Dodaj do ulubionych

Lekka spacerówka

16.08.14, 13:06
Od razu zaznaczam, że nie jestem wózkomaniaczką, wózek ma być przede wszystkim użytkowy, nie jara mnie nowoczesny dizajn, wolę klasykę.

Szukam spacerówki, kluczowym wymogiem jest, aby była lekka, bo mieszkam bez windy, a nie mogę dużo nosić. Głównie jeździć będziemy po mieście. Dobrze, aby się składał do możliwie niedużych rozmiarów. Cenię sobie zwrotność i lekkość prowadzenia. Dziecko jest raczej długie a chude. 6 miesięcy skończy w listopadzie, więc początek użytkowania przypadnie na zimę. To moje pierwsze dziecko, więc w zasadzie nie wiem jeszcze, co mi się sprawdza, a co nie, więc może mało konkretne są moje wymagania, ale niestety nie potrafię powiedzieć, czy takie rzeczy jak np. kierunek montowania siedziska będą miały dla mnie znaczenie. Chętnie poznam typy sprawdzających się wózków spełniających takie wymagania.
Obserwuj wątek
    • linkap_wawa Re: Lekka spacerówka 16.08.14, 16:23
      Bumbleride Indie, Nipper?
      • smoczy_plomien Re: Lekka spacerówka 16.08.14, 19:06
        O widzisz, uświadomiłaś mi kolejne wymaganie: szukam wózka 4-kołowego smile
    • kar-ula Re: Lekka spacerówka 16.08.14, 22:10
      A co masz na myśli, pisząc "lekka"? Bo dla 6 miesięczniaka lekki wózek będzie miał 10 kg, każdy lżejszy nie będzie się nadawał ze względu na amortyzację. To jest maluteńki szkrabek i trzeba bardzo dbać o jego kręgosłup i główkę. Żadne parasolki ani wózki typu BJCM nie zapewnią należytego bezpieczeństwa. Może odważyłabym się włożyć takiego malucha do Maclarena XT - oon ma koło 8 kg-ale włożyłabym raczej latem, na suchym prostym chodniku, na chwilę.
      Dlatego ja też bym polecała Bumbleride Indie i Nippera. Nic innego komfortowego dla takiegomalca nie przychodzi mi do głowy. BI ma wersję 4 kołową też.
      • smoczy_plomien Re: Lekka spacerówka 16.08.14, 23:44
        Hmm, pewnie masz rację. Dzięki za informacje, bo to też otwiera oczy na sprawy, o których nie miałam pojęcia. Obecnie mam Jedo Fyn, stelaż ma ok. 8kg i daję radę go znieść bez problemu, ale boję się co będzie, jak dziecko będzie coraz cięższe. Wobec tego 10kg to wydaje się już być dużo.

A od kiedy taki Maclaren byłby OK dla dziecka? A parasolki?
        • dominiczka87w Re: Lekka spacerówka 17.08.14, 09:04
          Musisz opracować sobie jakiś system bo tak czy siak przyjdzie taki moment ze nie dasz rady znosić wózka z dzieckiem nawet takiej 6kg parasolki.
        • linkap_wawa Re: Lekka spacerówka 17.08.14, 13:36
          Ale Fyn to sam stelaz wazy 8 kg bez kol pewnie + siedzisko lub gondola - ok 5 kg - full wersja wazy ok 14 kg. A BI czy Nipper wazy ok 10 kg już ze wszystkim. Dla takiego malucha na zime nie wyobrazam sobie typowej parasolki jako jedynego wozka.
    • mamuskala Re: Lekka spacerówka 17.08.14, 08:56
      Moja Młoda też do grubasków nie należy, jest raczej filigranowa. Przesiadka do spacerówki była po skończeniu 5.miesięcy. Ale to była porażka, zsuwała się z siedziska. Musieliśmy zmienić wózek, bo każdy spacer to był niezły hardcore wink Więc Tobie poradziłabym przede wszystkim szukanie spacerówki z siedziskiem kubełkowym, wygodniejsze dla takiego malucha. My wozimy się teraz Joolzem, polecam, choć do leciutkich jak piórko wózków nie należy wink
    • polinqa Re: Lekka spacerówka 17.08.14, 12:23
      Poleciłabym Ci moje ulubione babyzen Yoyo (mały kompaktowy do miasta), ale ma małą budkę wiec odpada na zimę. Wygodny i łatwy do wyciągania jest Micralite ale znowu mała budka wink

Co do maclarenow to one nie są takie wygodne do wnoszenia, ale dziecko ja wozilam od pół roku. Jednak moim zdaniem to nie jest super wózek. Na pewno powinnaś go przymierzyć bo długi jest po złożeniu bardzo.
      Może zerknij na armadillo? Składa się w kanapkę, ma sporą budkę...
      Pomyślę jeszcze może dziewczyny coś jeszcze podpowiedzą wink
      • inka.1982 Re: Lekka spacerówka 17.08.14, 14:46
        Jak dla mnie Armadillo bardzo zle się podbijał właśnie z takim małym maluchem. Oddałam po jednym dniu.
        Może to kwestia wzrostu, nie wiem. Ale przy nim Jane Mumm to płynąłwink

Niestety najlepiej jest dziecko poprzymierzac do wózków. Albo nawet zamówić dwa i po jazdach próbnych w domu odesłać w ramach 10-dniowego prawa zwrotu. Nie wiem jak wcześniej można było funkcjonować bez takiej możliwościwink
        • smoczy_plomien Re: Lekka spacerówka 17.08.14, 21:27
          Dziękuję za wszystkie typy. Właśnie o to mi chodzi, żebyście w miarę możliwości zasugerowały, co może się sprawdzić, a ja potem poszukam, gdzie można to live obejrzeć i podejmę ostateczną decyzję. To niestety nie Warszawa i z zaopatrzeniem sklepów jest bardzo różnie, więc muszę z góry wiedzieć, czego szukam i zorientować się gdzie co można obejrzeć.

Tak z ciekawości, po ile wózków Wy macie? wink
          • linkap_wawa Re: Lekka spacerówka 17.08.14, 21:34
            Roznie bywalo - ale zazwyczaj mam 3 na stanie - nie mam miejsca w mieszkaniu, zeby wiecej trzymac wink
    • ichi51e Re: Lekka spacerówka 17.08.14, 12:49
      A bbo bee? Teraz ma byc nowe...? Yoyo dla 6ms moim zdaniem nie przejdzie... A szkoda bo to bardzo wygodny wozek do noszenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka