wind-eye 16.07.03, 17:40 ciekawi mnie metoda tworzenia przymiotników od niektórych nazw geograficznych np. Końskie - konecki, Wda - wdecki czy to jest tak, że jak się już nie da zastosować końcówek -ski (-wski, - ński, -ski) to wtedy daje się -cki? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacklosi Re: końcówka -cki 29.07.03, 10:30 Na pewno nie, bo końcówka -cki jest przede wszystkim używana dla urobienia przymiotników zakończonych m.in. na -ck (Płock, Płocki), -c (Zgorzelec, zgorzelecki), -cz (Biecz, biecki), -cja (Brabancja, brabancki), -k (Pasłęk, pasłęcki), -t (magistrat, magistracki). Jak spółgłoska będzie dźwięczna, to końcówka będzie -dzki. Pytanie nie jest więc o końcówkę -cki, ale o sposób urabiania takich dziwolągów, jak konecki od Końskich. Mówią, że to tak jak leszczyński od Leszna i lubelski od Lublina. Ja jednak podejrzewam, że ktoś nad tym przymiotnikiem musiał długo myśleć, aż wymyślił, i o dziwo się przyjęło. Ja mam inne pytanie: dlaczego jest krośnieński, a nie krosnowski (jak brudnowski) lub nie krosieński (jak wileński, kowieński, grodzieński). A jak jest od Sępólna? Sępólski? Sępołowski? Sępóleński?, Sępólneński, Sępólnowski? Odpowiedz Link
stefan4 Re: końcówka -cki 29.07.03, 14:50 jacklosi: > końcówka -cki jest przede wszystkim używana dla urobienia przymiotników > zakończonych m.in. na -ck (Płock, Płocki), -c (Zgorzelec, zgorzelecki), -cz > (Biecz, biecki), -cja (Brabancja, brabancki), -k (Pasłęk, pasłęcki), -t > (magistrat, magistracki). Zaraz, bo ja dzisiaj jestem słabo kumacki. Więc od czego pochodzą ,,cycki''? Od ,,cyt'', od ,,cycz'', czy od ,,cyck''? - Stefan Odpowiedz Link
stefan4 Re: końcówka -cki 01.08.03, 10:56 jacklosi: > Nie mówi się kumacki tylko kumaty. A jak tak bardzo się chce podkreślić związek formy z treścią i zakończyć na ,,-cki''? To też nie wolno? Gdybym na przykład powiedział, że ,,gostek był czerwonacki na obliszczu'', to czy kazałbyś mi zmienić Odpowiedz Link