Dodaj do ulubionych

Co to jest pagórek i w jaki sposób?

12.04.25, 18:02
Większość zapewne pamięta tę kwestię mającą rzekomo paść na zajęciach z wojska.
Odpowiedź brzmiała: "pagórek jest to nierówność terenu w sposób wypukły".

Ten artykuł przypomniał mi ów staary dowcip.

"Obaj mężczyźni byli w komorze w sposób nieuprawniony."

Poza tym na innym forum kontestowano zwrot "kryzys bezdomności". Myślałem wtedy, że mowa o jakimś ogólnym stwierdzeniu, nie o zamienniku słowa "bezdomny".

Zresztą cały artykuł jest pisany jakąś bełkotliwą nowomową.

Tak pożalić się chciałem tylko.
Obserwuj wątek
    • dar61 Rzekomo swojsko pasąc wojsko 13.04.25, 11:53
      Co zbyfauch je?
      Zbyfauch je obrońcą naszych składni[c]...

Dzięki wielkie - zbyfauch okazał mi w podsuniętym artykule następny okaz do mych świeżych zbiorów artykułów niekomentowalnych pn. Poletko Non Consummatum, w jakich jest rdzeń nieortograficzny.

'...Większość zapewne pamięta tę kwestię mającą rzekomo paść na zajęciach z wojska...'

Pasałem byłem, ale tu już chyba nas nie większość.

Okazany nam artykuł jest ... wstrząsający.
      Być ugotowanym parą to zgroza...

'...Poza tym na innym forum kontestowano zwrot „kryzys bezdomności”. Myślałem wtedy, że mowa o jakimś ogólnym stwierdzeniu, nie o zamienniku słowa „bezdomny”...'

Mam podobne obserwacje po doiść niedawnym moim zaskoczeniu, ze znany mi termin „autyzm” (o jakim swego czasu pisłaem nawet pracę semestralną) dziś prfzetransponowano na „syndrom autyzmu”...

'...artykuł jest pisany jakąś bełkotliwą nowomową...'

Celuje w tym właśnie ta redaktorka Julia P. Mocno nieortograficzna zresztą...

Tak pożalić się chciałem tylko, że don... że anons zbyfaucha nie trafił do Forum Ortografia...
      • dar61 Re: Rzekomo swojsko pasąc wojsko 13.04.25, 12:20
        A propos wstrząs:

'...po doiść [...] ze znany mi [...] pisłaem [...] prfzetransponowano...'

>>> ....po dość [...] że znany [...] pisałem [...] przetransponowano...

Tak pokajać się chciałem tylko...
    • stefan4 ogolnowojskowa zaciekłość definicyjna 14.04.25, 09:13
      zbyfauch:
      > Większość zapewne pamięta tę kwestię mającą rzekomo paść na zajęciach z wojska.
      > Odpowiedź brzmiała: "pagórek jest to nierówność terenu w sposób wypukły".

To jest ta zaciekłość wojska do definiowania różnych rzeczy. Mnie w pamięć zapadła definicja pocisku:

,,pocisk to jest owalny przedmiot w kształcie pocisku zaopatrzony w lotki, żeby się niósł po kierunku''.

- Stefan

Wierszyki
      • zbyfauch Re: ogolnowojskowa zaciekłość definicyjna 14.04.25, 09:30
        Pamiętam jeszcze definicję lufy:
        "lufa jest to słup powietrza oblany metalem".
        Oraz nieco bardziej fantazyjną samolotu:
        "samolot jest to metalowe cygaro, do którego z obu stron przyimane są skrzydły".
    • ytartu Bezdomny 11.05.25, 19:50
      zbyfauch napisał:

...
      >
      > Poza tym na innym forum kontestowano zwrot "kryzys bezdomności". Myślałem wtedy
      > , że mowa o jakimś ogólnym stwierdzeniu, nie o zamienniku słowa "bezdomny".
      >
      > Zresztą cały artykuł jest pisany jakąś bełkotliwą nowomową.
      >
      > Tak pożalić się chciałem tylko.
      >
      >

"Bezdomny" to nie "kryzys bezdomności", to "osoba w kryzysie bezdomności". Osobiście nie mam nic przeciwko określeniu "bezdomny".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka