gatta13 05.01.05, 20:07 "Jedynym miejscem do siedzenia były dwie ławeczki bez oparcia." Znowu się czepiam? Czy Wam też to nie brzmi? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brezly Re: Dwie jedyne 05.01.05, 20:57 Nie brzmi i to bardzo. Ale chyba się da obronic, jak kto bohaterski. Znam takich Odpowiedz Link
reptar Re: Dwie jedyne 05.01.05, 23:21 gatta13 napisała: > "Jedynym miejscem do siedzenia były dwie ławeczki bez oparcia." > > Znowu się czepiam? Czy Wam też to nie brzmi? Mnie to brzmi humorystycznie   ) A do kolekcji dorzucam "bohater jako nieliczny z ludzi...". Odpowiedz Link
flyap Re: Dwie jedyne 06.01.05, 04:12 W piosence:"Jest jedna jedyna. którą kocham najwiecej" jedyna ma inne znaczenie niz jedna.Tu "jedyna" nie oznacza liczebnika,a raczej "tylko" lub "wyłacznie. .Podobnie jest w omawianym zdaniu, ale jeśli ma się skojarzenia z "jednym miejscem" to wygląda na sprzeczność. Gdyby piszacy przewidywał dyskusje napisałby :Miejscem do siedzena były jedynie dwie ławki(pozostałe były połamane). Jeżeli komuś jedyne miejsce kojarzy sie z jednym miejscem, to widziałby też sprzecznośc w zwrocie :Jedynym miejscem do siedzenia była ławka. Przecież na ławce jest kilka miejsc! Któryś z dyskutantów przewidział taki komentarz.Intuicja! Odpowiedz Link
gatta13 Re: Dwie jedyne 06.01.05, 17:22 A gdyby tak pociąg? Jedynym dostępnym środkiem lokomcji był pociąg. W takim pociągu to dopiero jest miejsc, a on wciąż jedyny. Zastanawiam się czasem, dlaczego zatrudnia się do korekty kogoś, kto przepuszcza zdania w najlepszym wypadku dyskusyjne. A w ogóle to ja bym chciała pokorektować w jakimś wydawnictwie. O. Odpowiedz Link
ardjuna Re: Dwie jedyne 07.01.05, 10:23 gatta13 napisała: > A w ogóle to ja bym chciała pokorektować w jakimś wydawnictwie. O. No to przedstawiam Ci kilka autentycznych kwiatków wybranych losowo spośród tysięcy okazów podobnej flory. Wprawiaj się! "[...] wojna ukształtowała specyficzny kształt polskiej świadomości narodowej". "Pluralizm społeczno-kulturalny występujący w okresie działania pierwszego okresu 'Solidarności' [...]". "Wyczerpywały się energia i zapał lat pionierskich przybyłych twórców, którzy osiedlili się tu wcześniej". "Władze centralne, zdając sobie sprawę, iż w sytuacji, gdy większość społeczeństwa jest wierząca, wiedziały, że metody walki z Kościołem muszą być bardzo precyzyjne i 'subtelne'". "Diametralna zmiana w ocenie wartości wykształcenia między tym co było przed 1989 r., a teraźniejszością jest jednym z najważniejszych efektów polskiej transformacji". Odpowiedz Link
ardjuna Re: Dwie jedyne 06.01.05, 20:02 flyap napisała: > Gdyby piszacy przewidywał dyskusje napisałby :Miejscem do siedzena były jedynie dwie ławki(pozostałe były połamane). To zdanie też jest pokraczne, może nawet bardziej niż pierwowzór. Piszący najlepiej by zrobił, gdyby napisał po prostu: "Jedynymi miejscami do siedzenia były dwie ławeczki bez oparcia". Albowiem 'jedyny' ma też liczbę mnogą Odpowiedz Link
emka_1 Re: Dwie jedyne 06.01.05, 20:11 ardjuna napisał: > flyap napisała: > > > Gdyby piszacy przewidywał dyskusje napisałby :Miejscem do siedzena były > jedynie dwie ławki(pozostałe były połamane). > > To zdanie też jest pokraczne, może nawet bardziej niż pierwowzór. no a jeśli piszący posiada tak ogromne pośladki, że nie mieszczą się na jednej ławeczce? jedynie dwie ławeczki mogą mu służyć za miejsce do siedzenia. bo trzy to już przesada Odpowiedz Link
ardjuna Re: Dwie jedyne 06.01.05, 21:40 emka_1 napisała: > no a jeśli piszący posiada tak ogromne pośladki, że nie mieszczą się na jednej ławeczce? To niech się, kurdemol, odchudza! Dla zdrowia własnego oraz rzeczonych ławeczek. Odpowiedz Link
emka_1 Re: Dwie jedyne 06.01.05, 22:54 odchudzanie nie pomoże, zostanie nadmiar obwisłej skóry, żeby ją ładnie rozłożyć wciąż bedzie potrzebna odpowiednia przestrzeń. myślisz, że będzie chciał zwinąć i upchać w majtki??? i jeszcze usiąść na tym? przy okazji dlaczego odtłuścić to pozbawić tłuszczu, a odchudzić wcale nie oznacza pozbawienia chudości tylko wręcz przeciwnie? powinno być odtyć. Odpowiedz Link
h_hornblower czepiasz się... :) 06.01.05, 10:12 gatta13 napisała: > "Jedynym miejscem do siedzenia były dwie ławeczki bez oparcia." > > Znowu się czepiam? Czy Wam też to nie brzmi? Może to tzw "skrót myślowy". Np.: Jedynym miejscem do siedzenia [w całym parku! - skandal, panie kochany - bo każdy chce se usiąść jak z pikusiem wychodzi, nogi już nie te panie dziejku!, był kawałek trawnika, na którym] były dwie ławeczki bez oparcia. Rozważmy też przykład osoby od dziecka żywiącej się w McDonalds. Dla niej jedynym miejscem do siedzenia mogą być nawet trzy ławki... pzdr horny Odpowiedz Link
stefan4 Re: czepiasz się... :) 06.01.05, 10:52 h_hornblower: > Rozważmy też przykład osoby od dziecka żywiącej się w McDonalds. Dla niej > jedynym miejscem do siedzenia mogą być nawet trzy ławki... A jedynym miejscem do JEDZENIA jest wielka ogólnoświatowa sieć McDonalds. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link
gatta13 Re: Dwie jedyne 08.01.05, 11:52 Już sama nie wiem, czy to ja mam problem z tymi jedynkami, czy wszyscy wokół? "Wygraj jednego z ośmiu samochodów". A nie powinno być "wygraj jeden"? Jednego to, nie wiem, kota może można wygrać. Pewnie zresztą w worku. A jak nieożywione, to jakoś brzmi mi lepiej "jeden". Tak? Odpowiedz Link
stefan4 Rozkaz! 08.01.05, 12:47 gatta13: > "Wygraj jednego z ośmiu samochodów". A nie powinno być "wygraj jeden"? Wygraj jednego samochoda i przewieź w nim swój kot. Zaciekawia mnie również stosowanie trybu rozkazującego w takich hasłach: Odpowiedz Link
flyap Re: Dwie jedyne 08.01.05, 12:51 gatta13 napisała: > Już sama nie wiem, czy to ja mam problem z tymi jedynkami, czy wszyscy wokół? > "Wygraj jednego z ośmiu samochodów". A nie powinno być "wygraj jeden"? Jednego to, nie wiem, kota może można wygrać. Pewnie zresztą w worku. A jak nieożywione, to jakoś brzmi mi lepiej "jeden". Tak? To nie problem z jedynkami, tylko a gramatyką i masz w pełni rację,że wzywany powinien wygrać jeden z pięciu samochodów, jesli nie może już wygrać dwóch. To jest podobnie, jak "Wygraj dobry samochód i dobrego kota,nawet w worku". Piszacy prawdopodobnie pomyslał najpierw "Wugraj jednego z pięciu..." i później juz poszło bezrefleksyjnie. Gdyby zaczał " Wygraj jeden samochód ..." to "z pięciu" wstawiłby prawidłowo. Wywołana przez Ciebie dyskusja nie dotyczyła"jedynek", tylko "jedynych"co zostało wyjaśnione bez większych perturbacji Odpowiedz Link