Dodaj do ulubionych

Punkty we Francji?

04.12.10, 20:25
Od 6 lat mieszkam i pracuję we Francji. Jestem tzw. rezydentem. Wcześniej jeździłem na polskich tablicach rejestracyjnych i radary "były mi niestraszne". Od dwóch lat jeżdzę na francuskich tablicach i niestety mandaty za przekroczenie dopuszczalnej szybkosci przychodzą. Płacę "od ręki" przez internet ale nie wiem jak to jest z punktami?
Czy we Francji są wogóle punkty za nierespektowanie przepisów drogowych?
Czy dotyczą także rezydentów?
Jeżeli macie wiedze na ten temat, podzielcie się proszę...
Obserwuj wątek
    • asiazlasu Re: Punkty we Francji? 05.12.10, 09:54
      Sa. I znikaja jak komety sad((
      Idz do prefektury i sprawdz stan swoich punktow na Borne do tego przeznaczonej.
      • fedorczyk4 Re: Punkty we Francji? 09.12.10, 18:38
        Niezupełnie tak Asiu. Wojtech ma samochód zarejestrowany we Francji, co nie oznacza że ma francuskie prawo jazdy. Może, pomimo ze teoretycznie powinien zmienić na francuskie, nadal jeździć na Polskim/międzynarodowym i wtedy mandaty owszem przychodzą na jego adres, ale punkty to już inna sprawa. Jeśli natomiast zmienił i prawko i tablice to tak jak wszyscy dostał razem z prawem jazdy 12 łatwych do stracenia punktów. Drogi Wojtchu na Twoim miejscu dostosowałabym sposób jazdy do norm obowiązujacych w kraju w którym rezydujesz. Twoje stwierdzenie że radary Ci nie były straszne dość mnie zmroziło, mam nadzieję, że nie wracasz za prędko do Polski.
        • wojtech451 Re: Punkty we Francji? 09.12.10, 21:29
          Dziękuję za radę.
          Pogląd o dostosowaniu się do norm i praw obowiązujacych w danym kraju jest dla mnie oczywisty. Nie jestem piratem drogowym (mam już swoje lata) ale czasemi przydaży mi się przekroczyc o 20-30 km dozwolone 130 km/h. To że radary były mi niestraszne to nie znaczy że jeździłem "ile fabryka dała". Miałam na myśli niemożność wyegzekwowania mandatu na podstawie zdjec z radarow. Na razie nie ma w UE systemu który miałby ewidencje wszystkich aut wszystkich państw unijnych oraz nie ma uregulowan prawnych (ściąganie mandatów przez administrację od obcokrajowców zamieszkałych w innym kraju). Egzekwowanie mandatu od obcokrajowca bez zamieszkania w danym kraju jest możliwe (jak na razie) tylko w formie gotówki.
          Napisz proszę jak to jest ze zmianą prawa jazdy na francuskie? Zapewne reguluja to przepisy farncuskie ale ich nie znam. A co z punktami w sytuacji gdy jeżdze na polskim prawku?
          PS.
          Bez obaw fedorczyk4, do Polski prędko nie wracam. Powoli tu przenoszę „ośrodek interesów życiowych”....
          • asiazlasu Re: Punkty we Francji? 09.12.10, 23:34
            "Powoli tu przenoszę „ośrodek interesów życiowych”....

I masz racje ! smile

• fedorczyk4 Re: Punkty we Francji? 13.12.10, 09:33
            wojtech451 napisał:

> Napisz proszę jak to jest ze zmianą prawa jazdy na francuskie? Zapewne reguluja
            > to przepisy farncuskie ale ich nie znam. A co z punktami w sytuacji gdy jeżdze
            > na polskim prawku?

Wojtechu, jak sam piszesz mieszkasz od 6 lat we Francji, powinieneś już wiedzieć że wszystkiego możesz dowiedzieć sie na prefekturze, lub w merostwie. Mają stronki informatory i inne etc...
            Nie jestem urzędniczką prefekturalną i moja wiedza może być niekompletna i zresztą ciut ruszona zębem czasu, bo wprawdzie regularnie bywam we Francji i nadal mam tam część rodziny, ale mieszkam od 10 lat Polsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka