Dodaj do ulubionych

Kawa z przymiotnikiem

18.10.25, 20:06
Chodzi o paloną. Zrobiłem sobie studium wykonywanej czynności nad kawą w językach słowiańskich i wyszły słowa bliskoznaczne występujące w j. polskim: palona, smażona, żarzona, pieczona, prażona.

kawa palona PL
жареный кофе RUS
смажаная кава BY
смажена кава UA
печено кафе BG
pražená káva CZ/SK
pražena kava SLO
пржена кафа SRB
pržena kava HR

Nawet po rumuńsku mają cafea prăjită

Wychodzi na to, że najpopularniejszym określeniem jest "prażona". Palona to tak niecałkowicie spalona, przeto może smakować jak węgiel drzewny. A Waszym zdaniem, jaka powinna być kawa w odniesieniu do powyższych określeń?

--
spostrzeżenie mam ciekawe
w ciszy chciałem wypić kawę
nagle pękła ściana nośna
taka ta ma kawa głośna
skąd w tej kawie był huk taki?
ach... to przecież kawasaki!
Obserwuj wątek
    • zbyfauch Re: Kawa z przymiotnikiem 18.10.25, 21:04
      Rozumiem, że słowiańskość ma jakąś dla Ciebie wartość, w dodatku pozytywną. Mylę się?
      • al.1 Re: Kawa z przymiotnikiem 19.10.25, 15:09
        zbyfauch napisał:

> Rozumiem, że słowiańskość ma jakąś dla Ciebie wartość, w dodatku pozytywną. Mylę się?

Rzecz nie akurat w wartości słowiańskości, tylko w słowie, które zdobyło największą popularność i które dobrze wpasowuje się w naszym języku w tematowy produkt. Nie mogło by być "kawa prażona"? Inne ziarna się praży, a nie pali. Bum tarara

• stefan4 Re: Kawa z przymiotnikiem 19.10.25, 16:32
      al.1:
      > Chodzi o paloną.

To teraz poszukaj sobie ,,kapustę modrą''. We wszystkich językach ona jest czerwona, a tylko u nas modra, czyli niebieska. Jakiś ważny kucharz na jakimś polskim dworze królewskim musiał być daltonistą.

- Stefan
      • kornel-1 Re: Kawa z przymiotnikiem 19.10.25, 21:49
        stefan4 napisał:
        >We wszystkich językach ona jest czerwona, a tylko u nas modra, czyli niebieska.

U nas, Ślązakach? Czy Wielkopolanach?

k.
        • stefan4 Kapusta z przymiotnikiem 20.10.25, 09:15
          kornel-1:
          > U nas, Ślązakach? Czy Wielkopolanach?

Nie mam pojęcia; ja jestem w ogóle słaby w terminologii kuchennickiej. Może to rzeczywiście ze Śląska? A moze oni mają jakiś sposób przyrządzania, że zabarwia kapustę na niebieskawo? Ale w tym celu trzeba by ją chyba nie zakwaszać tylko zazasodowiać (kapusta jest trochę taka lakmusowa).

Ale na zdjęciach interśmieciowych ona jest jakaś taka buraczana, a nie niebieska.

- Stefan
          • saksalainen Re: Kapusta z przymiotnikiem 20.10.25, 19:34
            Niemcy, zwłaszcza na południu, też mówią "niebieska kapusta" (Blaukraut).

Podobno jest bardziej niebieska, kiedy rośnie na bardziej alkalicznej glebie. Antocyjany zmieniają kolor w zależności od pH: jak się przy gotowaniu doda octu, robi się bardziej czerwona. A żeby była bardziej niebieska, można dodać sody albo proszku do pieczenia.
      • kornel-1 Re: Kawa z przymiotnikiem 21.10.25, 00:36
        stefan4 napisał:
        >We wszystkich językach ona jest czerwona, a tylko u nas modra, czyli niebieska.

U Czechów też "modra":
        modré zelí
        Pozostaje pytanie, czy Ślązacy kupili kapustę od Czechów, czy odwrotnie.

k.
      • al.1 Re: Kawa z przymiotnikiem 22.10.25, 20:55
        stefan4 napisał:

> To teraz poszukaj sobie ,,kapustę modrą''. We wszystkich językach ona jest czerwona, a tylko u nas modra,
        > czyli niebieska.

Ona się modrzy, ale na Śląsku i od antocyjanów. Podobnie jest z czerwonymi winogronami, które dają wino niebieskie (można kupić na Cyprze). Reasumując, może być zarówno niebieska, jak i czerwona.

--
        CDS

• ytartu Kapusta czerwona 07.12.25, 16:41
        stefan4 napisał:

> al.1:
        > > Chodzi o paloną.
        >
        > To teraz poszukaj sobie ,,kapustę modrą''. We wszystkich językach ona jest cze
        > rwona, a tylko u nas modra, czyli niebieska. Jakiś ważny kucharz na jakimś pol
        > skim dworze królewskim musiał być daltonistą.
        >
        > - Stefan
        >

To zależy w którym regionie Polski. W moim NIGDY nie używano wyrażenia kapusta modra, wyłącznie kapusta czerwona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka