Dodaj do ulubionych

Dwie jedyne

05.01.05, 20:07
"Jedynym miejscem do siedzenia były dwie ławeczki bez oparcia."

Znowu się czepiam? Czy Wam też to nie brzmi?
Obserwuj wątek
    • brezly Re: Dwie jedyne 05.01.05, 20:57
      Nie brzmi i to bardzo. Ale chyba się da obronic, jak kto bohaterski. Znam takich smile
    • ardjuna Re: Dwie jedyne 05.01.05, 22:14
      Też bym się czepił.
    • reptar Re: Dwie jedyne 05.01.05, 23:21
      gatta13 napisała:

> "Jedynym miejscem do siedzenia były dwie ławeczki bez oparcia."
      >
      > Znowu się czepiam? Czy Wam też to nie brzmi?

Mnie to brzmi humorystycznie   smile)

A do kolekcji dorzucam "bohater jako nieliczny z ludzi...".
    • flyap Re: Dwie jedyne 06.01.05, 04:12
      W piosence:"Jest jedna jedyna. którą kocham najwiecej" jedyna ma inne znaczenie
      niz jedna.Tu "jedyna" nie oznacza liczebnika,a raczej "tylko"
      lub "wyłacznie. .Podobnie jest w omawianym zdaniu, ale jeśli ma się skojarzenia
      z "jednym miejscem" to wygląda na sprzeczność. Gdyby piszacy przewidywał
      dyskusje napisałby :Miejscem do siedzena były jedynie dwie ławki(pozostałe były
      połamane).
      Jeżeli komuś jedyne miejsce kojarzy sie z jednym miejscem, to widziałby też
      sprzecznośc w zwrocie :Jedynym miejscem do siedzenia była ławka. Przecież na
      ławce jest kilka miejsc!
      Któryś z dyskutantów przewidział taki komentarz.Intuicja!
      • jacklosi Re: Dwie jedyne 06.01.05, 14:43
        Może się zdziwisz, ale się tym razem zgadzam
      • gatta13 Re: Dwie jedyne 06.01.05, 17:22
        A gdyby tak pociąg? Jedynym dostępnym środkiem lokomcji był pociąg. W takim pociągu to dopiero jest miejsc, a on wciąż jedyny. wink

Zastanawiam się czasem, dlaczego zatrudnia się do korekty kogoś, kto przepuszcza zdania w najlepszym wypadku dyskusyjne.

A w ogóle to ja bym chciała pokorektować w jakimś wydawnictwie. O.
        wink
        • ardjuna Re: Dwie jedyne 07.01.05, 10:23
          gatta13 napisała:

> A w ogóle to ja bym chciała pokorektować w jakimś wydawnictwie. O.

No to przedstawiam Ci kilka autentycznych kwiatków wybranych losowo spośród
          tysięcy okazów podobnej flory. Wprawiaj się! smile

"[...] wojna ukształtowała specyficzny kształt polskiej świadomości narodowej".

"Pluralizm społeczno-kulturalny występujący w okresie działania pierwszego
          okresu 'Solidarności' [...]".

"Wyczerpywały się energia i zapał lat pionierskich przybyłych twórców, którzy
          osiedlili się tu wcześniej".

"Władze centralne, zdając sobie sprawę, iż w sytuacji, gdy większość
          społeczeństwa jest wierząca, wiedziały, że metody walki z Kościołem muszą być
          bardzo precyzyjne i 'subtelne'".

"Diametralna zmiana w ocenie wartości wykształcenia między tym co było przed
          1989 r., a teraźniejszością jest jednym z najważniejszych efektów polskiej
          transformacji".

• ardjuna Re: Dwie jedyne 06.01.05, 20:02
        flyap napisała:

> Gdyby piszacy przewidywał dyskusje napisałby :Miejscem do siedzena były
        jedynie dwie ławki(pozostałe były połamane).

To zdanie też jest pokraczne, może nawet bardziej niż pierwowzór. Piszący
        najlepiej by zrobił, gdyby napisał po prostu: "Jedynymi miejscami do siedzenia
        były dwie ławeczki bez oparcia". Albowiem 'jedyny' ma też liczbę mnogą smile
        • emka_1 Re: Dwie jedyne 06.01.05, 20:11
          ardjuna napisał:

> flyap napisała:
          >
          > > Gdyby piszacy przewidywał dyskusje napisałby :Miejscem do siedzena były
          > jedynie dwie ławki(pozostałe były połamane).
          >
          > To zdanie też jest pokraczne, może nawet bardziej niż pierwowzór.

no a jeśli piszący posiada tak ogromne pośladki, że nie mieszczą się na jednej
          ławeczce? jedynie dwie ławeczki mogą mu służyć za miejsce do siedzenia. bo trzy
          to już przesadasmile
          • ardjuna Re: Dwie jedyne 06.01.05, 21:40
            emka_1 napisała:

> no a jeśli piszący posiada tak ogromne pośladki, że nie mieszczą się na
            jednej ławeczce?

To niech się, kurdemol, odchudza! Dla zdrowia własnego oraz rzeczonych ławeczek.
            • emka_1 Re: Dwie jedyne 06.01.05, 22:54
              odchudzanie nie pomoże, zostanie nadmiar obwisłej skóry, żeby ją ładnie rozłożyć
              wciąż bedzie potrzebna odpowiednia przestrzeń. myślisz, że będzie chciał zwinąć
              i upchać w majtki??? i jeszcze usiąść na tym?

przy okazji dlaczego odtłuścić to pozbawić tłuszczu, a odchudzić wcale nie
              oznacza pozbawienia chudości tylko wręcz przeciwnie?sad powinno być odtyć.
    • h_hornblower czepiasz się... :) 06.01.05, 10:12
      gatta13 napisała:

> "Jedynym miejscem do siedzenia były dwie ławeczki bez oparcia."
      >
      > Znowu się czepiam? Czy Wam też to nie brzmi?

Może to tzw "skrót myślowy". Np.:

Jedynym miejscem do siedzenia [w całym parku! - skandal, panie kochany - bo
      każdy chce se usiąść jak z pikusiem wychodzi, nogi już nie te panie dziejku!,
      był kawałek trawnika, na którym] były dwie ławeczki bez oparcia.

Rozważmy też przykład osoby od dziecka żywiącej się w McDonalds. Dla niej
      jedynym miejscem do siedzenia mogą być nawet trzy ławki...

pzdr
      horny
      • stefan4 Re: czepiasz się... :) 06.01.05, 10:52
        h_hornblower:
        > Rozważmy też przykład osoby od dziecka żywiącej się w McDonalds. Dla niej
        > jedynym miejscem do siedzenia mogą być nawet trzy ławki...

A jedynym miejscem do JEDZENIA jest wielka ogólnoświatowa sieć McDonalds.

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
    • gatta13 Re: Dwie jedyne 08.01.05, 11:52
      Już sama nie wiem, czy to ja mam problem z tymi jedynkami, czy wszyscy wokół?
      "Wygraj jednego z ośmiu samochodów". A nie powinno być "wygraj jeden"? Jednego to, nie wiem, kota może można wygrać. Pewnie zresztą w worku. A jak nieożywione, to jakoś brzmi mi lepiej "jeden". Tak?
      • stefan4 Rozkaz! 08.01.05, 12:47
        gatta13:
        > "Wygraj jednego z ośmiu samochodów". A nie powinno być "wygraj jeden"?

Wygraj jednego samochoda i przewieź w nim swój kot. Zaciekawia mnie również
        stosowanie trybu rozkazującego w takich hasłach:
      • flyap Re: Dwie jedyne 08.01.05, 12:51
        gatta13 napisała:
        > Już sama nie wiem, czy to ja mam problem z tymi jedynkami, czy wszyscy wokół?
        > "Wygraj jednego z ośmiu samochodów". A nie powinno być "wygraj jeden"?
        Jednego to, nie wiem, kota może można wygrać. Pewnie zresztą w worku. A jak
        nieożywione, to jakoś brzmi mi lepiej "jeden". Tak?

To nie problem z jedynkami, tylko a gramatyką i masz w pełni rację,że wzywany
        powinien wygrać jeden z pięciu samochodów, jesli nie może już wygrać dwóch. To
        jest podobnie, jak "Wygraj dobry samochód i dobrego kota,nawet w worku".
        Piszacy prawdopodobnie pomyslał najpierw "Wugraj jednego z pięciu..." i później
        juz poszło bezrefleksyjnie. Gdyby zaczał " Wygraj jeden samochód ..." to "z
        pięciu" wstawiłby prawidłowo.
        Wywołana przez Ciebie dyskusja nie dotyczyła"jedynek", tylko "jedynych"co
        zostało wyjaśnione bez większych perturbacji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka