Dodaj do ulubionych

Jak wam to brzmi?

17.02.05, 08:24
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2554555.html
Pomijajac juz nazwe partii, ktora ociera sie o, IMHO, bluznierstwo ale mnie
powalily Kola Miejscowych Polakow. Nie wiem jak wam ale mnie to brzmi jak
Mrozek: Zwiazek Bylych Dzieci Polskich, Towarzystwo Przyjaciol Zwierzat
Niektorych i takie tam podobne. Drugim skojarzeniem sa "organizacje tubylcze".
Obserwuj wątek
    • szarykot Re: Jak wam to brzmi? 17.02.05, 10:44
      A co z tymi, którzy do Kół nie należą? Niepolacy?
      • kicior99 Re: Jak wam to brzmi? 17.02.05, 13:16
        moze sa niemiejscowi. Mnie powala Liga Polskich Rodzin w calosci. Biorac pod
        uwage, ze liga zazwyczaj ma numer, powinni nazwac sie Piata Liga Polskich
        Rodzin, Szosta, bo na pewno nie wyzej.
        • emka_1 nieno 17.02.05, 13:57
          kicior, lpr chce być premiership.
          a miejscowi brzmia niemal jak tutejsi - dość popularna "narodowość" jeszcze
          jakieś 70 -80 lat temu
          • baloo Re: nieno 17.02.05, 14:43
            Ko£ka Swojackie brzmialoby tez.

A Partia Maryja to chyba niestety nazwa nadana prze GW. Dzie indziej nie
            wystepuje
            • emka_1 może 17.02.05, 14:59
              się tajniaczą, a swoją drogą ciekawe czy łojciec dyrechtor pamieta jak się
              skończyła kariera polityczna tego, co ojczyznę naszą zawierzył był?
              • brezly Re: może 17.02.05, 15:14
                Najciekawsze jezykowo w tej formacji jest to ze oni niekoniecznie uzywaja mowy
                przywodzacej na mysl kazania Piotra Skargi czy czegos w tej tradycji. Pierwszy z
                brzegu przyklad z dzisiejszego wydania ND w internecie, mnie to brzmi jak jezyk
                Trybuny Ludu z okresu moczarowskiego. Czeka to na swego Michala Glowinskiego smile

"Jest rzeczą ciekawą, że te niby-amerykańskie ambicje imperialne przynoszą
                głównie korzyść Izraelowi i są obecnie popierane przez wybitnych liberałów,
                wśród których rej wiodą Żydzi. Tom Barry, analityk krytyczny wobec
                neokonserwatystów, napisał artykuł pod tytułem "Liberałowie i neokonserwatyści
                znowu są razem", w którym zacytował opinię "ojca chrzestnego" neokonserwatyzmu,
                Irvinga Kristola, że wśród neokonserwatystów są "liberałowie pokonani przez
                rzeczywistość". Barry przypomina, że trockiści nawróceni na syjonizm byli w
                czasie zimnej wojny liberałami życzliwie nastawionymi do Sowietów, a teraz są
                neokonserwatystami. Wymienia jako przykład Kristola, Normana Podhoretza i
                Midge'a Dectera itd., którzy zmienili konserwatywną partię republikańską w
                partię rządzoną przez neokonserwatystów-syjonistów. Twierdzą oni, że "Ameryka
                powinna spełniać rolę światowego policjanta, a jednocześnie być misjonarzem
                wolności". Tradycyjni republikanie stracili kontrolę nad swoją partią i otwarcie
                krytykują dziś neokonserwatystów jako neoimperialistów, błędnie i przesadnie
                przypisujących Ameryce możność przebudowy świata na korzyść Izraela.
                Neokonserwatyści-syjoniści w Pentagonie są popierani przez przemysł zbrojeniowy
                i przemysł naftowy oraz liberałów, którzy popierają "globalną misję Ameryki".
                • baloo Re: może 17.02.05, 16:24
                  No nie iwem, co Cie dziwi. Ci sami ludzie - ten sam jezyk. Rolmalka ;o)
                  • emka_1 eee 17.02.05, 17:00
                    dziwić nie powinno, ale zachwycać odwagą sformułowań. ' neokonserwatyści -
                    syjoniści' na ten przykład stanowią wielkie wyzwanie dla tych, którzy na
                    wiecach potępiać będą. wyobraź sobie moherowe berety w akcji- ile to miejsca na
                    transparentach zajmie i jakiej dykcji od skandujących wymaga.
                    • baloo Re: eee 17.02.05, 17:12
                      ;o)

dlatego nie bedzie skandowania "neo-kon-ser-wa-tys-ci-sy-jo-nis-ci".
                      Bedzie proste swojackie "Rzy-dy-won" i "Es-bec-kie!na-sie-nie!". Tp sie ladnie
                      skanduje.
                      ;o)
                      • emka_1 no tak, 17.02.05, 17:22
                        "rzy-dy-won" to jest hasło uniwersalne, wynalazek porównywalny z bielizną
                        one_size_fits_all. gdyby ten nobel nie był zydem, to należałaby się jego
                        nagroda za to, a tak zostaje jedynie niemy podziw.
    • h_hornblower uspokajam :) 17.02.05, 15:30
      Proponuję nieco bardziej wyważone żródło informacji o tym co w kraju:

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050217/kraj/kraj_a_12.html
      pzdr
      horny
      • emka_1 wcale 17.02.05, 17:02
        nie uspokajasz, psujesz zabawęsad
        • h_hornblower ato 17.02.05, 18:15
          Och przepraszam, tak mi sie wyrwało. No głupi katol ze mnie, no! smile

horny
          • emka_1 noi 17.02.05, 19:09
            po co ta samokrytyka, co w gruncie rzeczy podżegać ma? tem bardziej, że jako
            żywo przypomina występy na plenumach i innych pop ( od podstawowej organizacji)
            imprezach?
            na to sie trudzi duch ekumenizmu, żeby teraz z katolem wyjeżdzać?sad
            jak tu od korzenia wartości, co jednoczą, się nie odrąbać?

p.s. masz moherowy beret?smile
            • h_hornblower nonie!!! 17.02.05, 19:41
              emka_1 napisała:

> po co ta samokrytyka, co w gruncie rzeczy podżegać ma?

Ani samokrytyka ani podżegać-ma. A dla niedowiarków dałem "smile"

> tem bardziej, że jako
              > żywo przypomina występy na plenumach i innych pop ( od podstawowej organizacji)
              > imprezach?

Czyzby? Ale jak to?

> na to sie trudzi duch ekumenizmu, żeby teraz z katolem wyjeżdzać?sad

Duch ekumenizmu to niby ja? Czymże sobie zasłużyłem?

> p.s. masz moherowy beret?smile

emka i szufladkowanie? Kto by pomyslał... smile)) Nie - mam czapkie z daszkiem i
              dwie z polaru...

pzdr
              horny
              • emka_1 Re: nonie!!! 17.02.05, 19:59
                h_hornblower napisał:

> emka_1 napisała:
                >

> Ani samokrytyka ani podżegać-ma. A dla niedowiarków dałem "smile"

znaczy 'głupi katol' to tak pieszczotliwie i czule o sobie zwykle mawiasz?smile

> > tem bardziej, że jako
                > > żywo przypomina występy na plenumach i innych pop ( od podstawowej organi
                > zacji)
                > > imprezach?
                >
                > Czyzby? Ale jak to?

no normalnie, choć bez emotikonów o tym piszą - zabrzmiało to jak -
                "przepraszam was toarzysze za błędy i wypaczenia, które skutkiem niewłasciwego
                pochodzenia so "

>
                > Duch ekumenizmu to niby ja? Czymże sobie zasłużyłem?
                >
                no w życiu, ty duchem ekumenizmu?smile akcentując swą przynależność do jednej
                grupy, tak jak by była wyznacznikiem odmienności, jesteś wbrew duchowi.

> > p.s. masz moherowy beret?smile
                >
                > emka i szufladkowanie? Kto by pomyslał... smile)) Nie - mam czapkie z daszkiem i
                > dwie z polaru...
                >
                jakie szufladkowanie???!
                ja mam tylko zdegenerowaną wyobraźnię, która domaga się wizualizacji. beret
                jest łakomym kąskiem, bo gdybyś miał takie nakrycie głowy to, zawsze na widok
                twojego nicka stawałby mi przed oczami starannie wyczesany błękitny moherowy
                beretsmile
                czapek to mi się nie chce wizualizować, nicto, trzeba się zabrać za robotęsad
                • h_hornblower zupełnienie lalalalala 17.02.05, 20:34
                  emka_1 napisała:
                  > znaczy 'głupi katol' to tak pieszczotliwie i czule o sobie zwykle mawiasz?smile

Nie - generalnie unikam mawiania o sobie, skromność bowiem mi na to nie pozwala
                  bowiem

> "przepraszam was toarzysze za błędy i wypaczenia, które skutkiem
                  niewłasciwego pochodzenia so "

Anienie - to było raczej typu "głupia [...] ze mnie" smile

> > Duch ekumenizmu to niby ja? Czymże sobie zasłużyłem?
                  > >
                  > no w życiu, ty duchem ekumenizmu?smile

[bez komentarza - sic!]

> akcentując swą przynależność do jednej
                  > grupy, tak jak by była wyznacznikiem odmienności, jesteś wbrew duchowi.

Anienie zupełnie nienie...

> > > p.s. masz moherowy beret?smile
                  > >
                  > >
                  > jakie szufladkowanie???!

Takie jak wyżej smile

> ja mam tylko zdegenerowaną wyobraźnię, która domaga się wizualizacji. beret
                  > jest łakomym kąskiem, bo gdybyś miał takie nakrycie głowy to, zawsze na widok
                  > twojego nicka stawałby mi przed oczami starannie wyczesany błękitny moherowy
                  > beretsmile
                  > czapek to mi się nie chce wizualizować, nicto, trzeba się zabrać za robotęsad

A wiesz jak wyglada stosowane admiralskie nakrycie głowy a la Nelson?

pzdr
                  horatio hornblower
                  • emka_1 Re: zupełnienie lalalalala 17.02.05, 21:19
                    h_hornblower napisał:

> Nie - generalnie unikam mawiania o sobie, skromność bowiem mi na to nie
                    pozwala
                    > bowiem

no fakt, skromność cnotą pożądaną wszak smile

>
                    > Anienie - to było raczej typu "głupia [...] ze mnie" smile
                    >
                    aha, no to postaram się zapamietać

> > > Duch ekumenizmu to niby ja? Czymże sobie zasłużyłem?
                    > > >
                    > > no w życiu, ty duchem ekumenizmu?smile
                    >
                    > [bez komentarza - sic!]
                    >
                    zważywszy deklarowana skromność?smile no kapitałków trzeba użyć SIC!
                    >
                    > A wiesz jak wyglada stosowane admiralskie nakrycie głowy a la Nelson?
                    >
                    no wiem, wiem, ale uprzedzałam, że wyobraźnia zdegenerowana, a do tego
                    skojarzenia zakosami jak zając biegająsad jak kapelusz trójrogi, to i peruka,
                    brak ucha, brak oka, brak nogisad no i co, że fakty klapce na oko przeczą, i
                    noga prawdziwa, a raczej obie, no obrazek sam się wdzierasad
                    lepszy beret włochatysmile
                    • baloo A czy Wy wiecie... 17.02.05, 22:07
                      ... Emko i Hornblowerze, ze tak sie zawziecie cytujac i przecytowywujac -
                      jestescie zupelnie nieczytelni ? Sienieda, nosz.
                      ;o))))

A do adremu wracajac, to skoro wiadome radio nosi piekna ksywke "Radyjo", to
                      moze partia powinna nazywac sie "Partyja" ?

Klaniam nisko

B.
                      • h_hornblower nic na to nie poradzę! 17.02.05, 22:22
                        baloo napisał:

> ... Emko i Hornblowerze, ze tak sie zawziecie cytujac i przecytowywujac -
                        > jestescie zupelnie nieczytelni ? Sienieda, nosz.
                        > ;o))))

Sienieda bez tego żyć. "Przecytowywanie" (jak to byłeś łaskaw nader bezpośrednio
                        ujać nie bez szczypty zbędnej na tym miłym forum pikanterii) emki jest jak,
                        jak... no doprawdy - po raz pierwszy na tym forum zabrakło mi słów... Cos jak
                        "nałóg" tylko bez tego pejoratywnego posmaku smile

horacy
                        • baloo Re: nic na to nie poradzę! 17.02.05, 22:31
                          rozumiem Cie, tez tak czasem miewam. Gdys byl ql ziomal, to bys mogl
                          powiedziec, ze Cie to jara ;o)
                          • h_hornblower Re: nic na to nie poradzę! 17.02.05, 22:38
                            baloo napisał:

> rozumiem Cie, tez tak czasem miewam. Gdys byl ql ziomal, to bys mogl
                            > powiedziec, ze Cie to jara ;o)

Nie czujesz tego obawiam się...

horny
                            • emka_1 Re: nic na to nie poradzę! 17.02.05, 23:17
                              nie obawiaj się, baloo czuje, ale w stylizacji nie zna granic ni kordonówsmile
                              • baloo Re: nic na to nie poradzę! 18.02.05, 00:50
                                No wlasnie, sie nie denerwuj, Hornblowerze. Ja po prostu teraz mieszkam o rzut
                                beretem (ekskiuzelemo - moherowym) od Nowej Chuci, a to do czegos
                                zobowiazuje ;o)
                                Emka_Pierwsza wie i rozumie, ze ja tylko pomoc leksykalna nioslem ;o)
                      • emka_1 eee baluuuu, 17.02.05, 23:16
                        ci się nie podobasmile czyżbyś jednak osiadł w mateczniku w znegowanych połomicach
                        na skraju puszcz (puszcz mnie pan, ach, puszcz), że tak negujesz?smile

a partyja nie, bo wyjdzie w skandowaniu par-ty-ja, a parem zostać byle kto
                        zostać nie może.
                        • baloo Re: eee baluuuu, 18.02.05, 01:07
                          Nieno, nie dramatyzujmy. Miauknalem jeno, bom juz przestal sobie zdawac
                          sprawozdanie, co cytatem jest a co riposto ;o)
                          Taki ja to bym na siebie w ogole uwagi nie zwracal ;o)

Co sie tyczy Neinpolomitz, to owszem, jestem teraz Podpuszczykiem, choc
                          chwilowo znowu sery i szarotki wdycham.

A co do Partyji, to pszesz nie bedzie sie jej skandowac, tylko po cichutku sie
                          nan wyzlosliwiac w zaciszu.

B.
                          • emka_1 ooo 18.02.05, 01:24
                            somsiad znaczy jednak jesteś, no to teraz nas dzieli jottka i nowa huta, znaczy
                            od waszej strony n-h i jottka smile

podpuszczyk, znaczy podpuszczasz gawiedź że w zastępstwie tego niedźwiedzia
                            litewskiego, co bonie konia spłoszył, skutkiem czego jagiellonowie wymarli?

jakbyco to konia postarszysz odpowiedzialniesmile

zapach edelwajsa może oszołomić, to cytaty mają prawo sie mylić z ripostami.
                            jednakowoż zawsze na ekranie pozostaje do wglądu kto kogo za co łapał.
                            pełna jawność dla komisji śledczej

wyzłośliwiać się po cichutku nie umiemsad
                    • h_hornblower Re: zupełnienie lalalalala 17.02.05, 22:07
                      emka_1 napisała:

> no fakt, skromność cnotą pożądaną wszak smile

A jak!

> >
                      > > Anienie - to było raczej typu "głupia [...] ze mnie" smile
                      > >
                      > aha, no to postaram się zapamietać

Brzmi groźnie! smile

> > A wiesz jak wyglada stosowane admiralskie nakrycie głowy a la Nelson?
                      > >
                      > no wiem, wiem, ale uprzedzałam, że wyobraźnia zdegenerowana, a do tego
                      > skojarzenia zakosami jak zając biegająsad jak kapelusz trójrogi, to i peruka,
                      > brak ucha, brak oka, brak nogisad no i co, że fakty klapce na oko przeczą, i
                      > noga prawdziwa, a raczej obie, no obrazek sam się wdzierasad
                      > lepszy beret włochatysmile

Ów beret włochaty
                      To ten moherowy?

Od emki brać baty
                      Za nakrycie głowy

Masochisty draka!
                      Serce me skowycze

Dumna z grodu Kraka
                      Oszczędź Beatrycze!

pzdr
                      horny
                      • emka_1 no dobrze 17.02.05, 23:24
                        beret niebezpieczny dla zdrowia, za bardzo rozśmiesza, a i pora niestosowna do
                        skowytów, bo zda się, że cisza nocna obowiązuje.

pozostańmy przy brakujących częściach, śmiać się nie wypada, więc łatwiej będzie
                        zachowac powagę stosownąsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka