Gość: koniarz@poczta.gazeta.pl IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 23:50 Coż,artykuł z pewnością nie jest żenua ) Bardzo fajny cykl,pozwalajacy mi,nieco leciwemu juz panu,orientowac sie czy mnie czasem jakas grupka mlodziezy nie obraża ) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Norbert Re: Żenua IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.02, 15:55 Również spotkałem się z tym słowem, ale w nieco odmiennej formie:"ŻENÓWA". I to słowo się normalnie odmienia przez polskie przypadki. Tak jak np. "budowa". Z tym słowem zetknąłem się na Górny Śląsku i myślałem, że tam powstało, ale widzę, że korzenie są inne. Może to słowo już się regionalizuje? Odpowiedz Link
Gość: JonnyBravo Re: Żenua IP: CENTRALA:* / *.zus.pl 24.07.02, 12:24 "Czuję się wylogowany - tomi".. Nie przejmuj się - Tomi(nie)i znów się poczujesz zalogowany... Odpowiedz Link
Gość: rerer Re: Żenua IP: 212.244.84.* 22.07.02, 08:22 fjany artykulik trzymaj tak dalej czlowieku Odpowiedz Link
pacewicz Re: Żenua 05.09.02, 18:52 Tez spotkałem się z żenua, w tej właśnie formie. Było nieodmienne (naczy sie sie nie odmieniało ) i było właściwie synonimem słowa żenada. Odpowiedz Link
Gość: riffraff zanuaria IP: *.244.225.118.Dial1.Washington1.Level3.net 26.09.02, 04:16 wspomniana mimochodem zanuaria (przepraszam za brak polskich czcionek) pochodzi prawdopodobnie od kultowego niegdys serialu, ktorego mit wciaz jeszcze w polsce pokutuje czyli od "isaury". wystepowala tam m. in. gruba kucharka zanuaria (januaria?). czyzby stad wywodzila sie odmiana slowa zenada? Odpowiedz Link
Gość: Hustler Re: Żenua IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 24.10.02, 11:32 żenua brzmi pedalsko tak jak żulia Odpowiedz Link