczu Dobro jutro...

Czy kazał im mówić ,,Good evening ''?

A czy zauważyłeś, że przeniosłeś się w inny rejon słowiańszczyzny sformułowaniem ,,polskich żurnalistów, jacy chcieli''? Ostatnio mnie uderzało, że Ukraińcy mówią ,,jaki'' tam, gdzie ja bym rzekł ,,który''...

- Stefan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka