21.01.05, 14:15
Czy znacie to słowo?
Przed chwilą zauważyłem "nazapki" na stronach PWN-u. Jest to skrótowiec od
"najczęściej zadawane pytania"... smile

Bardzo podoba mi się to słowo. Pasuje do polszczyzny no i na dodatek należy
(chyba) do kategorii pluralia tantum.

Szkoda, że ma małe szanse na przyjęcie się.
Obserwuj wątek
    • sigrid.storrada Re: Nazapki 21.01.05, 20:14
      dziwne slowo, nie slyszalam wcześniej. Czy jest to pluralia tantum - a
      może "nazapka"?
    • cptniamo Re: Nazapki 21.01.05, 23:39
      Znam to słowo z tego samego miejsca. Jednak w korpusie (zresztą dostępnym na
      tej samej stronie) słowo "nazapki" pojawia się dokładnie 0 razy. Z tego wynika,
      że "nazapki" to neologizm któregoś z językoznawców, który chce cichaczem, po
      znajomości, wkręcić swój neologizm do języka polskiego. Nie to, żebym miała za
      złe. W sumie też mam już dość tego "FAQ".
      • reptar Re: Nazapki 22.01.05, 16:45
        Można było wkręcić czołg i podomkę, więc czemu by nie nazapki?   wink
      • flyap Re: Nazapki 22.01.05, 17:44
        Czy nie lepiej NAZAPY -NAjczęściej ZAdawane PYtania lub przez analogię do FAQ
        WIP - Wasze Interesujace Pytania?
        fly
        • emka_1 Re: Nazapki 22.01.05, 21:04
          flyap napisała:
          >..... przez analogię do FAQ WIP - Wasze Interesujace Pytania?

analogię? i skąd ta wazeliniarska maniera? 'często zadawane pytania' są
          najczęściej beznadziejnie nudne i rzec można podstawowe. angielska wymowa
          akronimu oddaje rzeczywiste odczucia pytanego do pytających.

• flyap Re: Nazapki 23.01.05, 00:19
            Pytania mogą być naiwne i mało atrakcyjne. Zadający pytanie nie musi dbac o
            rozrywkę emki lub flyap, lecz jest zainteresowany w miarę rzeczowa odpowiedzią.
            Jest mu milej, jesli jego pytanie uznamy za interesujące, bo lubimy ludziom
            sprawiać przyjemność, a nie z wrodzonego wazeliniarstwa. Jeśli nie , możemy
            odpowiedzięć :Twoje pytanie świadczy o podstawowych brakach z zakresu
            podstawówki - nie zawracaj głowy!.To samo możemy zastosować, nie znając
            odpowiedzi na zadane pytanie.
            Pozdrawiam serdecznie!
            • emka_1 Re: Nazapki 23.01.05, 20:01
              flyap napisała:

> Jest mu milej, jesli jego pytanie uznamy za interesujące, bo lubimy ludziom
              > sprawiać przyjemność, a nie z wrodzonego wazeliniarstwa.

hłe,hłe,hłe, posiadacie serce nad wyraz tkliwe. szkoda, ze rozum wam nie
              podpowie, co ludziom rzeczywiście może sprawić przyjemność. mnie np. wystarczy
              wip (ang.) właściwie użyty smile

• flyap Re: Nazapki 23.01.05, 20:29
                emka_1 napisała:
                hłe,hłe,hłe, posiadacie serce nad wyraz tkliwe. szkoda, ze rozum wam nie
                podpowie, co ludziom rzeczywiście może sprawić przyjemność. mnie np. wystarczy
                wip (ang.) właściwie użyty smile

Są różne stopnie rzeczywistych przyjemności i kazdy orze jak moze.Mnie
                wystarczą Twoje reakcje na moje potknięcia.
                Malutka uwaga: "Chłe, chłe ,chłe!" to odgłos jaki wydawał jeden z "Rycerzy
                trzech" w Kabarecie Elita.Białogłowie wypada raczej cieńsze "hi,hi, hi", ale
                nie nalegam.Tak też jest milo. Dobrej nocy!
                PS. Zadowolenia z WIP-a (ang.spol.)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka