Dodaj do ulubionych

Swift a gt

25.05.12, 07:49
Po pierwsze przed wejściem na to forum powinien pojawiać się wielki komunikat "Wchodzisz na własną odpowiedzialność" tongue_out

A teraz do sedna od 1,5 miesiąca ma swifta i jestem bardzo zadowolona.Jednak jest parę rzeczy które mnie w nim denerwują (m.in. materiał budy z którym przy pozycji siedzącej nie wiadomo co zrobić i mam wrażenie że małej w tym wózku przy takiej pogodzie po prostu duszno). Czytam tak Wasze zachwyty nad gt i się zastanawiam czy wózka nie zmienić tongue_out
Czy któraś z Was miała może swifta a teraz ma gt i mogłaby napisać jak wypada porównanie tych dwóch wózków? Będę wdzięczna za każdą radę.
Obserwuj wątek
    • tygisek Re: Swift a gt 25.05.12, 08:41
      material przy "postawionym" oparciu, bardzo latwo wyciaga sie na zewnatrz oparcia - nie wiem czy ci to dobrze wyloze, ale w razie czego poszukaj sobie filmikow baby gizmo na you tube, tam pokazuja jak to zrobic, popychasz oparcie do przodu - do srodka wozka, jakbys je chciala jeszcze bardziej postawic do pionu i wtedy material zostanie z tylu, tak, ze bedziesz mogla zlozyc takie dwa kliny, co przeszkadzaja w srodku i ten nad glowa, mozna je ladnie ulozyc pod pasami do regulacji ulozenia oparcia, musisz wszystko zrobic tak, ze w srodku siedziska zostanie sam prostakat oparcia a material z tylu poza oparciem pod pasami do regulacji...
      sprobuj, to tylko brzmi skomplikowanie, ale jest proste, i ulatwia zycie smile

a co do porownania, najlepiej powie Saras, Gaga, one mialy swifta napewno i maja GT, ja mam urbana i GT kazdy z tych wozkow ma swoje zalety i malutkie wady wink oba sa cudowne na swoj sposob smile
      • saras-wati Re: Swift a gt 25.05.12, 12:37
        tygisek napisała:

> a co do porownania, najlepiej powie Saras, Gaga, one mialy swifta napewno i maj
        > a GT, ja mam urbana i GT kazdy z tych wozkow ma swoje zalety i malutkie wady wink
        > oba sa cudowne na swoj sposob smile

jeśli chodzi o materiał, to tygisek chyba wytłumaczyła dokładnie, co z nim można zrobićsmile natomiast jeśli chodzi o porównanie, to ja jeszcze oczekuję na mojego gtwink
        nie mniej swift, to mój ulubiony wózek - idealny właściwie i razem z bee+ stanowi moją top listę wózkowąwink
        jestem przekonana, że gt nie dorówna swiftowi, nawet o tym nie marzę, dlatego jeśli swift jeszcze nie jest za mały, to nacieszyłabym się nim do oporu! gt ma większe siedzisko, więc na niego jeszcze będziesz mieć czas!
        natomiast gt ma to, co właściwie poza bj nie ma żaden wózek, ogromną budę, która w każdej pozycji idealnie osłania dziecka czy to przed słońcem, czy to przed deszczemsmile
    • womysia Re: Swift a gt 25.05.12, 08:50
      ja bym bardzo chciała wiedzieć ile cm średnicy ma koło swifta a i le mini GT. ktoś wie?
      • lucyna_1980 Re: Swift a gt 25.05.12, 09:52
        GT ma mniejsze koła.
        GT - 8,5 cala
        Swift - 10 cali

• calineczka793 Re: Swift a gt 25.05.12, 09:45
      Ja czekam dopiero na swojego GT, w dom mam Swifta, ale biję się też z myślami, czy go nie sprzedać na rzecz GT.
      • walker85 Re: Swift a gt 25.05.12, 10:12
        Miałam Swifta i obecnie mam GT.
        Nie wiem o co dokładnie pytasz, ale to są w zasadzie dwa różne wózki, wspólne mają jedno - 2 koła, regulowaną rączkę.
        Swift jest mniejszy, ma mniejsze siedzisko, mniejszą budkę, mniejszy kosz. GT ma spore siedzisko, większą budkę, mniejsze koła, większy kosz i schowek za plecami. Ma też wentylowane siedzisko w pozycji leżącej.
        Co do materiały na siedzisku to jest go więcej w GT, bo nie da się tak zrobić z nim jak w Swifcie (Tygisek opisała). Do tego budka jest stosunkowo nisko i mój syn nie ma już miejsca nad głową, a w Swifcie pewnie jeszcze by trochę miał.
        Swift jedzie bardziej lekko, GT jest większy i cięższy, prowadzenia nie ma co porównywać.
        • womysia Re: Swift a gt 25.05.12, 10:25
          walker, super, że opisałaś różnice. jak nie zakocham się w june, to chyba na jesieni pozbędę się cameleona na rzecz swifta. tylko dlaczego swiftów nie ma z czarnym stelażem? tongue_out
        • ruda_mama Re: Swift a gt 25.05.12, 13:36
          Chodzi mi głównie o siedzisko, bo przyznam szczerze że ten materiał znacząco zmniejszał jego wielkość. Schowałam go tak jak radziła Tygisek i jest już trochę lepiej, jednak mała w ostatnim okresie szybko rośnie mi na długość i mam wrażenie że wózek nam na długo nie starczy.Tak jak juz pisałam przy obecnych upałach przeszkadza mi brak wentylacji przy pozycji leżącej.
          Walker85 wiem że ciężko porównać te dwa wózki ale jeśli już byś musiała wybierać to który z nich?
          • gaga-sie Re: Swift a gt 25.05.12, 13:46
            Miałam swifta, mam gt. Gdybym miała wybierać, zrobiłabym tak samo jak zrobiłam;najpierw swift, na końcu gt.
            Jeśli chodzi o materiał przy budce swifta, ja składałam go równo i chowałam po wkładką od p. Helenki, b.szybko to robiłam. Swifta z pewnością lepiej się prowadzi, lżej jedzie, chociaż z gt ja też nie mam problemu, nawet z zakupami.
            Na korzyść gt przemawia buda i wentylowane siedzisko. Siedzisko też jest sporo obszerniejsze, mojemu 2 latkowi jest bardzo wygodnie. Wkładałam go ostatnio do swifta, miał dużo mniej miejsca po bokach i nad głową też niezbyt...Był na styk.
            Tak,że na nasze aktualne potrzeby-gt, ale swifta WARTO mieć wcześniejsmile
          • saras-wati Re: Swift a gt 25.05.12, 14:17
            ruda_mama napisała:

> Chodzi mi głównie o siedzisko, bo przyznam szczerze że ten materiał znacząco zm
            > niejszał jego wielkość. Schowałam go tak jak radziła Tygisek i jest już trochę
            > lepiej, jednak mała w ostatnim okresie szybko rośnie mi na długość i mam wrażen
            > ie że wózek nam na długo nie starczy.Tak jak juz pisałam przy obecnych upałach
            > przeszkadza mi brak wentylacji przy pozycji leżącej.
            > Walker85 wiem że ciężko porównać te dwa wózki ale jeśli już byś musiała wybiera
            > ć to który z nich?

ten materiał, przynajmniej w zwykłym mini zabierał jeszcze więcej oparciasad
            • pinik Re: Swift a gt 25.05.12, 14:57
              Moja mala ma teraz 5 miesiecy. My trzymamy swifta (z gondoli wyrosla, a do spacerowki nie chce jej jeszcze wkladac, bo jej wtedy nie widze za dobrze) na za kilka miesiecy. Za jakis czas (rok????) sprzedam swifta i wtedy kupie GT. Jak mala ze swifta wyrosnie. Ale mnie mini nie zachwycil az tak. Fakt, nie mialam GT. KOla mialam te piankowe, ale raczke mu przerobilam z elita. Duuuuza roznica byla. Lepiej napewno sie prowadzil niz takie zwykle mini, ale to nie to co MB.
              Za to plus: ma wieksze siedzonko i fajniej sie sklada, czyli na pozniej bedzie lepszy. Ale tak to sobie mozna dwa wozki potestowac. Wiec jesli masz juz swifta i jeszcze wam pasuje, to nie zmianialabym go juz teraz na GT, a pozniej.
    • walker85 Re: Swift a gt 25.05.12, 15:58
      Prawda jest taka, że materiału w GT jest więcej niż w Mini. Buda jest niżej osadzona w stosunku do rączki i ta budka ma takie wgłębienie między oparciem a siedzeniem po złożeniu. Tworzy się kieszeń na butelki, tylko, że to pierwsze okienko jest wtedy odsłonięte i tworzy spód tej kieszeni. Dla mnie jest to nieprzemyślane i do bani smile
      Dzieci wiec ma budkę w sumie na głowie i na 100% wykorzystywana część oparcia GT jest mniejsza od oparcia Swifta.
      A do do pytania, którego bym wybrała - URBANA smile
      • gaga-sie Re: Swift a gt 25.05.12, 16:05
        To ja jeszcze tego nie zauważyłam, ale może mi jeszcze klapki zachwytu nie opadły, bo nie mogłam się gt doczekaćsmile Fakt, raz zauważyłam reakcję syna na złożoną budkę, ale mu odgarnęłam materiał i koniecwink Różnic w budce klasycznego mini a gt nie widziałam, muszę się przyjrzeć.
      • calineczka793 Walker 27.05.12, 00:04
        możesz zrobić fotki tego zjawiska, które opisujesz? Tzn. wg Ciebie Swift ma wyższe oparcie do wykorzystania niż GT?
        • walker85 Re: Walker 27.05.12, 07:42
          Moim zdaniem ma. Tego materiału "zwisu" z budki nie da się nigdzie upchnąć. Zaraz zrobię zdjęcia smile
    • walker85 Re: Swift a gt 27.05.12, 08:18
      http://img513.imageshack.us/img513/6802/gt006.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img805.imageshack.us/img805/3333/gt008.jpg

http://img41.imageshack.us/img41/885/gt009.jpg

http://img10.imageshack.us/img10/2220/gt010.jpg

http://img100.imageshack.us/img100/1046/gt012.jpg

http://img338.imageshack.us/img338/1515/gt013.jpg

http://img403.imageshack.us/img403/4297/gt014.jpg

• walker85 Zdjęcia powyżej 27.05.12, 08:21
        http://img850.imageshack.us/img850/2029/gt015.jpg

Dla mnie to potworny minus tego wózka, ten materiał wisi mojemu synowi na głowie jak w żadnym innym wózku. Kieszeń niby fajna, ale co z tego jak okienko pod spodem i zaraz może być w nim dziura smile
        Nieprzemyślane to to sad
        Jak masz jakieś pytania to pisz, bo ja ciągle żałuję, że pozbyłam się Mini 4 smile
        • saras-wati walker 27.05.12, 10:17
          naprawdę jest tak fatalnie? ja użytkowałam mini trójkołowe pół roku, a 4-kołowe mniej niż miesiac, bo mnie denerwowało...teraz ze zniecierpliwieniem czekam na gt i...moją radość studzą Twoje zdjęciasad
          Naprawdę oceniasz gt gorzej od mini?

Pamiętam, że w mini ten materiał strasznie mnie wkurzał, bo przeciwieństwie do swifta nie mogłam go tak ładnie upchnąć za oparciesad

Może mogłabyś mi podesłać na priv, jak mały siedzi w wózku? Przyznam, że głównie użytkuję wózek ze złożoną budą...
          • walker85 Re: walker 27.05.12, 11:16
            Aż tak fatalnie nie jest, wózek fajnie się prowadzi, ma jak dla mnie idealną amortyzację, łatwy dostęp do kosza, którego wielkość mi odpowiada, fajnie wygląda. Jednak jeżeli chodzi o siedzisko to na szerokość jest większe, na wysokość jak dla mnie nie, bo materiał zabiera sporą jego część. Syn ma około 90 cm wzrostu i głowa podczas opierania się leży już na tym materiale, którego za żadne skarby nie da się upchnąć, bo siedzenie jest wyżej niż budka. Widać to zresztą na moich zdjęciach.
            Miałaś Mini to wiesz, że tam można było wypchać siedzisko do przodu zagarniając materiał do tyłu. Tutaj się nie da, bo siedzisko nie przechodzi przez złożoną budkę. I to jest dla mnie niewypał, bo po co mi wielkie, szerokie siedzisko z parawanem nad głową? Ani to dobre dla młodziaków, bo przecież siedzisko za szerokie, ani dla starszaków, bo budka przeszkadza.
            Dlatego ja się nie wypowiadam w wątku na temat GT, sama nie wiem jaka jest moja opinia.
            A mojego lokatego Ci wyślę jak tylko zrobię jakieś zdjęcia, myślę, że pod wieczór będziesz miała na mejlu smile
            • saras-wati Re: walker 27.05.12, 14:53
              uff...no to dalej czekam pełna nadzieiwink a na zdjęcia czekam ze zniecierpliwieniemsmile
        • womysia Re: Zdjęcia powyżej 27.05.12, 10:52
          no, właśnie jak dla mnie to wszystkie te wózki mini, mini4 i GT są takie "materiałowe". strasznie dużo tkaniny, wydają mi się przez to duże, nieprzewiewne, trudne w utrzymaniu czystości. nie mój typ wizualnie tongue_out
      • calineczka793 Re: Swift a gt 27.05.12, 14:03
        Faktycznie nie wygląda to dobrze - tak jak piszesz siedzenie w zwykłych Mini dało się wypchnąć do przodu przed stelaż i to była jakaś alternatywa dla tego materiału - chyba ktoś tego nie przemyślał.

Walker a w GT też da się siedzenie ustawić w pionie takimi rzepami jak były w Mini4?

Ehhh chyba nie sprzedaję jednak Swifta, a po prostu zamienię starego Elite na czarnegowink GT jeszcze zdążę kupić - może się pojawią na tynku wtórnymsmile

Ps. Mogłabym też prosić fotki z Pasażerem na emaila?

Aaa ta decyzja odnośnie nie kupowania GT to jest na dziś, ale szczerze mówiąc Twoje zdjęcia ostudziły trochę mój zapał - znając życie zmieni mi się jeszcze 100 razy.
        • saras-wati Re: Swift a gt 27.05.12, 14:55
          znając życie, to pewnie mój będzie bardzo szybko na rynku wtórnym, hahasuspicious no, ale na razie czekamsmile
          • calineczka793 Re: Swift a gt 27.05.12, 15:08
            Aga to w razie czego pamiętaj, że jestem pierwsza w kolejcewink niby zaliczkowałam GT, ale jutro będę pisac do Agnes o zamianę na Elitewink
            • walker85 Zdjęcia wysłane :) 27.05.12, 16:05
              Rzepów nie dostrzegłam więc pewnie nie ma. Dajcie znać jak wrażenia smile
              • saras-wati Re: Zdjęcia wysłane :) 27.05.12, 17:17
                walker85 napisała:

> Rzepów nie dostrzegłam więc pewnie nie ma. Dajcie znać jak wrażenia smile

Tego się obawiałam i wygląda to fatalniesad Już wiem, co dziewczyny pisały, że budka nie może być złożona do końcasad Najgorsze jest to, ze moje dziecko nie toleruje rozłożonej budki(tylko, jak śpi mogę rozłożyć)....wielki minus dla gtsad
              • calineczka793 Re: Zdjęcia wysłane :) 27.05.12, 18:01
                Nie wygląda to niestety zachęcającosad

Aga, gdzie doczytałaś, że nie da się złożyć budy w całości?
                • calineczka793 Re: Zdjęcia wysłane :) 27.05.12, 18:11
                  Oglądam fotki mojego Mini4 i tam jednak o wiele lepiej było to rozwiązane
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/lh/gh/sixa/l6Z39Nm2TwbKITsvAB.jpg

No i jednak czarny był o wiele ładniejszy...
                • saras-wati Re: Zdjęcia wysłane :) 27.05.12, 18:28
                  calineczka793 napisała:

> Nie wygląda to niestety zachęcającosad
                  >
                  > Aga, gdzie doczytałaś, że nie da się złożyć budy w całości?

da się złożyć, ale ktoś pisał, że jak się ją złoży w całości, to właśnie ląduje na głowie dziecka...mnie 4-kołowe mini denerwowało, bo te koła blokowały składaniesad a w trójkołowym znowu koło się psuło...brr...
                  • pomilak1 Re: Zdjęcia wysłane :) 27.05.12, 19:32
                    Saras mam od kilku dni 4kołowe mini i mi się nic nie bloku przy składaniu (tfu, tfu żeby nie zapeszyć tongue_out )
                    Walker rzuć zdjęciami na privsmile no i kiedy my się w końcu spotkamy??
                    • saras-wati Re: Zdjęcia wysłane :) 27.05.12, 21:05
                      pomilak1 napisała:

> Saras mam od kilku dni 4kołowe mini i mi się nic nie bloku przy składani
                      > u (tfu, tfu żeby nie zapeszyć tongue_out )
                      > Walker rzuć zdjęciami na privsmile no i kiedy my się w końcu spotkamy??

to masz szczęście, one się blokują, jak nie ułożą się idealnie w bok i trzeba to ręką poprawiaćwink
                  • calineczka793 Re: Zdjęcia wysłane :) 27.05.12, 19:45
                    Pomilak to blokowanie było uzależnione od ustawienia kół, więc nawet jeśli się zdarzy to koła obracasz i tyle - dla mnie to nie była wada, chociaż w sumie jak mojego Mini4 nie składałam za dużo razy, on jeździł z nami w aucie, a faktycznie to kilka razy wyciągnęłam go z bagażnika w CH - Starszak miał wtedy awersję do wózków, a ja w ciąży nie miałam sił się wciskać go na siłę do nichsmile

Ja jak patrzę na zdjęcia Mini4 to tak jakoś z sentymentem go wspominam, on był dla mnie idealny wizualnie - stelaż i tapicerka, ile ja bym wtedy dała za łamaną rączkę - a teraz jest GT i niby ładny, niby ma to co miało stworzyć z Mini wózek prawie idealny, a jednak...

Saras doczytałam już o tej budzie - bodajże Dziaustynka o tym pisała...
                    • saras-wati Re: Zdjęcia wysłane :) 27.05.12, 21:06
                      calineczka, a dla mnie te koła, to koszmar był, bo ja składam wózek co najmniej dwa razy dzienniesad
    • hop_angel Re: Swift a gt 27.05.12, 21:56
      No nie dobijajcie mnie bo ja sie pozbyłam CM4 na rzecz GT własnie ze względu na wyższe siedzisko łamaną rączkę i pompowane koła, odrazu założyłam, że in minus będzie brak hamulca noznego ale to w sumie do przeżycia a tu takie kwiatki, teraz nie wiem czekam na razie na dostawę, genralnie to też w założeniu miał byc ten najbliżej ideału, no bo Nuna na krotkie wyapdy wózkowe ale pochwale sie dziś przypadkowo byłam na spacerze z moim średniakiem 3lata i 4 mce, długim i z rozłozonym na maksa siedzenie wózek jechał jak po maśle, podbijanie super, także Nuna zdała i tez test a prowadziłam go 1 ręka bo w 2 miałam zakupy... no nic trzeba czekać..
      • gaga-sie Re: Swift a gt 27.05.12, 22:39
        Poczekaj,aż przetestujesz sama. Moje odczucia odnośnie Gt są nadal pozytywne i nie mam dla niego alternatywy na naszym rynku wózków ( do moich aktualnych potrzeb). Jeśli chodzi o materiał budki, to ja nigdy nie upychałam go pod oparciem w mini 4, dlatego tak mnie on nie zdziwił w gt. Dla wygody syna dzisiaj wyciągnęłam jedynie wkładkę bawełnianą i oparłam na tym materiale. W momencie, kiedy rzadko opuszcza się siedzisko, bo np dziecko już jest po spaniu to żaden problem. A w Elite nie ma tego problemu z budą? Tak z ciekawości pytam, czy tam jest to inaczej rozwiązane?
        Tak, jak pisałam już wcześniej-fajnie mieć swifta, ale dla 2 latka to już nie byłby taki komfort i wygoda, jeśli chodzi o obszerność siedziska. Nie wspominam nawet o zimie, grubszych ubrankach i śpiworku, nie mówiąc już o budziewink Dla mnie na chwile obecną gt to wózek optymalny i cieszy nadal.

• calineczka793 Re: Swift a gt 27.05.12, 22:55
          Mam Elite i szczerze mówiąc nie zauważyłam tego problemu, bo on ma wyższe siedzisko niż Mini
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/lh/gh/sixa/8o3zPitDSJefjz0xZB.jpg

Mam nadzieję, że w tym nowym modelu jest podobnie.
          • gaga-sie Re: Swift a gt 27.05.12, 23:00
            Porównam z ciekawości ten detal, sąsiadka ma Elite.
            Dla mnie jednak nie byłby to żaden argument, bo Elite jest dla mnie za dużym wózkiem, w przedbiegach odpadłsmile Pomimo jego niewątpliwych walorów, oczywiściewink
            • calineczka793 Re: Swift a gt 28.05.12, 09:35
              Gaga,a sąsiadka ma nowy model? Bo jeśli tak, to proszę napisz jak to w nowym wygląda, w starym wiem bo mam w domu, ale chcę wymienic na nowy model.
              • gaga-sie Re: Swift a gt 28.05.12, 13:23
                Niestety, ma stary model.
      • pomilak1 Re: Swift a gt 28.05.12, 07:28
        Hop a ja już nie oddam wink tongue_outtongue_out big_grin
        • hop_angel Re: Swift a gt 28.05.12, 10:45
          Pomilaku wiem ciesze się, ze ci dobrze służy, pewnie gdyby mój mąz nie byla takim tradycjonalista mialabym więcej niż 2 wózki na stanie tongue_out
    • isabel_o Re: Swift a gt 28.05.12, 13:50
      Miałam swifta i mam teraz gt. Swift był cudowny ale nie nadawał się do końca wózkowania.
      A gt tak. Ja pisałam saras o tym, że starsze dziecko żeby nie opierało głowy o usztywnienie w budzie to buda musi być lekko rozłożona do przodu. I generalnie to dopiero 6-latek (wielkościowo jak 5-latek) opiera głowę o ten pałąk w budzie. 4-latek nie dotyka pałąka w budzie ale głowa opiera się o materaial budy co dla nas nie jest żadnym problemem. A 6-latek jak buda jest chociaż lekko do przodu ma spoko oparcie pod głową i od groma jeszcze miejsca nad głową do budy. Dla mnie pomimo twgo małego mankamentu, że przy starszym budę biorę do przodu na prawdę przewaga jest plusów. Miałam 2 elity i 3 mini i uważam, że gt prowadzi się najlżej z nich wszystkich a podbijanie o niebo lepsze niż w zwykłym mini. Myślę, że przy starszym dziecku nie ma lepszej alternatywy niż mini gt lub elite... Mi zależy na gabarytowo mniejszym wózku dlatego elite odpada.
      • isabel_o Re: Swift a gt 28.05.12, 14:18
        Tu jest fotka pokazująca w jakiej pozycji powinna być buda żeby starsze dziecko (takie naprawdę starsze wink ) mogło wykorzystać całą powierzchnię oparcia i nie dotykać jednocześnie budy. Jak buda jest ułożona tak jak na mojej fotce to drobny 6-latek (który właśnie na fotce tam siedzi) ma jeszczo sporo miejsca nad głową.
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3126260,2,1,IMG-20120516-155048.html
        A jakbym budę złożyła na płasko to głowę opierałby o usztywnienie w budzie. Natomiast mój 4-latek to usztywnienie ma ze 2 cm nad głową jak się opiera właśnie przy złożonej budzie. Nie jest to wielki problem ale szczerze mówiąc irytuje mnie, że tego nie przemyśleli. Zrobili niby większe mini z siedziskiem dla większego dziecka a z tą budą tak skiepścili. No ale i tak uważam gt za mojego faworyta do wożenia starszakówsmile
        • ruda_mama Re: Swift a gt 29.05.12, 08:01
          Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Rzeczywiście ten materiał nie wygląda ciekawie i chociaż młodej na razie by pewnie nie przeszkadzał to mnie by doprowadzał do szału uncertain
          Na razie się wstrzymuje z gt. Przejeździmy lato swiftem a potem się zobaczytongue_out
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka