kicior99 31.03.03, 15:07 Obie pisownie spotykam, na moj gust ta pierwsza jest sensowniejsza bo lacinska. Ale moze mam spaczony gust... To samo z wymowa. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
viki2lav Re: Prima aprilis? Pryma aprylis? 31.03.03, 16:05 prima aprilis, takie milutkie! moje makaroniki mowia pesce d'aprile (ryba kwietniowa) Odpowiedz Link
ja22ek Re: Prima aprilis? Pryma aprylis? 31.03.03, 16:48 A gdzieżeś spotkał taką pisownię z -y? Jest ona nieuzasadniona, gdyż a) proces przyswajania obcego 'ri' jako naszego 'ry' należy uznać za nieaktywny, a b) zwrot w całości obcojęzyczny oddajemy najlepszym naszym przybliżeniem silwu ple. Odpowiedz Link
mrouh Re: Prima aprilis? Pryma aprylis? 31.03.03, 20:32 ja22ek napisał: >silwu ple. Umarłam... Odpowiedz Link
kicior99 Re: Prima aprilis? Pryma aprylis? 01.04.03, 13:19 No ja jeszcze zyje =) W kilku gazetach, ktorych namiary mi uciekly. Jednak "y" sie przyjelo w pochodnych wyrazu "primus" prymula prymus prymarny itp. Dlatego wcale nie bylem bardzo zdziwiony... A i wyszukiwarka notuje szukaj.onet.pl/query.html?qt=%22pryma+aprylis%22&col=all&qss=Szukaj&fff=1&qt2=%22pryma+aprilis%22 Odpowiedz Link