orson42 23.10.02, 14:44 Mam problem. na przykład zamiast napisać "fajnie by było" chcę napisać "byłoby fajnie" i nie wiem czy to "by" w wyrazie byłoby ma być razem, czy osobno? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kicior99 Re: czas przyszły.... 24.10.02, 18:05 to nie czas przyszly a tryb warunkowy =) Utarlo sie ze wedrujace "by" jest typowe dla jezyka mowionego potocznego, a laczne - dla pisanego wszystkich ras i mowionego elokwentnego. Jesli bzdurze - poprawcie mnie =) Odpowiedz Link
sze Re: czas przyszły.... 19.11.02, 18:22 > Utarlo sie ze wedrujace "by" jest typowe dla jezyka mowionego potocznego, a > laczne - dla pisanego wszystkich ras i mowionego elokwentnego. Jesli bzdurze - > poprawcie mnie =) To raczej pytanie na "ortografię", ale... Pisanie 'by' razem czy osobno nie ma nic wspólnego ze stylem. Pisze się razem z osobowymi formami czasownika, jeśli oczywiście występuje po nich. Wędrowanie partykuł, końcówek i czego tylko się da, jest typowe dla polskiego w ogóle - u nas wszystko w zdaniu fruwa, a i tak rozumiemy się doskonale. Szanujmy to dziwactwo polszczyny! Odpowiedz Link