Dodaj do ulubionych

Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomocy :)

21.03.12, 21:40
Jak w temacie. Idzie wiosna, pora trochę się poruszać i zgubić zimowe sadełko wink Rolki już wyciągnęłam z szafy, brakuje mi tylko wózka. I nie mogę się zdecydować czy Baby Jogger F.I.T. czy X-lander X-run. Mają dużo podobnych cech, podobną wagę i gabaryty. Nawet ceny, eh...
I teraz pytanie do was. Ktoś miał? Używał? Jak się spisywały? Jak się podbja, skręca? czy te budki wystarczająco chronią dziecko (mam zboczenie w tym kierunku, bo w emmie naciąga mi się do pałąka). Czy dziecku wygodnie, czy ma dość miejsca? Będę wdzięczna za wszystkie uwagi. Pomóżcie kochane smile
Obserwuj wątek
    • afroddytta Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 21.03.12, 21:42
      Kurcze spóźniłaś się, w zeszłym tygodniu na allegro był FIT na gwarancji za 550 zł, sama się trochę łamałam sad
      • aamarzena Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 21.03.12, 21:45
        Eh, jakby za 550 to bym się wtedy nie zastanawiała smile No trudno, było minęło...
    • agnes_nyc Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 21.03.12, 21:44
      a moze summit to nowosc bj buda jak w kazdym bj naciaga sie do palaka
      • dima1312 Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 21.03.12, 21:46
        tak Summit fajny a z tych 2 co podałaś to zdecydowanie Fit
      • aamarzena Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 21.03.12, 21:48
        Fajny, tylko, że przednie koło obrotowe i ta cena...
        • dima1312 Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 21.03.12, 21:51
          wózek z przednim obrotowym jest fajniejszy jeśli oprócz biegania z wózkiem chce się nim jeszcze poruszać wygodnie po mieście jeśli tylko sport to lepiej typowo-biegowy
          • aamarzena Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 21.03.12, 21:54
            Na co dzień młoda jeździ Emmą, a galeriowo mam parasolkę m&p. Ten byłby tylko sportowy
          • sylki Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 21.03.12, 21:57
            no dobra, a jak tym skręcać?
            Jade sobie na rolkach, całkiem szybko i muszę skręcić. Pytanie jak, w końcy koła obrotowego nie posiadam?
            • aamarzena Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 21.03.12, 22:02
              Ano, delikatnie podbić trzeba. Do biegania są właśnie przeznaczone te z nieskrętnymi kołami. Skrętne mogłoby samo skręcić na jakimś napotkanym kamyku czy dziurze, a droga hamowania dłuższa niż przy marszu, więc ląduję z dzieckiem w rowie sad
              • aga_1980_31 Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 21.03.12, 22:06
                Hmmm ale zawsze to koło można zablokować smile
            • afroddytta Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 21.03.12, 22:03
              To właśnie też jest dla mnie zagadką... Przy bieganiu to jeszcze potrafię sobie to wyobrazić, bo w sumie biegnie się raczej prosto i jednak ma się większą zdolność manewru, ale na rolkach jeżdziłam z obrotowym, było to dla mnie oczywiste.

Ostatnio dziewczyny w mojej okolicy umawiają się na nordic walking, zamierzam dołączyć z wózkiem, ale na razie musiałabym upchnąć gdzieś starszaka i z małym w Urbanie śmigać, bo z podwójnym to sobie takich wyczynów nie wyobrażam.
              • tygisek Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 21.03.12, 22:16
                a oswiec mnie, ten nordinkloking to nie takie cos z kijkami?? a jak to uprawiac z kijkami i pchac wozek?? nie smiejcie sie ze mnie, ja to tylko na tej Szkapie sie woze, to i nie wiem sad
                • aamarzena Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 21.03.12, 22:19
                  Ja to też prędzej z dzieckiem w chuście sobie wyobrażam niż z wózkiem, no chyba, że kije w jednej ręce, a wózek w drugiej, a po dwóch kilometrach zamiana wink
                  • afroddytta Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 21.03.12, 22:23
                    Nie no, ja z wózkiem po prostu na spacer w miłym towarzystwie, bez kijków smile Może się mylę, ale to przecież zwykłe chodzenie tylko z kijkami (wtedy lepiej ciało pracuje itd.), więc chyba mogę sobie też iść tylko z wózkiem obok?
                    • tygisek Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 21.03.12, 22:27
                      acha smile no to ok. bo juz zwatpilam calkiem w swoja wiedze, ze ja sie juz wogole w tej stajni cofam wink
                    • aamarzena Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 21.03.12, 22:52
                      Tak tez pomyślałam smile A jaki wózek używalaś przy jeździe na rolkach?
                • tygisek Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 21.03.12, 22:24
                  a w temacie to wzielabym fita albo summita, no bo summitowi da sie zablokowac kolo, zawsze moze Ci sie zachciec go wykorzystac jeszcze gdzies, swego czasu bardzo sie zastanawialam nad x-runem (szczerze bardziej mi sie podobaly chyba te starsze modele niz teraz obecny), ale ciesze sie ze go nie kupilam, napewno nie ma takiej fajnej budy jak BJ, a fita widzialam naocznie, jest bardzo fajny i zgrabny
                  • dima1312 Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 21.03.12, 22:30
                    a mnie bardzo podoba się Summit kiedyś go chciałam ale był nie osiągalny potem kupiłam Terriana a teraz już mi niepotrzebny ale super jest!
                • aga_1980_31 Re: Nordic Walking z wózkiem możliwy :) 21.03.12, 23:01
                  Ależ oczywiście, że można uprawiać Nordic walking mając wózek trzeba tylko dokupić odpowiedni sprzęt big_grin Bardzo proszę smile www.lovehandlesinc.com/
                  • aamarzena Re: Nordic Walking z wózkiem możliwy :) 21.03.12, 23:06
                    Czego to ludzie nie wymyślą wink Ale patent ciekawy
                    • afroddytta Re: Nordic Walking z wózkiem możliwy :) 21.03.12, 23:25
                      Jakoś to do mnie nie przemawia, przecież to bez sensu...
                      • aamarzena Re: Nordic Walking z wózkiem możliwy :) 21.03.12, 23:41
                        A ja jestem ciekawa jak sie podbija wózek, albo skręca za pomocą tych kijków
                  • tygisek Re: Nordic Walking z wózkiem możliwy :) 22.03.12, 01:37
                    jestes boska smile a moj maz mowi ze ja jestem nawiedzona, bo ciagle czegos szukam w necie! szukam szukam, a takich cudow nie znajduje wink
    • aamarzena No i teraz mam problem 22.03.12, 00:07
      Już się napaliłam na fita albo summita, ale w instrukcji obu w pierwszym punkcie jest jak wół napisane, ze nie wolno używać do jazdy na rolkach. Performance nie ma takiego ograniczenia, ale w Pl to go chyba nie kupię? Zresztą nie podoba mi się tak jak fit czy summit
      • annaspe Re: No i teraz mam problem 22.03.12, 09:53
        ja mam summita, marzenie. Prowadzi sie jak maslo po cieplej buleczce. Po lesie, po miescie wszedzie idealny. Jeszcze z nim nie jezdzilam na rolkach ale biegalam. ech... te amortyzatory i podbicie big_grin Skoro jestes tak zadowolona z emmy i potrzebujesz tylko do sportu to pewnie fit tez by ci wystarczyl.
        • aamarzena Re: No i teraz mam problem 22.03.12, 10:26
          A powiedz mi jak siedzisko, moje dziecko z tych większych, nie chciałabym za rok szukać nowego wóza. A jak blokujesz przednie kolo to nie "lata", wiesz o co mi chodzi. Czy oparcie jesz miękkie, czy usztywnione. Martwi mnie tylko brak podnoszonego podnóżka
          • annaspe Re: No i teraz mam problem 22.03.12, 12:39
            ide do lasu i zablokuje kolo to ci wieczorem napisze czy nie lata bo ja do tej pory z obrotowym jezdzilam a jak na wprost zablokowalam to bylo ok ale po chodniku to zawsze jest ok big_grin Siedzisko jest duze i obszerne ten wozek ogolem jest duzy. Siedzisko jest miekkie, ma na okolo wbudowana rame.
            • aamarzena Re: No i teraz mam problem 22.03.12, 21:17
              Dzięki, jeszcze trochę pomędzę. Skłaniam się w kierunku fita jednak (nawet ma lepsze opinie na amazonie niż summit, właśnie przez to nieobrotowe koło tongue_out). Powiedz mi jaka jest jakość materiałów z których wózek jest wykonany? Bo pewnie z materiałów podobnych będą.
              Widziałam dziś x-landera na żywo i przeraża mnie jego małe siedzisko - za rok córa pewnie nie będzie miała zbyt komfortowo, za to tylne koła ma fajnie pochylone. BJ niestety w mojej mieścinie nie uświadczy, eh...
    • turnesolka Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 23.03.12, 11:51
      Jak chcesz rozwiązanie w 100% sportowe to kup:
      www.chariotcarriers.com/english/html/cx.php
      Z tym (i odpowiednimi adapterami) możesz uprawiać każdy sport.
      Do rolek wózek musi mieć dobry hamulec, więc niestety trzeba wybrać najbardziej wypasiony - najdroższy model.
      To jest najlepsze co jest dla sportowców, jedyny minus to powalająca cena.
      • aamarzena Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 23.03.12, 14:34
        Ale ja nie potrzebuję wózka, przyczepki i domku na drzewie w jednym, tylko wózka do jazdy rekreacyjnej, nie wyczynowej wink
        • turnesolka Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 23.03.12, 20:58
          W swoim piewszym poście pisałaś o rollkach a do tego wózek musi mieć solidny hamulac żeby w razie czego wychamować wózek i jadącego na rolkach, a to jest już spora masa przy większej prędkości niż podczas biegania. Jakoś nie widzę żeby żaden inny z wymienionych wózków spełniał to kryterium.
          • aamarzena Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 23.03.12, 22:34
            Gdybym nie umiała wyhamować na rolkach sama to nie brałabym się za jazdę. Hamulec ma wyhamować wózek, ja hamuję sama (tak sama jakbym jeździła bez wózka). Wózek nie musi mnie hamować, poza tym z dzieckiem nie zamierzam jeździć szybko, tylko spokojnie, rekreacyjnie, nie szybciej niż osoba biegnąca
            • afroddytta Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 23.03.12, 22:40
              Wydaje mi się, ze przy superprędkości hamując (ostro) tylko wózkiem to można samemu przelecieć uncertain
              • aamarzena Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 23.03.12, 23:14
                A o tym to nawet nie pomyślałam. A masz rację. To tak jak na rowerze czy motocyklu zahamować przodem tylko - gleba murowana
                • afroddytta Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 23.03.12, 23:50
                  No właśnie, czyli moim zdaniem jednak umiejętności przede wszystkim i właściwa ich ocena. Nie trudno się rozpędzić, tylko co potem, same superhamulce w wózku nie wystarczą.
                  • turnesolka Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 24.03.12, 07:13
                    Dlatego lepiej mieć wózek bez hamulaca, albo z hamulcem który jest przeznaczony do "wyhamowywania" podczas zjazdu ze stromej pochyłości??? Jak sobie wyobrażasz hamowanie na rolkach bez hamulca w wózku (jadąc na rolkach z wózkiem)? I bez wózka na rolkach jest trudno wyhamować, bo chyba nikt na poważnie nie traktuje tej gumki do mazania przy prawej płozie??? Oczywiście jak jeździsz mega dobrze i masz nogi ze stali to można hamować bokiem (jak na łyżwach hokejowych) ale ja widziałam to tylko na youtubie, a nawet jak tak umiesz, to z wózkiem raczej odpada.
                    Co do przewidywania, nie wiem gdzie będziesz jeździć ale w PL trudno jest przewidywać bo nawet w miejscach przeznaczonych dla rowerzystów/rolkarzy łażą jak potłuczone stare baby, ludzie z psami etc i założenie jest takie że rowerzysta/rolkarz to degenerat, który nie ma żadnych praw a pieszy to święta krowa.
                    Na koniec jeszcze o hamowaniu wózkiem a konkretnie chariotem, mam cougar'a więc wiem jak są zbudowane (szerokość kół, rozstaw osi, rączka etc) i jestem całkowicie przekonana, że CX'em spokojnie wyhamujesz nawet przy sporej prędkości. Sama, choć jeżdżę na rolkach nie kupiłam CX'a bo jest potwornie drogi plus mi osobiście bardziej odpowiada rower niż rolki. Nie biegam więc tej funkcji nie wykorzystuję ale znając polskie chodniki, ścieżki to nie biegałabym po nich z dzieckiem w wózku z mniejszymi kółkami i bez amortyzacji. Wszędzie w innych wątkach podnoszona jest kwestia wstrząsów i jak to tylko emma je dobrze amortyzuje i to przy prędkościach spacerowych a tu nagle po tych samych drogach można biegać, ba nawet na rolkach jeździeć z wózkiem bez sensownej amortyzacji? No chyba, że autorka nie w PL mieszka, bo całkowicie się zgadzam, że w cywilizowanym świecie, chodniki, ścieżki rowerowe i inne specjalnie zbudowane trasy biegowe wyglądają całkowicie odmiennie i na nie właśnie przeznaczone są te zachodnie wózki biegowe. Dodatkowo tam kultura uprawiania sportu i korzystania ze ścieżek rowerowych jest CAŁKOWICIE inna.
                    • aamarzena Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 24.03.12, 14:12
                      Widzisz moja droga, tak się składa, że mieszkam w Pl i w moim mieście jest całkiem sporo dobrych ścieżek rowerowych (akurat jedna z nich zaczyna się 100 metrów od mojego domu). Tak, tak, wyobraź sobie,że są w Polsce też takie miasta, nie tylko na zachodzie smile. Gdybym miała jeździć po krzywych chodnikach to raczej pogubiłabym kółka w rolkach, więc pomysł jeżdżenia z wózkiem byłby nietrafiony. A na spacery nie łażę ścieżkami rowerowymi, żeby ludziom jeżdżącym na rowerach, rolkach, biegającym nie zagracać drogi. I po to właśnie mam emmę, że by na spacer móc pójść wszędzie,nawet polna drogą, czy krzywą uliczką osiedlową, a nie ograniczać się tylko do równych chodników.
                      Na dodatek z dzieckiem nie zasuwa się jak dzikus, bo to jest niebezpieczne niezależnie od tego jaki sport uprawiasz, jakie są twoje umiejętności i ile na wózek wydałaś. Jeśli zechcę pojeździć szybko to wybiorę się bez dziecka.
                      Więcej z tobą polemizować nie będę, bo skoro ty wiesz lepiej gdzie mieszkam i jaki jest stan dróg i chodników w moim mieście, oraz jakie są moje umiejętności i wyobraźnia, to dyskusja jest bezsensowna.
    • aamarzena Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 23.03.12, 15:02
      Będzie jednak BJ FIT smile
      • annaspe Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 23.03.12, 16:12
        niewazne ktory wazne ze BJ big_grin Tez mi sie wydaje ze skoro jestes zadowolona i masz juz skretny to mozesz sobie nieskretny kupic. Ogolem uwazam ze ta marka jest dobra a model to kazda mama musi dla siebie dopasowac. duzo pociechy zyczymy.
        • aamarzena Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 23.03.12, 16:34
          Dzięki. dziś zamawiam, będzie pewnie koło wtorku smile Jakbym chciała go tak "ogólniespacerowosportowo" to pewnie ze skrętnym bym się skusiła, ale jak będzie tylko sportowy, to boje się jednak, że to koło będzie "latało". Ja skrętna to mam tylko parasolkę, ale w sumie bardziej lubię wózki nieskrętne. Nienormalna jestem???? wink
      • love-mind Re: Do biegania i na rolki, bj fit czy x-run Pomo 03.05.13, 12:06
        Minal rok od Twojego watku smile
        Tez go mam od wczoraj i jest super do Joggingu!

aamarzena napisała:

> Będzie jednak BJ FIT smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka