jacklosi 22.09.05, 13:18 Niedawno tylko IKEA była nieodmienna, zapraszała po zakupy w IKEA. Tak się to spodobało, że teraz Toyota zaprasza do dilerów Toyota, a Honda do salonów serwisowych Honda. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucbach Re: Inwazja IKEA 23.09.05, 09:59 jacklosi napisał: > Niedawno tylko IKEA była nieodmienna (...) Nieodmienna? Za "Słownikiem poprawnej polszczyzny PWN", np.: B. IKE-ę N. IKE-ą Pozdrawiam, lucbach --- Odpowiedz Link
flyap Re: Inwazja IKEA 23.09.05, 10:49 SPP przy wielu nazwach tego typu podaje "ndm(nieodmienny) albo...( i tu klasyfikacja rodzajowa i przykłady odmiany}"Podobnie jest przy IKEA Można więć tak i tak. Odpowiedz Link
jacklosi Re: Inwazja IKEA 23.09.05, 13:09 lucbach napisał: > jacklosi napisał: > > > Niedawno tylko IKEA była nieodmienna (...) > > Nieodmienna? Za "Słownikiem poprawnej polszczyzny PWN", np.: > > B. IKE-ę > N. IKE-ą > > Pozdrawiam, > lucbach > > --- Widocznie marketingowcy od Ikei (przepraszam, od IKEA) tego słownika nie czytali. Odpowiedz Link
dutchman Re: Inwazja IKEA 23.09.05, 15:58 A jak jest z roznicami miedzy tym cos sie mowi a tym co sie wg. zasad powinno pisac ? Przeciez nikt nie mowi ide do Honda tyko Ide do Hondy itd. ? pozdrawiam dutchman Odpowiedz Link
jacklosi Re: Inwazja IKEA 26.09.05, 12:08 dutchman napisał: > A jak jest z roznicami miedzy tym cos sie mowi a tym co sie wg. zasad powinno > pisac ? Przeciez nikt nie mowi ide do Honda tyko Ide do Hondy itd. ? > pozdrawiam > dutchman No właśnie, nikt z wyjątkiem facetów występujących w reklamach Honda i Toyota. Ja też jestem za tym, żeby pisać tak jak się mówi, byle sie poprawnie mówiło. Ale może jesteśmy w błędzie? Odpowiedz Link
zakkahletz Re: Inwazja IKEA 27.09.05, 13:27 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10102&w=20780164&a=20780164&wv.x=1 lucbach napisał: > > Nieodmienna? Za "Słownikiem poprawnej polszczyzny PWN", np.: > > B. IKE-ę > N. IKE-ą > > Pozdrawiam, > lucbach > > --- Odpowiedz Link
afrykata Re: Inwazja IKEA 30.09.05, 13:40 Eee tam, a nie drażni was ten okropny hiatus? Ja tam mówię /ikeła/ i nie ma problemu Odpowiedz Link