h_hornblower 07.11.05, 16:52 Może o nich troche. Takie na przykład: Krucabomba! Wciurności! Psiakrewka! Tyfusik! Znacie ich etymologie (poza psiakrewka i tyfusikiem, bo to oczywiste)? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ardjuna Re: Przekleństwa "z myszką" 07.11.05, 16:59 O cie, wciornastek to taki insekt paskudny, krucafuks! Odpowiedz Link
randybvain Re: Przekleństwa "z myszką" 07.11.05, 20:35 O "wciurnaści" pisze Brückner pod hasłem 'wszegdy', że jest to zmienione "oby cię wszyscy djabli wzięli". Odpowiedz Link
zakkahletz "Psiajucha"/"psia jucha", ... 11.11.05, 00:42 ..., "do stu tysięcy bomb i kartaczy!", "do diaska" (kiedyś - uwaga! i o zgrozo! - słyszałem w jakimś filmie takie tłumaczenie angielskiego "fuck!"), "tam do kata!", "co u licha?", "obyś sczezł", "gałgan"/"huncwot"/"nicpoń" (dobrotliwie, acz z wyrzutem, więc do tematu w miarę pasuje), ... CDN Odpowiedz Link
kicior99 Re: Na psa urok! 12.11.05, 11:58 a swoja droga to smutne ze psa urok zmienila kurwa nedza... Odpowiedz Link
kuala_lumpur Re: Przekleństwa "z myszką" 12.11.05, 16:48 Niech go wątroba! /Reymont, Chłopi/ Odpowiedz Link
stefan4 Re: Przekleństwa "z myszką" 13.11.05, 19:46 h_hornblower: > Może o nich troche. ,,A bodaj ci nóżka spuchła'' Odpowiedz Link
josip_broz_tito Re: Przekleństwa "z myszką" 16.11.05, 11:14 Mnie bardzo podoba się "a niech to dunder świśnie!" tylko co to był ten dunder??? Odpowiedz Link
ardjuna Re: Przekleństwa "z myszką" 16.11.05, 17:19 josip_broz_tito napisał: > tylko co to był ten dunder??? To niemiecki Donner, czyli grzmot, ewent. piorun. Odpowiedz Link
ja22ek Re: Przekleństwa "z myszką" 19.11.06, 11:13 Raczej niderlandzki On bardziej podobny do thundera. Odpowiedz Link
aelle Re: Przekleństwa "z myszką" 17.11.05, 22:35 Mój wiekowy sąsiad w chwilach frustracji mowil"a niech to śnieg spali", urocze i chyba jego wynalazek,ponadto inni starsi panowie:'niech go szlag trafi" z niem.Schlag -uderzenie, także udar mozgu. Odpowiedz Link
teresa50 Re: Przekleństwa "z myszką" 18.11.05, 09:32 Moja Mama mówi "do jasnej anielki!" ( a może Anielki?) Odpowiedz Link
zakkahletz Re: Przekleństwa "z myszką" 18.11.06, 01:43 Nie tylko starsi panowie, bo np. ja też. aelle napisała: > Mój wiekowy sąsiad w chwilach frustracji mowil"a niech to śnieg spali", urocze > i chyba jego wynalazek,ponadto inni starsi panowie:'niech go szlag trafi" z > niem.Schlag -uderzenie, także udar mozgu. Odpowiedz Link
lira_korbowa Re: Przekleństwa "z myszką" 18.11.06, 13:05 A "motyla noga"? Mój tato zwykł mawiać "psia kostka sobacza"... Odpowiedz Link
ja22ek Re: Przekleństwa "z myszką" 19.11.06, 11:14 A żeby to sczyściło... (z rozwinięciem: siedmioma kupkami drutu kolczastego na środku drogi). Odpowiedz Link