katha71 18.04.08, 21:44 Witam! Za kazdym razem, jak ubieram moje cory, zastanawia sie, co znaczy wlascie slowo "rajstopy"? Ze to niby raj dla stop? Skad pochodzi? Wie ktos co na ten temat? Pozdrawiam K. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hatchet01 Re: slowo "rajstopy"-co znaczy? skad pochodzi? 18.04.08, 22:45 "rajem" nazywane niegdyś du.ę, a przecież rajstopy rozciągają się od raju do stóp Odpowiedz Link
stefan4 Re: slowo "rajstopy"-co znaczy? skad pochodzi? 19.04.08, 09:59 katha71: > co znaczy wlascie slowo "rajstopy"? Ja przypuszczam, że pierwsze były ,,rajtuzy'', od niem. ,,Reithosen'' == spodnie do jazdy konnej, która lubi, żeby było obciśle. Dopiero potem przeewoluowały w coś cienkiego noszonego na gołe nogi. A potem ktoś doszył do tego stópki i użył wcześniejszej nazwy ,,rajtuzy'', tylko wymienił w niej zakończenie, żeby zaakcentować swój wynalazek. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/oswiadczenie_antylustracyjne.html Odpowiedz Link
zuq1 nie wiem, ale po czesku... 19.04.08, 13:06 Podoba mi się wyjaśnienie Stefana, ale ja z innej beczki - mnie zawsze rozbawiało czeskie określenie tej rzeczy: "puncuchove kalhoty". Odpowiedz Link
dar61 Gacie, opończa, łapcie 19.04.08, 20:45 Pisze {Zuq1} [...puncuchove kalhoty...] Toż to klasyczne 'POŃCZOCHOWE GALOTY', czyli swojskie 'GACIE'. Z tymi nazwami z importu garderoby i ob-uwierającego obuwia - to wielowiekowa mania jest. Lubim, Sarmaci - małpować. Małpować modę i spolszczać nazwy... Typowo słowiańskie nazwy to chyba te 'gacie' - gacące ocieplająco i chyba 'opończa' - opinająca ciało. Nawet 'ciżma' - ten polski przebój średniowiecznej Europy to hungaryzm. O! - 'łapcie' są typowo słowiańskie. Niezbyt pewnie wywodzony od 'łap'/ 'łapanie' - ale i od gr. 'odzienie'. Ot, chyba to wszystko ze "slawików" i "poloników" w naszych ongi szafach - pardon, kufrach... Odpowiedz Link
stefan4 Re: Gacie, opończa, łapcie 19.04.08, 21:11 dar61: > Ot, chyba to wszystko ze "slawików" i "poloników" w naszych ongi > szafach - pardon, kufrach... Czy masz na myśli, że ,,kufer'' jest bardziej słowiański niż ,,szafa''? Hmmm... Dla bezpieczeństwa proponuję ,,skrzynię''. Bo jak jest bogato inkrustowana, to się skrzy... Albo nie, dlatego ,,skrzynia'', że można do niej wsadzić dużo rzeczy i jeszcze zostanie krzyna miejsca. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/oswiadczenie_antylustracyjne.html Odpowiedz Link
dar61 Re: na myśli 19.04.08, 22:25 Nie tyle o prawidłowość nazwy garderobo-przechowywacza mi chodziło - a o jego obecność w epoce ciżmonoszenia. Choć zdaje się, że to tylko bogatsi mieli te kufry, na co cenniejsze odzienie. Drzewiej chyba jeszcze na kołach się w domu podsuszało tę burkę czy inksze przemoczone giezło. Szaf chyba w ów czas w słowiańskiej ziemiance nie było. Kufrów takoż. A nazwy skrzynia chyba w ten czas słowotworzenia jeszcze nie było. W ludowych opłotkach, pono, ozdobne gunie, portki wyszywane itp. pasiaki wymyślono na słowiańszczyźnie w ... 2. poł. XIX wieku. Odpowiedz Link
uyu Re: na myśli 20.04.08, 00:14 W zamierzchlych czasach, gdy rajstopy zaczely wypierac poczciwe patentki, wraz z kolezanka nazwalysmy je 'rajpupami'. Nasze rozumowanie bylo bardzo logiczne bowiem wyszlysmy z zalozenia, ze rajem dla stopy sa juz skarpetki. Dodam tylko, ze rajtuzy to byly rajstopy bez stop tyle, ze z gumkami u dolu. Odpowiedz Link
randybvain Re: Gacie, opończa, łapcie 20.04.08, 10:30 A kca, zdrobniale kiecka, czyli skóra do okrywania się? A gzło, czechło, spodnie, koszula, kierpce, suknia? Odpowiedz Link
wojciech.mandryk Re: Gacie, opończa, łapcie 20.04.08, 16:04 Spodnie i koszule od czasu do czasu widać, a ja się zapytowuję: gdzież, ach gdzież nasze siermięgi i zapaski? Odpowiedz Link
lajkonix Re: Gacie, opończa, łapcie 22.04.08, 20:07 wojciech.mandryk napisał: > Spodnie i koszule od czasu do czasu widać, a ja się zapytowuję: > gdzież, ach gdzież nasze siermięgi i zapaski? ... i hajdawery, brat. Hajdawery. Dziś się nosi dresy i adidasy. Acha, jeszcze pepegi mi się właście skojarzyły z adidasami. Też zapomniana historia. Odpowiedz Link