goniapa 02.06.05, 17:08 Jak brzmi miejscownik od PIT; VAT itd??? dzieki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kicior99 Re: PIT,na P..... 02.06.05, 17:20 powszechnie mowi sie picie, vacie. Dlaczego by nie? Jesli odmieniamy wedlug naszych standardow, to tak samo jak szmat, pat itp. Odpowiedz Link
goniapa Re: PIT,na P..... 02.06.05, 17:40 Ale jesli w tekscie wystepuje skrot PIT, to czy w dalszej jego czesci mozna napisac np: w picie? Nie wydaje mnie sie czy w PI-cie , VA-cie?? pomocy!! Odpowiedz Link
agni_me Re: PIT,na P..... 02.06.05, 18:28 Skrótowce zakończone na T przybierają w odmianie następujące postaci: LOT, LOT- u, o Locie; VAT, VAT-u, Vacie; PIT, PIT-u, Picie. W miejscowniku wielką literę piszemy tylko na początku, a końcówki fleksyjnej nie oddzielamy od tematu łącznikiem. (za słownikiem ortograficznym PWN i zasadami pisowni) Naprawdę krócej by trwało zajrzenie do słownika od czekania na odpowiedź tu. Odpowiedz Link
goniapa Re: PIT,na P..... 02.06.05, 18:42 Ale ja nie mam slownika!!! Po drugie, spiesze sie dosc, i mialam nadzieje, ze znajdzie sie jakas mila osoba,jak Ty na przyklad ,ktora mi to wytlumaczy szybko! dzieki Odpowiedz Link
agni_me Re: PIT,na P..... 02.06.05, 18:57 goniapa, słowniki w wielkim wyborze są dostępne w necie Odpowiedz Link
pam31 Re: PIT,na P..... 03.06.05, 10:13 goniapa napisała: > Ale ja nie mam slownika!!! > Po drugie, spiesze sie dosc(...) Kiedy się spieszysz i czujesz sie gramatycznie bezradna, masz szanse"obejścia" kłopotu przez uzycie zaimka.Wypełnłam X, chce w nim... Odpowiedz Link
gdabski Re: PIT,na P..... 04.06.05, 00:03 Z Lotem i tak jest ciekawie, bo żadnym skrótowcem nie jest /Gdabski Odpowiedz Link
jacklosi Re: PIT,na P..... 03.06.05, 10:48 goniapa napisała: Nie wydaje mnie sie Jak jeszcze raz napiszesz "nie wydaje mnie się", to Cię ktoś stąd pogoni. Mówi się i pisze (przynajmniej w tym kontekście): nie wydaje mi się. Piszę to po dobroci, bom liberał językowy, ale są tu też ortodoksi. Odpowiedz Link
goniapa Re: PIT,na P..... 03.06.05, 12:55 a zauwazyles buzke z przymruzonym oczkiem??? a oglädales film "Chlopaki nie placzä"?? jesli tak ,to wybaczysz mnie ten bläd!!!! Odpowiedz Link
ardjuna Re: PIT,na P..... 03.06.05, 13:17 goniapa napisała: > a oglädales film "Chlopaki nie placzä"?? Goniapo droga, czy na Twoim kibordzie, gdy wciskasz alt + 'a', pojawia się 'ä'? Bo u mnie nic się, qrde, wtedy nie pojawia. Za to gdy wciskam alt + 'e', to mi się € pojawia... Co za materializm swoją drogą... Odpowiedz Link
jacklosi Re: PIT,na P..... 03.06.05, 13:53 goniapa napisała: > a zauwazyles buzke z przymruzonym oczkiem??? > a oglädales film "Chlopaki nie placzä"?? > jesli tak ,to wybaczysz mnie ten bläd!!!! Ani jedno, ani drugie, ale i tak wybaczam Ciebie. Odpowiedz Link