viking73 07.04.03, 11:58 Taki wątek założyłem kiedyś na Forum Kraków. Bardzo fajnie się rozwinął. Może tu ktoś dorzuci jeszcze jakiś ciekawy przykład? IMIONA KTÓRE NIE SĄ IMIONAMI forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=61&w=3674357&a=3674357&v=2&strona=0 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
viki2lav Re: Z innego forum 07.04.03, 14:40 Frania, z ktora babcia nie chciala sie rozstac! Odpowiedz Link
brunosch Re: Z innego forum 07.04.03, 15:43 Dorotki - tak w Krakowie nazywano nierządnice (XVI w.) Głupi Jaś - zastrzyk przed podaniem narkozy Walentynki, Mikołajki (choć nie wiem, czy to liczyć) ale - mikołajek roślina rosnąca na wydmach już chyba tak świętojanki (poznaniakom nie trzeba tłumaczyć co to) Odpowiedz Link
elve Re: Z innego forum 07.04.03, 18:38 brunosch napisał: > świętojanki (poznaniakom nie trzeba tłumaczyć co to) > a co z niepoznaniakami? hm? Odpowiedz Link
mika_p Re: Z innego forum 07.04.03, 23:40 elve napisała: > brunosch napisał: > > > świętojanki (poznaniakom nie trzeba tłumaczyć co to) > > > a co z niepoznaniakami? hm? > Pewnie jako obcy nie mają dostępu do takiej wiedzy tajemnej. Tabu, ot, co. Odpowiedz Link
bu4 Re: Z innego forum 08.04.03, 08:21 Poznaniaki zawsze chcą się wyróżnić (poznaniakom nie trzeba tłumaczyć co to) To nie jest naganne, bo ja ich tez wyróżniam. Od siebie dodam: goła zośka = nizadrzewiona wyspa na jeziorze Odpowiedz Link
stefan4 Re: Z innego forum 08.04.03, 10:23 bu4: > Od siebie dodam: goła zośka = nizadrzewiona wyspa na jeziorze Zośka to był taki ołowiany krążek z chwościkiem z włóczki. Odbijało się to nogą po wiele razy. Wieki temu, może 0.4 albo nawet 0.3 stulecia temu. Młodzież niech sobie zakonotuje w kategorii ,,zabawki''. - Stefan Odpowiedz Link
zbigniew_ Re: Z innego forum 09.04.03, 13:34 stefan4 napisał: > Zośka to był taki ołowiany krążek z chwościkiem z włóczki. Odbijało się to nogąpo wiele razy. Wieki temu, może 0.4 albo nawet 0.3 stulecia temu. Młodzieżniech sobie zakonotuje w kategorii ,,zabawki''. > > - Stefan Zoślka chyba jeszce nie została odesłana do lamusa! Na Chlebnickiej (jako mieszkaniec Gdańska na pewno tam łatwo trafisz) jest taki sklep dla skejtowców i można tam sobie kupić zośkę za jakieś koszmarne pieniądze (50 zł czy cos ok. tego) Odpowiedz Link
stefan4 Re: Z innego forum 09.04.03, 14:58 zbigniew_: > można tam sobie kupić zośkę za jakieś koszmarne pieniądze (50 zł czy cos ok. > tego) Pięćdziesiąt złotych?!! Przecież zośkę wytwarzał każdy gówniarz we własnym zakresie. Tylko wtedy jeszcze nie uważano tak bardzo na toksyczność ołowiu, teraz pewnie producent liczy sobie marżę za szkodliwość. - Stefan Odpowiedz Link
kicior99 Re: świętojanki 08.04.03, 16:45 baśka - stara wielkopolska gra w karty (nieco zwulgaryzowany skat na 16 kart) Odpowiedz Link
brunosch Re: świętojanki 09.04.03, 14:53 kicior99 napisał: > baśka - stara wielkopolska gra w karty (nieco zwulgaryzowany skat na 16 kart) baśka to też głowa (a może raczej - mózg) "baśka pracuje", czyli "wymyśliłem!" baśka - wiewiórka baśka (regionalnie) - ćwiartka wódki, skoro pół basa to pół litra. Odpowiedz Link
kaj.ka Re: Z innego forum 08.04.03, 12:20 Ale też: dorota; dorotka -> ż.o.pł., a poza tym: ivan- rusek hansy - Niemcy mośki - Żydzi pepik - Czech Niko (blady)? jasiek - poduszka judasz - zdrajca, obłudnik Odpowiedz Link
zbigniew_ Re: Z innego forum 09.04.03, 14:40 Nieco frywolnie: wacek - organ płciowy męski kazimiera - żeński Oba okreslenia chyba już wyszłu z uzycia. Odpowiedz Link
stefan4 Re: Z innego forum 09.04.03, 20:52 zbigniew_: > wacek - organ płciowy męski W tym sensie słyszałem również moje własne szanowne imię. Byłem oburzony. Czy jest jakiś Wacław na forum? - Stefan Odpowiedz Link
kicior99 Re: Z innego forum 13.04.03, 15:23 O wacku (a nie o Wacusiu - kto zna stary Przekroj wie o czym pisze) - mowia wszyscy na okolicznosc zatkania rury w pewnym programie GENIUSZA KWIATKOWSKIEGO Odpowiedz Link
anahella Re: Z innego forum 13.04.03, 03:24 W cytowanym watku byl wspomniany plyn do naczyn Ludwik i ludwiki jako monety. Ja ludwikami nazywam tez stare meble. Odpowiedz Link