Dodaj do ulubionych

Nazwa wózka

05.07.12, 08:30
Dziewczyny nawiązałam współpracę z nowo tworząca się marka dziecięcą-polską. Rzeczy dla niej przygotowują różni polscy producenci. W ofercie beda m.in. wózki. W zwiazku z tym, że przy Waszej pomocy Zawsze kupuję wózki dla dziecka, ostatnio BJCM4, chcialam zapytac z drugiej strony. Czy Waszym zdaniem polskobrzmiące nazwy moga się dobrze kojarzyć, czy lepiej żeby nazwa brzmiała jednak obcojęzycznie. Idea była taka, ze marka polska, więc jej produkty maja polskie nazwy. Tylko czy to się sprawdzi?jeśli takie focusowe pytanie jest tu nie na miejscu, wybaczcie. W takiej sytuacji poprosze adminki o kasate wątku. Będe jednak wdzięczna za Wasze opinie, bo kto jak kto, ale Wy macie nosa
Obserwuj wątek
    • zurekgirl Re: Nazwa wózka 05.07.12, 11:18
      Mi sie polskie nazwy kojarza z czestochowska tandeta. Niestety. Wydaje mi sie, ze duzo latwiej bedzie sie przebic na rynku z nazwa angielska lub wloska. A jeszcze lepiej taka brzmiaca skandynawsko, bo wtedy bedzie sie kojarzyc z prostota, wygoda, nowoczesnoscia, ale tez dobrym designem.

Polskie dobre wozki, o ktorych mysle to Jedo, Bartatina, Roan...one maja takie nazwy nic nie znaczace, ale ladne. Wozki niedobre: Kajtex, Baby Merc, Espiro- nazwy twarde, ostre, zle sie kojarza nawet przed zobaczeniem produktu.

Jestem ciekawa, co wymyslicie i jaka nazwa przejdzie. Updatuj watek, jestem bardzo zainteresowana.
      • sylki Re: Nazwa wózka 05.07.12, 12:24
        Jedo wcześniej był Jędrchem wink
        więc jak sama widzisz skrócili do Jedo, łatwiej obcokrajowcom wymówić big_grin
        • lucyna_1980 Re: Nazwa wózka 05.07.12, 12:26
          Dżejdo - znaczy się? tongue_out
          • sylki Re: Nazwa wózka 05.07.12, 12:36
            nie dżedo tongue_out
            ty się podszkol z angielskim tongue_out
            • martuska1982 Re: Nazwa wózka 05.07.12, 15:07
              Zawsze też możemy zrobić głosowanie która nazwa się komu podoba, jak już będziecie na etapie wybierania nazwy. wink
    • ironia-losu11 Re: Nazwa wózka 05.07.12, 20:29
      Lajlonia, to pytanie o nazwę to problem stary jak świat, a raczej jak marketing wink I działa tak samo w większości dziedzin, np. w kosmetykach... Sprawdzone badaniami konsumenckimi zostalo, że najlepiej postrzegane są nazwy "uniwersalne" tzn. takie, które łatwo wymówić zarówno Polakowi, Francuzowi jak i Niemcowi, latwe do zapamiętania, stosunkowo krótkie, budzące pozytywne skojarzenia, no i w tym przypadku raczej nie powinny brzmieć typowo po polsku - również z powodów pragmatycznych (bo jak np, firma się rozwija i chce wchodzić na inne rynki, to będzie tam problem z wymową - jeśli nazwie się np. Chrząszczyk wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka