ala100 17.10.03, 15:36 sepleni? Wydaje mi się, że wymawia jakoś inaczej niż partnerujący mu aktorzy. Pozdrawiam. Ala Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arana Re: Czy Sean Connery 17.10.03, 16:06 Hmm... może ma to coś wspólnego z jego rodzinną Szkocją, tak jak mazurzenie z Mazurami? Odpowiedz Link
magurka Re: Czy Sean Connery 18.10.03, 11:09 gwoli scislosci, ale mazurzenie nie ma nic wspolnego z Mazurami pozdrawiam Odpowiedz Link
dialektolog Re: Czy Sean Connery 18.10.03, 13:52 magurka napisała: > gwoli scislosci, ale mazurzenie nie ma nic wspolnego z Mazurami > pozdrawiam Coś tam chyba jednak ma. Zależy, co masz na myśli, pisząc "z Mazurami". Odpowiedz Link
magurka Re: Czy Sean Connery 18.10.03, 13:57 hmm... Chodzi mi o obszar geograficzny... ekspertem napewno jeszcze nie jestem, ale sama nazwa mazurzenie nie pochodzi chyba od Mazur) Odpowiedz Link
dialektolog Mazurzenie 18.10.03, 15:42 Mazurzenie zwane dawniej mazurowaniem pochodzi od mieszkańców Mazowsza, zwanych Mazurami, bo z nimi się kojarzyła ludziom wymowa jesce (= jeszcze), zycie (=życie). A Mazury (kraina) się chyba tak nazywają dlatego, że od południa zasiedlali je Mazurzy (= mieszkańcy Mazowsza). Mazurzy na Mazurach jedni mazurzą, a inni nie. Odpowiedz Link
emka_1 Re: Czy Sean Connery 22.10.03, 22:52 Ze Szkocją raczej niewiele, seplenienie ma dodawać nobliwości , na tej samej zasadzie, co niegdyś grasejowanie u "naszych hrabin". Wielbicielom, zwłaszcza wielbicielkom seksownego seplenienia S.C. polecam scenę z filmu "O czym marzą kobiety" (?), w której Mel Gibson parodiuje słynne seplenienie . Scenka króciutka, ale naprawdę warto zobaczyć))) Odpowiedz Link
millefiori Re: Czy Sean Connery 18.10.03, 19:23 ala100 napisała: > sepleni? > > Wydaje mi się, że wymawia jakoś inaczej niż partnerujący mu aktorzy. > > Pozdrawiam. Ala Posluchaj, jak wymawia "Sissy Spacek" - i wszystko bedzie jasne! dygam, Millefiori Odpowiedz Link
ala100 Re: Czy Sean Connery 22.10.03, 15:38 elve napisała: > czyżby coś w rodzaju Sziszi Szpejszek? Własnie tak. Nie wiem, czy to odmiana wymowy, czy wada wymowy? Jakoś mi się wyrażnie różni. Ala Odpowiedz Link
zbigniew_ Re: Czy Sean Connery 27.10.03, 09:17 Chyba juz zgłaszałem na tym forum, ze zaobserwowałem coraz częściej pojawiające się szeleszcznie w zbitkach "st", np. Sugarbabes w jwdnej z ostatnich piosenek spiewają wyraźnie "sztronger". Mój nauczyciel angielskiego, Anglik zresztą "street" wymawiaja podobnie do "sztrit", wczesniej myslałem, ze to jakiś amerykanizm Odpowiedz Link