Dodaj do ulubionych

końcówka -cki

16.07.03, 17:40
ciekawi mnie metoda tworzenia przymiotników od niektórych nazw geograficznych
np. Końskie - konecki, Wda - wdecki

czy to jest tak, że jak się już nie da zastosować końcówek -ski (-wski, -
ński, -ski) to wtedy daje się -cki?
Obserwuj wątek
    • jacklosi Re: końcówka -cki 29.07.03, 10:30
      Na pewno nie, bo końcówka -cki jest przede wszystkim używana dla urobienia
      przymiotników zakończonych m.in. na -ck (Płock, Płocki), -c (Zgorzelec,
      zgorzelecki), -cz (Biecz, biecki), -cja (Brabancja, brabancki), -k (Pasłęk,
      pasłęcki), -t (magistrat, magistracki). Jak spółgłoska będzie dźwięczna, to
      końcówka będzie -dzki. Pytanie nie jest więc o końcówkę -cki, ale o sposób
      urabiania takich dziwolągów, jak konecki od Końskich. Mówią, że to tak jak
      leszczyński od Leszna i lubelski od Lublina. Ja jednak podejrzewam, że ktoś nad
      tym przymiotnikiem musiał długo myśleć, aż wymyślił, i o dziwo się przyjęło.
      Ja mam inne pytanie: dlaczego jest krośnieński, a nie krosnowski (jak
      brudnowski) lub nie krosieński (jak wileński, kowieński, grodzieński). A jak
      jest od Sępólna? Sępólski? Sępołowski? Sępóleński?, Sępólneński, Sępólnowski?
      • stefan4 Re: końcówka -cki 29.07.03, 14:50
        jacklosi:
        > końcówka -cki jest przede wszystkim używana dla urobienia przymiotników
        > zakończonych m.in. na -ck (Płock, Płocki), -c (Zgorzelec, zgorzelecki), -cz
        > (Biecz, biecki), -cja (Brabancja, brabancki), -k (Pasłęk, pasłęcki), -t
        > (magistrat, magistracki).

Zaraz, bo ja dzisiaj jestem słabo kumacki. Więc od czego pochodzą ,,cycki''?
        Od ,,cyt'', od ,,cycz'', czy od ,,cyck''?

- Stefan
        • jacklosi Re: końcówka -cki 30.07.03, 10:00
          Nie mówi się kumacki tylko kumaty.
          • stefan4 Re: końcówka -cki 01.08.03, 10:56
            jacklosi:
            > Nie mówi się kumacki tylko kumaty.

A jak tak bardzo się chce podkreślić związek formy z treścią i zakończyć na
            ,,-cki''? To też nie wolno? Gdybym na przykład powiedział, że ,,gostek był
            czerwonacki na obliszczu'', to czy kazałbyś mi zmienić
            • jacklosi Re: końcówka -cki 01.08.03, 12:36
              Upałecki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka