Dodaj do ulubionych

wózek na wakacje...help!

20.04.12, 13:57
Hejka!
Wiem, że temat wielokrotnie wałkowany, ale jakoś nie pomogło mi to znaleźć odpowiedzi jaki wózek wybraćtongue_out. No więc tak, na stanie mam BJCM, ale nie będę takiego klamota targać, potrzebuję wózka typowo na wakacje, przelot samolotem, więc z tego co czytałam dobrze by było, żeby był lekki, miał jakieś opakowanie i generalnie, żeby bardzo nie było żal jak coś by się z nim podziało. Wózek musi być mały i lekki, no taka typowa parasolka... i najlepiej do 400zł. Moje dziecko ma prawie 2 lata i lubi wózek, ale nie sypia w nim raczej (chociaż kto wie co będzie na wakacjach). co proponujecie? Kiedyś czytałam, że czasem hotele mają możliwość wypożyczenia wózka, muszę się zorientować, bo to byłoby super wyjście.
Obserwuj wątek
    • majowa_mamma Re: wózek na wakacje...help! 20.04.12, 14:06
      Podpinam się pod pytanie - też się zastanawiam czy BJCM brać na wakacje/samolot czy kupić tanią parasolkę. Tylko jaką?
      • saras-wati aloen 20.04.12, 15:03
        napisałam na privsmile
    • saras-wati Re: wózek na wakacje...help! 20.04.12, 14:06
      jak masz mini, to w takim razie popatrz na malutkie parasolki - maclaren quest i mamas&papas tour oraz peg perego pliko mini...niestety nie są do 400pln...chyba, że kupisz używany?

myślę, że pomimo, iż nie sypia na spacerach, to na takim wyjeździe jednak lepiej, jak będziesz mieć możliwość choć małego odchylenia oparcia, bo może zdarzyć się mimo wszystko drzemka, jak np. dłuzej się gdzieś zasiedzicie lub sporo będziecie zwiedzaćsmile
    • saras-wati Re: wózek na wakacje...help! 20.04.12, 14:08
      choć ja brałabym bjcm, bo może robić i za łóżeczko i przewiewny leżak, a buda ochroni i przed słońcem, i przed deszczemsmile
      • aloen Re: wózek na wakacje...help! 20.04.12, 14:17
        No też bym chętnie wzięła, ale nie wiem jak to wygląda z bagażem? Taki wózek się jakoś wlicza? Bo jak go zapakować jak on taki wielki jest?
        A co sądzicie o x-landerze xs? Miałam xa, zadowolona byłam nawet, natomiast ten cenowo jest przyzwoity, a skoro ma to być wózek na kilka dni to może byłby ok? chyba się rozkłada na leżąco, składa do parasolki?
        • aloen Re: wózek na wakacje...help! 20.04.12, 14:37
          Znalazłam opinie o xs...hm... obawiam się czy nie rozleci się w ciągu tygodnia he... A chicco skip? ktoś go może polecić?
        • aga7-77 Re: wózek na wakacje...help! 20.04.12, 14:48
          Ja też bym brała BJCM, bo w sumie chyba bez sensu kupować na siłę jakąś tanią parasolkę, która może szybko się rozlecieć. Wózek nie wlicza się do bagażu, oddajesz go dopiero przy wsiadaniu do samolotu na płycie lotniska. Musiałbyś tylko mieć na niego jakąś torbę lub uszyć coś np. z ortalionu, bo wózek wrzucają do luku bagażowego nie obchodząc się z nim często zbyt delikatnie i mogłabyś go dostać z powrotem brudny lub nawet mokry.
          A jeśli jednak chciałabyś jakiś typowo samolotowy wózek to może nuna pepp?
          • aloen Re: wózek na wakacje...help! 20.04.12, 14:54
            hm... no właśnie tak patrzę i skip też odpada, bo to nie parasolka, no to jedynie coś w stylu chicco london albo jakis baby design zostaje.
            Kurczę, to może skombinować taką torbę, kupowała któraś??? Może wiecie gdzie coś takiego dostać na bjcm? A to jest "tylko" kwestia brudnego/mokrego wózka? ja się boję, żeby on w całości byłsmile.
            • aga7-77 Re: wózek na wakacje...help! 20.04.12, 15:17
              No właśnie taka tania, lekka parasolka to niekoniecznie będzie cała wink , BJ powinien dać radę smile Różnie to bywa - przeważnie oddają Ci wózek od razu po wyjściu na płytę lotniska i wtedy wszystko jest OK, ale gorzej jak go wyrzucają (mało ostrożnie) razem ze wszystkimi bagażami i odbierasz go z taśmy. Kiedyś widziałam, że komuś wózek-parasolkę właśnie uszkodzili niestety.
            • blueaha Re: wózek na wakacje...help! 20.04.12, 15:18
              najprostszy sposób to porządny czarny worek foliowywink wtedy nic nie zamoknie. Ja parę razy latałam z wózkiem i to wiekszym i nigdy go w nic nie pakowalam, tylko go sama musiałam złozyćwinkNigdy nie byl ani uszkodzony ani zmoczony.
              • afroddytta Re: wózek na wakacje...help! 20.04.12, 15:49
                Ja wielokrotnie z wózkiem latałam, nawet dwoma jednocześnie, BJ był z nami raz i wszystko było ok. Ja zawsze jak wózek oddaje obsłudze przed drzwiami samolotu wkładam w taki największy, najgrubszy worek na śmieci, w ten sposób wróci czysty, bo dla mnie gorsze od pomoczenia to umazanie jakimś smarem itd.
                Jeżeli Ci wózek na lotnisku niepotrzebny, ja tak miałam dla 3,5 latka, (to był wózek wielkości zappa w firmowej torbie) potrzebny był do spania na miejscu i nie chciałam się z nim po lotnisku tułać, to wózek został oddany jako bagaż dodatkowy bezpłatny, tylko przez inną bramkę nie tam gdzie walizki, tylko bagaż niestandardowy. W ten sposób wózek zdaliśmy i potem odebraliśmy chyba na taśmie, nie pamiętam, ważne że cały przeżył. Przy zwykłych lotach (nie czarterach) też mi się zdarzyło, ze wózek oddany przy drzwiach wyjeżdżał na taśmie z bagażami i wtedy moim zdaniem jakaś torba konieczna, chociaż foliowa.
    • zurekgirl Re: wózek na wakacje...help! 20.04.12, 19:30
      Nie kupowalabym wozka specjalnie na wakacje, bo kazdy w samolocie moze sie rozleciec. Jak zauwazysz, ze cos zle dziala, to od razu lec do obslugi na lotnisku (tam gdzie zgubiony bagaz sie zglasza) i oni dadza ci formularze na odszkodowanie. Jak kupisz jakas gruchotowata parasolke, to nie bedziesz chciala na spacery na miejscu chodzic. BJCM jest na wakacje super, bo wygodny, wielka buda, latwo sie sklada, jest w sumie maly.
      Ja podrozuje z Maclarenem Triumphem (gdy latam sama), bo go kopnieciem skladam i na plecy zakladam, ale na wakacje z mezem biore BJ City Classic (to taki starszy wielki Elite) i mi sie nigdy nic z nim nie stalo, a moje dziecko umeczone zwiedzaniem wygodnie spi i slonce jej nie pali.
      Jwdyny wozek, ktory dostalam uszkodzony, to Pliko P3, ale ryanair oddal pieniazki, wiec juz teraz nie oszczedzam wozkow w podrozach.
      • aloen Re: wózek na wakacje...help! 20.04.12, 23:34
        Dzięki za pomoc, chyba faktycznie zostaję przy mini, a jak tu któraś sugerowała, wezmę ze sobą porządny wór na śmierci, a może nawet 2, mam nadzieję, że w takim worze nic mu nie będzie.
        • afroddytta Re: wózek na wakacje...help! 21.04.12, 12:19
          Koniecznie dwa, bo jeden w jedną stronę, a drugi na powrót smile
          • aloen Re: wózek na wakacje...help! 21.04.12, 14:11
            lol smile, a wiesz, że dobrze, że zwróciłaś uwagębig_grin, muszę zapamiętać, bo pewnie w amoku pakowania to bym nie wzięła pod uwagę, że z powrotem trzeba w coś zapakować (chociaż pewnie wszędzie są worki na śmieci hihi, ale po co za tym biegać na wakacjach). No to wezmę 4, po 2 na każdą stronę, więcej warstw ochronnych = większa pewność, że będzie okbig_grin.
            • aga_1980_31 Re: wózek na wakacje...help! 21.04.12, 15:30
              Zawsze można kupić torbę transportową Baby Jogger ma nawet taką smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka