Dodaj do ulubionych

azja pd-wsch

30.06.05, 21:52
Wybieramy sie w 2 os do Laosu Tajlandii Wietnamu (taka jest wstepna trasa)
czas 3 tyg. start 10 sierpnia 2005. Jesli ktos chce dołączyc mamy 2 bilety
dodatkowo zarezerwowane.
A do tych którzy byli kieruję prośbę aby dali kilka wskazowek i dobrych rad.
np, czy mozliwe jest przeplyniecie z Sajgonu do BKK czy tez musimy jechac
droga ladawa? Poza tym ile sie czeka i ile kosztuje wiza do Laosu w
Vientiane (bo w PL dostalismy tylko jednokrotnego wjazdu i podobno innych nie
ma).
Bede wdzieczna za odp.,
pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • aggrazza Re: azja pd-wsch 02.07.05, 11:05
      Jesli zamierzacie przejechac tzw "golden triangle" to podziwiam za odwage.
      Prawie 4 lata temu jechalam droga ladowa z HCM City do stolicy Kambodzy. 2 dni
      z noclegiem po stronie wietnamskiej w przyzwoitym nowym hotelu wliczonym w
      cene. Podroz kombinacja autobusu, lodki, troche na piechote bo gdzie niegdzie
      rzeka wyschla, po przekroczeniu granicy w Wietnamie krociutka przejazdzka
      motorem do przejscia granicznego w Kambodzy a potem znowu na lodke i
      samochodem. Z PP do SR (zakladam ze chcecie zobaczyc Angkor Watt) plynelam
      lodka (taka wieksza motorowka) ktore po drodze zabiera ludzi machajacych na
      brzegu. W tamtych czasach byla to chyba jedyna mozliwosc dostania sie do SR.
      Takie przejazdy organizowane sa przez biura w HCM City na ulicy De Tam. Jesli
      zdecydujecie sie jechac przez HCM to pewnie tam tez traficie jak wiekszosc
      odwiedzajacych Saigon. Na Waszym miejscu probowalabym jechac BK-HCM-PP-Laos a
      pozniej droga ladowa do BK-ku. Nigdy nie podrozowalam z Laosu do BK-ku droga
      ladowa ale wiem ze jest to mozliwe (aczkolwiek nie zawsze bezpieczne) wiec tu
      niewiele moge poradzic. Bardzo popularna i latwa do przebycia pod wzgledem
      organizacyjnym i wizowym jest tez trasa ladowa z Hanoi do Vientaine. Nigdy nie
      slyszalam o mozliwoscie przeplyniecia z Saigonu do BK-ku, ale to bylo dawno i
      nieprawda. Powodzenia.
      • izabelanowak Re: azja pd-wsch 02.07.05, 18:25
        Dzieki Aggrazza! Powiedz mi jeszcze czy "goledn triangle" tj Witenam Laos
        Kambodza?
        My planujemy zobaczyc Laos, Witenam i Tajlandie,
        Kambodze chcemy ominac (odpuszczamy nawet Angkor Watt sad
        pozdrawiam,
        • aggrazza Re: azja pd-wsch 03.07.05, 09:42
          Nie, polnocna Tajlandia, Laos i Birma. Wspomnialam o tym bo od niedawna choruje
          na maly rejs z Chin (Xishuangbanna w Yunnanie) przez Laos do BK-ku, ale mam
          nadopiekunczego meza ktory straszy mnie widmem handlarzy narkotykow kursujacych
          ta sama trasa sad Szukajac informacji na ten temat znalazlam ta oto strone
          www.gt-rider.com jest tam sporo o przejsciach granicznych dla ... motorzystow.
          Nic sie nie martw. Wietnam i Laos zyja z turystow. Bedziecie mogli bez problemu
          wskoczyc do autobusu turystycznego (przynajmniej od strony wietnamskiej). Moge
          Ci troche popisac o Wietnamie jesli masz konkretne pytania. Aha i odnosnie wiz,
          dlaczego interesuje Was wiza wielokrotnego wjazdu do Laosu? W Wietnamie
          poczekacie ok 4 dni, pewnie wystarczy czasu ale po co sie stresowac kiedy mozna
          wize wyrobic w Polsce?
          • izabelanowak Re: azja pd-wsch 03.07.05, 10:42
            Dzieki za rade i info. uspokoiły mnie troche. smile
            Jesli chodzi o Chiny to ja moge conieco. Bylismy w zeszłym roku trasa PEkin HKK
            i back. Niestety nie prekraczalam Chinskich z Laosem. Napisze do Ciebie email.

a wielkorotnego do Laosu bo jakos musimy wrocic z tego wietnamu do BKK i jak
            juz wyjedziemy z Laosu to potem trzeba kolajna wize na powrot (przy zaozeniu ze
            nie jedizemy przez Kambodze) a w ambasadzie w Warszawi powiedziano ze wiza do
            Laosu jest tylko jednokrotnego wjazdu a kolena trzeba wyrabiac w Vientiane.
            pzodrawiam,
            iza
            pozdrwiam,
            iza
    • daimona jaka cena? 04.07.05, 15:25
      w przybliżeniu smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka