Dodaj do ulubionych

Zjednoczeni poloniści UJ

14.08.05, 13:23
Ku wielkiej radości swojej, rodziny, znajomych etc., dostałem się na studia
dzienne na Uj, spec. nauczycielska. Mam mnóstwo entuzjazmu, ale i pytań,
głównie do osób z tej specjalności.Czy ukazują się jeszcze spisy lektur w
formie książkowej?Jeśli tak, gdzie mozna je kupić? Jak wygląda działalność
kół zainteresowań (o których strona Instytutu ledwo wspomina)? Póki co tyle.

Zachęcam polonistów UJ do dzielenia się doświadczeniami.

Obserwuj wątek
    • vilya1 Re: Zjednoczeni poloniści UJ 14.08.05, 15:44
      Ja o działalności kół zainteresowań wypowiadać się za bardzo nie mogę (no poza
      jedną sekcją z Koła Komparatystów), natomiast co do spisów, tak, ukazują się w
      formie informatorów, dostępne są zaś na portierni na Gołębiej. (Ale nie zawsze,
      bywa, że już ich nie ma, potem znów są - trzeba polować wink.
      Pozdrawiam
      • kameal Re: Zjednoczeni poloniści UJ 18.08.05, 20:19
        Dzięki, byłem w Krakowie wczoraj (powód- poszukiwanie mieszkania, wszelako nic
        z tego narazie) i nabyłem spis, co prawda nie w portierni, tylko w księgarni
        akademickiej, ale myślę, że są tozsame.

Drzwi do których puka ... nie są z drewna ani też z kamienia.
    • another_story Re: Zjednoczeni poloniści UJ 19.08.05, 22:02
      Weszłam dzisiaj na stronę UJ i spostrzegłam ze zdziwieniem, że Instytut
      Polonistyki od 1 września przekształci się w Wydział tejże wink. Ależ to dumnie
      brzmi!

Kameal - ja też jestem studentką pierwszego roku, tyle że komparatystyki.
      Spotkamy się więc zapewne kiedyś na Gołębiej. Pozdrawiam.
      • vilya1 Re: Zjednoczeni poloniści UJ 19.08.05, 22:55
        > Weszłam dzisiaj na stronę UJ i spostrzegłam ze zdziwieniem, że Instytut
        > Polonistyki od 1 września przekształci się w Wydział tejże wink. Ależ to dumnie
        > brzmi!

Gdyby tak jeszcze zechcieli sobie stworzyć stronę, z której również można by
        być dumnym. wink I np. umieścili na niej tak praktyczne informacje jak nowy spis
        opcji (niekoniecznie już dziś, nie oczekujmy za dużo wink albo aktualne
        harmonogramy.
        Ech, marzenia.
        Pozdrawiam polonistycznie
        • another_story Re: Zjednoczeni poloniści UJ 20.08.05, 15:51
          > Gdyby tak jeszcze zechcieli sobie stworzyć stronę, z której również można by
          > być dumnym. wink

Strona znajduje się podobno "w przygotowaniu" smile. Oby efekt okazał się lepszy
          niż obecna internetowa wizytówka IP, która chyba nikogo nie napawa dumą...

Pozdrawiam, ach, również polonistycznie wink. Ciekawe, czy po kilku miesiącach
          studiowania mordka będzie mi się tak samo uśmiechała z tego powodu.
          • kameal Re: Zjednoczeni poloniści UJ 20.08.05, 19:01
            Ja również mam nadziej, że strona zostanie "przemodelowana", i to poważnie.
            Póki co jest biblijnie- płacz i zgrzytanie zębów.

Cieszę się, ze już tutaj mam kontakt z osobami, które spotkam podczas studiów.

Pytanie- czy nowe hasło, podawane podczas składania dokumentów, obowiązuje
            dopiero od października? Ja póki co loguje się na stare, a moje konto od
            dłuższego czasu zawiera głównie informacje o pomyslnym zakończeniu postępowania
            kfalifikacyjnego uncertain.

Pozdrawiam staropolsko, jakem Marchołt gruby a sprosny, o! wink
            • another_story Re: Zjednoczeni poloniści UJ 20.08.05, 20:27
              > Pytanie- czy nowe hasło, podawane podczas składania dokumentów, obowiązuje
              > dopiero od października? Ja póki co loguje się na stare

Wydaje mi się, że hasło, które dostałeś w sekretariacie, dotyczy innego konta
              niż ERK. To chyba ma być jakiś elektroniczny punkt informacji dla studentów
              (przymiarki do jego startu czyniono ponoć od kilku lat). Nie umiem jednak
              powiedzieć nic więcej. Sama żadnego hasła nie otrzymałam, bo panu w IP
              zastrajkował komputer sad.

> Pozdrawiam staropolsko, jakem Marchołt gruby a sprosny, o! wink

Yeah, ja też jestem fanką Jana z Koszyczek wink. Ukłony.
            • gnejtrytt Re: Zjednoczeni poloniści UJ 26.08.05, 10:37
              Co do konta - przy składaniu dokumentów usłyszałam, że będzie ono działało od
              września. Kto wie... a nuż się uda bez opóźnienia?wink

another_story - pewnie spotkamy się w październiku na Gołębiej, bo i mnie
              przyciągnęła komparatystykasmile Pozdrawiam!
    • jessy3 Re: Zjednoczeni poloniści UJ 22.08.05, 00:04
      aniother_story(and companywink czy mogłabyś powiedzieć mi jak się przygotowywalaś
      do matury z j.polskiego? Zdaję w tym roku i marzę później o filologii polskiej
      właśnie na UJ.Jak ćwiczyć umiejętności, które pomogą mi napisać wypracowanie
      jak najlepiej? Z jakich książek się uczyłaś? Byłabym wdzięczna za wszelkie
      informacje.
      • another_story Re: Zjednoczeni poloniści UJ 22.08.05, 13:23
        Hmm, Jessy, jak Ci to powiedzieć... Właściwie w ogóle się nie uczyłam smile. Moim
        skromnym zdaniem nowa matura z polskiego jest tak głupia, że bardzo trudno się
        do niej sensownie przygotować. Oprócz znajomości lektur wymienionych w
        informatorze niewiele można zrobić. Dla wprawy warto ewentualnie rozwiązać
        kilka testów czytania ze zrozumieniem. Ale radzę nie przesadzać - po czterech
        ma się dość całego świata wink.
        Jeśli chodzi o książki, z czystym sumieniem polecam zestaw maturalny z Nowej
        Ery autorstwa Małgorzaty Dmochowskiej. Po kontakcie z nim rzeczywiście poczułam
        się lepiej przygotowana (wrażenie zapewne iluzoryczne, ale przyjemne smile). Obok
        przykładowych testów i tematów wypracowań zamieszczono tu dość sensowne
        komentarze, które nauczyły mnie w kilka godzin więcej niż mój beznadziejny
        nauczyciel przez trzy lata. Odradzam natomiast twór pt. "Matura Nowa" Wojciecha
        Rzehaka, firmowany przez wydawnictwo Greg. Na pierwszy rzut oka wszystko OK,
        ale klucze do wypracowań zupełnie nie odpowiadają wymaganiom maturalnym.
        Oczywiście, przekonałam się o tym dopiero w domu, po dokonaniu zakupu.

Wiedzę kontekstową można zgłębiać chyba tylko dla własnej przyjemności, bo na
        egzaminie słabo się przydaje (klucz przyznawał z tego tytułu aż jeden punkt).
        Generalnie dużo zależy od tego, czy temat Ci "podejdzie" (mnie kompletnie
        rozczarowały tegoroczne na poziomie rozszerzonym). Oraz od... egzaminatora. Ale
        to już odrębna kwestia.

Pozostaje mi tylko życzyć powodzenia. Skoro takiemu nieukowi jak ja się udało,
        możesz być dobrej myśli smile.

Pozdrawiam.

• jessy3 Re: Zjednoczeni poloniści UJ 23.08.05, 01:09
          Dziękuję bardzo smile
          • kameal Re: Zjednoczeni poloniści UJ 23.08.05, 12:11
            Co do mnie- przysłużyła mi się nieco moja tak zwana "ogólna kultura
            humanistyczna". Jednak nowa matura nie daje mozliwości popisania się erudycją.
            Receptą jest myslenie schematyczne,podręcznikowe, nalezy zadbać o to, aby w
            głowie podczas pisania wypracowania (ze znanej nam ze szkoły) lektury nie
            powstała żadna mysl własna (może lekka przesada). Wszystko ma byc jako w
            ksiązce stoi, więc jeśli "Nieboska komedia" to zagrożenie rewolucją i
            prowidencjalizm, a jeśl Treny, to dramat ojca, chrześcijanina i filozofa.
            Poziom podstawowy narzuca schematyzm myślenia. Trzeba też pisać o banalnych i
            oczywistych rzeczach- jest to nagradzane punktami. I zrób koniecznie, nawet
            samodzielnie, jesli nie będzie ich w szkole, wszystkie lektury uwzglednione w
            spisie. Natomiast poziom rozszerzony to inna nieco bajka i nie będę udawał, że
            wiem, jakie prawa nim rządząwink

Moja matura i przygotowanie do niej- wszystko zawdzięczam Opatrzności, gdyż na
            parę dni przed egzaminem powtórzyłem akurat "Kordiana"
            i "Nieboską..."(Prowidencjalizm!). No, zdolności interpretacyjne "wyszły"
            podczas poziomu rozszerzonego (pisałem o Żydach)

Pozdrawiam polonistycznie!
            • jessy3 Re: Zjednoczeni poloniści UJ 24.08.05, 19:08
              Dobrze, że wspomniasz, że należy pisać o rzeczach banalnych i oczywistych.W
              tamtym roku moja klasa pisała klasówkę z Wielkiej Imrowizacji.Temat brzmiał
              mniej więcej:"Rola poety wg Konrada z III części Dziadów".I punkty były
              przynawane za stwierdzenie, że cytowany fragment to improwizacja!!!!Jak ja to
              przecvzytałam to omal nie zasłabłam.Albo za stwioerdzenie, że Konrad to bohater
              romantyczny!!! Doszłam do wniosku, że trzeba po prostu pisać, jak dla osób,
              które pierwszy raz stykają się z danym utworem i nie mają żadnego rozeznania w
              literaturze.Tylko u mnie rzeczy oczywiste przychodzą mi do głowy na końcu.
              Dziękuję za poradysmile
    • simon-vel-crush Re: Zjednoczeni poloniści UJ 28.08.05, 20:32
      "... na Gołębiej Twój płaszcz zaczepił mnie"

DO ZOBACZENIA W PAŹDZIERNIKU! Filologia polska, spec. naucz. smile

Kto jeszcze chce być belfrem?
      • kameal Re: Zjednoczeni poloniści UJ 29.08.05, 14:42
        Ja również z nauczycielskiej! Witam, witam i pozdrawiam!
        • fifth_avenue Re: Zjednoczeni poloniści UJ 07.10.05, 18:05
          mi tez sie udało tutaj dostać...ech początki są trudne....pozdrawiam wszystkich
          z Gołębiej smile
    • no-surprises Re: Zjednoczeni poloniści UJ 10.10.05, 16:20
      Zazdroszczę i pozdrawiam.
      Absolwentka 1996 smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka