Dodaj do ulubionych

bordeaux/nicea

01.02.07, 19:42
chce bardzo na erazmusa w przyszlym roku. i chce na poludnie, jako ze mialam
zamiar poswiecic prace magisterska interferncjom miedzy katalonskim w
roussillon i francuskim tamze. ewentualnie poduczyc sie troszke
okcytanskiego, coby umiec chociaz czytac w tym jezyku. problem jest taki, ze
nie ma wymiany ani do montpellier, ani do tuluzy. chce byc wiec na tyle
blisko, zeby czasem wyskoczyc gdzies w okolice monptellier i pogadac z
ludzmi. i teraz nie wiem- do wyboru mam bordeaux albo nicee (avignon odpada,
bo nie ma tam interesujacych mnie kursow). mozecie cos doradzic? koszty
utrzymania, atrakcyjnosc miast, oferta kulturalna... no wszystko- po prostu-
moge wybrac dwa miasta, ale jedno musi byc "pierwsze" i sama teraz nie wiem,
co mam zrobic.
Obserwuj wątek
    • janka53 Re: bordeaux/nicea 02.02.07, 13:18
      Hej! Rowniez bylabym dzieczna za wszelkie informacje na temat
      Bordeaux...wszystko wskazuje na to, ze jade tam na erasmusa. O bordeaux troche
      wiem. Ponoc bardzo przyjemne miasto, jesli chodzi o kulture to tez jest co
      robic. Cenowo nie wiem, na pewno tansze niz Paryz.
      hej klymenystra, jesli zdecydujesz sie na BDX, daj znac!smile
      Pozdrawiam i za poprzedniczka ladnie prosze o infosmile
      • klymenystra Re: bordeaux/nicea 02.02.07, 17:25
        ja juz sie zdecydowalam, ze to bedzie miasto pierwszego wyboru.
        zachecilo mnie to, ze uczelnia podaje bardzo konkretne informacje, jesli
        chodzi o ceny, mieszkanie itpsmile
        nicea bedzie druga w kolejnosci.
        • janka53 Re: bordeaux/nicea 02.02.07, 18:33
          Ooo! To juz cos wiesz? A moge prosic o male info? JAkie ceny, czy latwo dostac
          akademik? Wiem, ze niektorzy erasmusi potrafia wyzyc za stypendium i przy tym
          ani sie nie glodza, ani nie rezygnuja z imprez. Ale nie wiem jak to jest w BDX..
          Ja tez teraz skaldam papiery. wyniki beda pewnie za miesiac, ale bardzo licze
          na BDX!
          pzdr
          • klymenystra Re: bordeaux/nicea 02.02.07, 20:47
            na stronie uniwerku jest wszystko. wchodzisz w dziale "international" bodajze,
            czy tez "edtudiant" i tam sa pliki do sciagniecia. wszystkie info, lacznie z
            adresami posrednictw szukania pokoi smile
            akademik od 128 euro miesiecznie. nie wiem, jak z tym wyzyciem, w razie czego
            zawsze mozna isc do pracysmile skad jestes i na jakim kierunku?
            ceny, jak to we francji, za jedzenie troszke wyzsze, obiad tam na kampusie
            kosztuje okol 2 euro, takze nie jest to zabojcza suma. trzeba doliczyc
            ubezpieczenie, kaucje za akademik itd
            czy latwo... to tak jak w Polsce- musisz spelniac pewne warunki, z tego, co
            mowily moje znajome, to Polacy dosc czesto akademik dostaja (tu akurat "bieda"
            dziala na nasza korzysc;P)
    • ela.tu-i-tam Re: bordeaux/nicea - Bordeaux 03.02.07, 23:36
      Ciesze sie, ze wybralas Bordeaux, bo to jest lepszy wybor moim zdaniem.
      Miasto tansze od Nicei (ktora jest beznadziejnie droga), mlodsze (w Nicei wiele
      starszych ludzi), blisko do Toulouse, do Paryza tez blisko (TGV !). Jesli
      bedziesz miala okazje, to masz cale okolice winnic do zwiedzania, trojkat
      Cognac-Jarnac-Segonzac skad pochodza najprzedniejsze trunki.
      Zycze dobrych studiow !
      • klymenystra Re: bordeaux/nicea - Bordeaux 04.02.07, 09:45
        smile noo, najpierw trzeba to stypednium dostac, a rozstrzygnie sie to w maju uncertain
        powiedz,a w razie czego, to jest w nicei cos do roboty?
    • leonn Re: bordeaux/nicea 04.02.07, 23:08
      Witam,a nie myslalyscie o Montpelier albo Aix? Nie byloby przyjemnie postudiowac
      tam? Pozdrawiam,Drapiezny duch tego forum
      • klymenystra Re: bordeaux/nicea 04.02.07, 23:53
        chcialam, Montpellier, jak juz pisalam, to bylo moje marzenie. ale moj wydzial
        nie ma z nim umowy. z Aix bylo do tego roku, ale oczywiscie nie odnowili sad
        • janka53 Re: bordeaux/nicea 05.02.07, 14:05
          Hej klymenystra!smile Dopiero w maju bedziesz miała wyniki?? Ja juz na początku
          kwietnia, jeśli jeszcze nie w marcu. Ale składam tylko do BDX...bo tylko tam
          chce jechac.
          Jestem z UJ, jade z ekonomii. Tylko,że ja nie będe studiowac na uniwersytecie.
          Jesli dostane tego erasmusa, to jade do "Science Po". Niby Uniwersytet, ale tak
          jakby odrębna szkoła.
          No właśnie, ciekawa jestem jak tam z praca? Czy studentowi trudno jest coś
          znależć? Ktoś wie?? Będąc erasmuskami, będziemy miały upoważnienie do pracy,
          więc powinno byc łatwiej smile
          Pozdrawiam!
          • klymenystra Re: bordeaux/nicea 05.02.07, 19:53
            to strasznie szybko. ja tez jestem z UJ, a podania mamy skladac do konca marca.
            wiec wyniki kwiecien/ maj zapewne. eeech, wydzial filologiczny jak zwykle
            zapozniony sad
            • janka53 Re: bordeaux/nicea 06.02.07, 14:07
              Jesteś z romańskiej??!! Bo ja jako drugi kierunek studiuje właśnie romańska na
              UJ. Tyle, ze jestem tam na I- szym rokusmilesmile No to witaj koleżanko z
              PaderevianumsmilesmileNa którym jesteś roku??
              • klymenystra Re: bordeaux/nicea 06.02.07, 18:36
                na III smile
                oj, podziwiam, ja nie dalam rady na dwoch kierunkach wink
                ale wiesz, ze bedziesz musiala na romanskiej wziac dziekanke, jak wyjedziesz na
                erazmusa?
    • melmire Re: bordeaux/nicea 07.02.07, 13:36
      Jupi, bede miala dwie rodaczki w Bordeaux ! wink
      • klymenystra Re: bordeaux/nicea 08.02.07, 12:07
        wypluj, zeby nie zapeszyc smile
        • janka53 Re: bordeaux/nicea 08.02.07, 19:06
          No to melmire bede Cie nawiedzac!! Bo sama przybęde (jak sie wszystko ułozy).
          Boje sie straszliwie, bo moj francuski....ekhm, no zobaczymy.
          Wiesz cos może o Science Po ? Bardzo trudno??
          wiem klymenystra, ze dziekanke tzreba będzie wziac;/ Na razie semstr zaliczony
          i tu i tu uffffff, ale w sesji letniej nie bedzie juz tak różowo...
          Memlire, skoro Ty z BDX to prosimy pieknie o info!!big_grinbig_grinbig_grin
          Reklamuj!!big_grin
          pzdr
          • melmire Re: bordeaux/nicea 09.02.07, 00:51
            Tfu tfu tfu!
            Janka, moj malz konczyl science po, i to pewnie twoje, bo byli z nim Polacy z
            Erasmusa. Bedzie ciezko, oj bedzie, nie wiem co trzeba zeby zaliczyc rok
            erasmusowy, czy trzeba miec wszystkie egzaminy jak studenci tutejsi czy nie, ale
            wiem ze bylo ciezko.
            Jak chcesz sie przygotowac psychicznie, moge sie go dopytac o program i o to co
            warto wiedziec "przed", co doczytac itp. Na ktorym roku bedziesz?

Co by tu zareklamowac...Bordeaux jest ok, tez mialam w planach studia w Nicei i
            pojechalam na przeszpiegi, ale to zupelnie inne miasto, inna atmosefera, IMHO
            gorsza, no i drozej.

Bordeaux mam rozpracowane, wiem nawet ktora stolowka lepsza a ktora gorsza, wiem
            gdzie najblizszy wiekszy supermarket obok akademikow, wiem gdzie sa biblioteki
            (naukowe i miejskie) i w ogole moge sluzyc pomoca wink
            • klymenystra Re: bordeaux/nicea 09.02.07, 11:13
              melmire jestes tresor smile
              no to pozostaje mi tylko skladac modly do wielkiego punty, zeby bdx dostac-
              niestety, o to miasto walka jest u nas spora, ja mam co prawda chyba
              najsilniejsza motywacje, ale sa ludzie, ktorzy maja lepsza srednia smile

rok erasmusowy nie jest trudno zaliczyc, o ile wiem. ale wiem tylko o
              filologiach. i o kolezance, ktora jest na science po w paryzu i ma zajecia
              jeden dzien w tyogdniu smile
              • liloom Re: bordeaux/nicea 09.02.07, 21:52
                no to dziewczyny trzymam kciuki za was, nie zapomnijcie sie tylko do nas tu
                odezwac z Bordeaux i opowiedziec moze troche jak wam tam jest(?)
                • janka53 Re: bordeaux/nicea 12.02.07, 09:48
                  Liloomsmilesmile
                  Odezwiemy się big_grinbig_grin !! jesli oczywiście za bardzo sie nie przestraszę
                  perspektywą studiów na Science Po i nie zrezygnuję sad( A jeszcze rok temu
                  pisałam tutaj jak to ja bardzo chcialabym, pojechac do Francji,
                  studiować...wzięłam sprawy w swoje ręce, wszystko (z wielkim trudem)
                  załatwiłam, a tu masz.... moge sobie nie poradzic...sad(
                  No to trzymajcie kciuki!
            • janka53 Re: bordeaux/nicea 12.02.07, 09:44
              Melmire...nie straszsad((
              Na UJ jestem na 4 roku, ale na erasmusie na Science Po bede zapewne na
              Master1 , ale nie wiem na ktorym roku. Musze zdobyc 30 pktów ECTS, zeby
              zaliczyc semestr.
              Jesli to nie byłby kłopot, to bardzo prosiłabym o jakiekolwiek informacje o
              tych studiach. Kurcze, aż się trochę przestraszylam, bo jak juz wspomniałam,
              moj francuski jest....... no, po prostu potrztebuję jeszcze wieleeeeee nauki...
              A skoro dla francuzów jest ciężko...ojjjsad(
              A może Twój "małż" wie coś o Erasmusach na Science Po? Czy zdarzały sie
              przypadki, że ktoś nie zaliczył sesmtru/ roku??
              Z niecierpliwościa i trwoga czekam na info! brrrrrr
              Pozdrawiam smile
              • pexi Re: bordeaux/nicea 12.02.07, 10:32
                sie tak nie martw raczej polskie ucznie sobie dobrze radza. U mnie bylo ich pare z wroclawia
                jak studiowalem w paryzu i calkiem byli na poziomie.

Ja nie science-po tyko centrale ale tez nalezy do grandes Ecoles.

co do egzaminow to raczej lepiej miec kontakt z studentami oni wiedza gdzie mozna dostac
                pytania bylych lat tak to wiesz na co sie czekac bo niestety pytania padaja czasami miliony lat
                slonecznych od kursu danego prez profesora ale jest duzo punktow do zdobycia przez prace z
                danego kursu i sie pozniej spokojnie podchdzi do ustnych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka