Dodaj do ulubionych

Ogłoszenie na OLX promocja wózków- dziwne?

24.09.14, 08:46
Jak odbieracie to ogłoszenie olx.pl/oferta/quinny-yezz-wozek-spacerowy-typu-parasolka-CID88-ID7aDVj.html#e6feba72fe
Strona podana sklepu nie istnieje, chyba,że coś u mnie nie tak z komputerem. Jeśli miało to być oszustwo to jak dla mnie za naiwne jest. Zabawa?
Obserwuj wątek
    • madzik29 Re: Ogłoszenie na OLX promocja wózków- dziwne? 24.09.14, 08:52
      u mnie strona otwiera i na stronie są te wózki w promocji za 300 zł
      • flower_v Re: Ogłoszenie na OLX promocja wózków- dziwne? 24.09.14, 08:56
        wszystko sie otwiera prawidłowo. np zapp extra2 widze za 550 - tez fajna cena smile
        • martuska1982 Re: Ogłoszenie na OLX promocja wózków- dziwne? 24.09.14, 09:01
          Oblukałam toto wczoraj, zwróćcie tylko dziewczyny uwagę, że w danych kontaktowych jest tylko numer telefonu i nip, nie ma regonu, a przecież firma chyba powinna mieć regon? Poza tym jest informacja, że nie ma punktu odbioru osobistego. No i jedyną formą płatności jest przelew z góry. wink
          Moim zdaniem sciema. Już ze dwa lata temu tak oszuści działali. Na bezpłatnych platformach zakładali fikcyjne sklepy on-line, wrzucali zdjecia oferowanych przedmiotów i wystawiali po mocno zaniżonych cenach.
        • flower_v Re: Ogłoszenie na OLX promocja wózków- dziwne? 24.09.14, 09:03
          a znacie ten sklep?? bo ceny maja całkiem fajne, np. BJCM GT za 999, mac XT za 500zł, PP Pliko Mini 350,
          • madzik29 Re: Ogłoszenie na OLX promocja wózków- dziwne? 24.09.14, 09:08
            nie ma w Andrychowie takiej firmy pod takim adresem, nic sie wyszukać, taka nazwa jest ale inne nazwisko i inny adres, pod nazwiskiem tej Pani nie ma firmy rowniez z Andrychowa, pod hasłem sklepu pojawiają sie tylko dwa ogłoszenia z wrzesnia, po podglądzie na google maps to stara kamienica, dwa małe sklepy z innej branzy, niby mapy są z 2013 wiec mogło sie cos zmienic, ale mysle ze to sciema.
            • martuska1982 Re: Ogłoszenie na OLX promocja wózków- dziwne? 24.09.14, 09:10
              No jasne, że sciema. To jest sklep założony w darmowej domenie sellingo.pl
              Sprawdźcie sobie, każdy moze załozyc sobie tam sklep online. wink
              • martuska1982 Re: Ogłoszenie na OLX promocja wózków- dziwne? 24.09.14, 09:18
                O, prosze bardzo. Własnie taki oto email dostałam z domeny sellingo.pl

https://i1296.photobucket.com/albums/ag8/swiatwozkowblog/Beznbsptytu1420u_zpsda1c2b2a.png

Założenie sklepu to tylko 5 minut. Dane można podać fałszywe, jedynie numer telefonu prawdziwy, bo wysyłają smsem kod aktywacyjny, ale tu wystarczy startówka za 5 zeciszy. wink

Szablon mona wybrać darmowy i indywidualny płatny. Wybrałam darmowy, jest identyczny jak na stronie "sklepu" spaceraczki.pl
              • afroddytta Re: Ogłoszenie na OLX promocja wózków- dziwne? 24.09.14, 09:20
                Jakby jednak był prawdziwy to dajcie znać, kupuje wink
                • martuska1982 Re: Ogłoszenie na OLX promocja wózków- dziwne? 24.09.14, 09:26
                  afroddytta napisała:

> Jakby jednak był prawdziwy to dajcie znać, kupuje wink

To kup, zaryzykuj wpłątę i ty nam daj znać czy sklep jest prawdziwy. wink
                  Ja czuję w lędźwiach wink tongue_out że to sciema.
                  • afroddytta Re: Ogłoszenie na OLX promocja wózków- dziwne? 24.09.14, 09:33
                    Nie no az taka naiwna nie jestem, wczoraj wpłaciłam z góry 33 zł z olx pierwszy raz i już sie stresuje ??
                    Ale moze ktoś jest z tamtąd i moze obczaić w realu jak sie sprawy maja, jakieś hurtowe zamowienie byśmy zrobiły z odbiorem osobistym ?
                    • martuska1982 Re: Ogłoszenie na OLX promocja wózków- dziwne? 24.09.14, 09:37
                      afroddytta napisała:

> Nie no az taka naiwna nie jestem, wczoraj wpłaciłam z góry 33 zł z olx pierwszy
                      > raz i już sie stresuje ??
                      > Ale moze ktoś jest z tamtąd i moze obczaić w realu jak sie sprawy maja, jakieś
                      > hurtowe zamowienie byśmy zrobiły z odbiorem osobistym ?

Kiedy własnie na stronie "sklepu" zaznaczono wyraźnie, że nie ma punktu odbioru osobistego, wiec ci nikt adresu do odbioru nie poda, dostaniesz tylko pewnie informację, ze towar wysyłają wyłącznie pocztą lub kurierem dhl. wink
                      Pobrania też nie mają w ofercie. wink

Serio laski, to ściema. Nie jest to nawet nowatorski sposób na oszustwo, bo już kilka takich "sklepów" widziałam w mojej karierze tropiciela oszustów. wink

Już nie tropię ich, zapał mi opadł po tym, jak przekonałam się, że naiwni sami się o oskubanie ich z kasy proszą.

Na koniec zapodam wam stare mądre przyłowie "chytry traci dwa razy" wink
                      Czasem okazja nie jest okazją, nie zaoszczędzi naszych pieniedzy, a je po prostu utopi.
                      • afroddytta Re: Ogłoszenie na OLX promocja wózków- dziwne? 24.09.14, 09:45
                        Nie no tak rozrywkowo pisze wink
                        A tak na poważnie, to kurczę ale sporo w necie kupuje, skąd mam wiedzieć ze to nie w takim sklepie właśnie uncertain
                        • martuska1982 Re: Ogłoszenie na OLX promocja wózków- dziwne? 24.09.14, 17:34

afroddytta napisała:

> Nie no tak rozrywkowo pisze wink
                          > A tak na poważnie, to kurczę ale sporo w necie kupuje, skąd mam wiedzieć ze to
                          > nie w takim sklepie właśnie uncertain

Jeśłi kupujesz i dostajesz towar to na własnej skórze się przekonujesz, ze sklep jednak prawdziwy, albo jesłi sklep znasz, wiesz, z e jest sprawdzony, znasz osoby które w nim kupowały to wiesz, że możesz kase wysłać z góry. Poza tym sprawdzasz własnie takie rzeczy o jakich tu dziewczyny piszą. Jeśli są niepełne dane, jesli nie ma adresu wiarygodnego (kochane google street view chociażby pomoze) jeśliłi nie ma opcji pobrania czy odbioru osobistego to wiesz, zeby nie ufać, nawet jeśli sklep jest prawdziwy.
                          Rzetelny sprzedawca da ci opcję pobrania czy odbioru na miejcu.
            • annulka79 Re: Ogłoszenie na OLX promocja wózków- dziwne? 24.09.14, 09:28
              Dokładnie tak!
              dane firmy niepełne (tel tylko komórkowy, regonu brak,)
              google wskazuje miejsce gdzie magazynu raczej nie ma więc i towaru nie mają (jest tam zgodnie ze street view krawiectwo lekkie i mini cenka)
              płatność TYLKO PRZELEWEM
              brak punktu odbioru osobistego

ŚCIEMA i fikcja dla naiwnych jak nic
              • izi-76 Re: Ogłoszenie na OLX promocja wózków- dziwne? 24.09.14, 09:48
                Dokładnie ściema, płatność tylko z góry przelawem,
                brak odbioru osobistego , opini tez 0 - promocja jak nic tylko brać wink
                • maja2806 Re: Ogłoszenie na OLX promocja wózków- dziwne? 24.09.14, 10:13
                  a ja znalazłam ze niby firma zarejestrowana w centralnej ewidencji-zalozona 15.09.2014 ha ha a rodzaj dzialalnosci gospodarczej wiecie jaki?......sprzedaz detaliczna odziezy prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach.ja tez uwazam ze to sciema.sama sie przez chwile napalilam ale....to smierdzi
                  • coco.roco Re: Ogłoszenie na OLX promocja wózków- dziwne? 24.09.14, 10:44
                    A jak wkładam Maclarena XT za 500zł do koszyka to i tak cena mi się wyświetla za niego 799zł tongue_out
                    • kedro-dasos Re: Ogłoszenie na OLX promocja wózków- dziwne? 24.09.14, 15:51
                      Dzięki dziewczyny za czujnośc Waszą. Gdyby mi się strona wyświetliła to pewnie już bym dawno przelew zrobiła.
                    • annulka79 Re: Ogłoszenie na OLX promocja wózków- dziwne? 24.09.14, 16:04
                      Kliknij "sprawdź kod" to się zmieni na promocyjną (kodu oczywiście nie trzeba wpisywać) big_grin
              • thea19 Re: Ogłoszenie na OLX promocja wózków- dziwne? 24.09.14, 19:55
                jak firma nowa to regonu miec nie bedzie bo sie czeka nawet i miesiac na nadanie. jesli ktos jest w ceidg, to wystarczy. pytanie tylko czy to firma raczkujaca i chce sprzedac bez marzy by zrobic reklame czy naciagacz. jako taki przedsiebiorca ja bym udostepnila odbiory osobiste nawet w mieszkaniu i wysylki pobraniowe albo sprzedawala przez allegro.
                • thea19 ps 24.09.14, 19:58
                  zawsze mozna zapytac dystrybutora czy taka osoba z nimi wspolpracuje
                  • izi-76 Re: ps 24.09.14, 20:51
                    gdyby ,,firma" była uczciwa to by bez problemu za pobraniem wysłała , a na moje zapytanie odpowiedzieli - nie sad
                    • coco.roco Re: ps 24.09.14, 21:45
                      a na moje "Proszę się zapoznać z regulaminem" czyli też nie, a jakby wysłali za pobraniem bądź odbiorem chociażby w punkcie, to byśmy im większość wózków wykupiły tongue_out
    • malaidka Re: Ogłoszenie na OLX promocja wózków- dziwne? 24.09.14, 23:57
      A ja też się przyjrzałam i mam mieszane uczucia.
      Jest adres i nip, sprawdziłam w CEIDG, firma istnieje, jest regon, w PKD ma sprzedaż internetową, w gruncie rzeczy to czego się da, ale tu nie ma co się dziwić, bo za każdy dodatkowy wpis trzeba płacić. Jeśli chodzi o wysyłkę nie za pobraniem to poniekąd też się nie dziwię, bo za wysyłkę tak czy inaczej płacisz, a nie masz gwarancji czy ktoś ją odbierze, musisz się liczyć że stratami. A mając kasę na koncie to albo ktoś się rozmyśla przed, i po problemie, albo zwracasz i odejmujesz za wysyłkę, bo już poszło.
      Adres jest, magazynu bym się nie doszukiwała, bo mając tydzień na wysyłkę, to równie dobrze może na bieżąco zamawiać dopóki się jakoś biznes nie rozkręci.
      A co do minusów- świeża działalność, z poprzednich wpisów wnioskuję, że właścicielowi nie zależy na klientach odpowiadając tak zdawkowo. I ceny dziwnie niskie, prawda? Mam rację mówiąc, że pewnie gdyby była to różnica 50zł na przykład to nie byłoby dyskusji?

Szkoda że nie ma żadnej odważnejbig_grin
      Z drugiej strony- jak wygląda proces odzyskania pieniędzy od nieuczciwego przedsiębiorcy po złożeniu dokumentów na policję? Mamy teoretycznie dane, potwierdzenie zamówienia będące umową. Któraś wie?
      • thea19 Re: Ogłoszenie na OLX promocja wózków- dziwne? 25.09.14, 00:23
        Za wpisy sie nie placi i to od lat. Mozna sobie dopisac tysiac pozycji, jak ktos czuje potrzebe. Przejrzalam oferte, nie wierze, ze sprzedaja spiworki quinny po 50zl, bo to na bank ponizej ceny zakupu. Wszystko maja podejrzanie tanie. Trzeba dystrybutorow zapytac i tyle. Jesli towar nabyli to jest szansa, ze sprzedadza.
      • izi-76 Re: Ogłoszenie na OLX promocja wózków- dziwne? 25.09.14, 08:35
        Na odzyskanie kasy nie ma szans, jesli to oszustwo to firma zarejstrowana jest na ,,słupa" czyli inną osobę czasami nawet nieświadomą tego co się dzieje. Wiem to z doswiadczenia niestety sad , mimo wygranego procesu (pozew zbiorowy - trwało to kilka lat) nie udał nam się odzyskać kasy - bo nie ma od kogo!
      • annulka79 Re: Ogłoszenie na OLX promocja wózków- dziwne? 25.09.14, 08:44
        Zrozumiałe jest że firma może rozkręcać swoją działalność ale zaczynanie sprzedaży od "wpłacajcie kasę a potem jakoś to będzie" nie buduje zaufania. Rozumiem ze nie chcą wysyłać za pobraniem ale odbiór osobisty nie powinien być przeszkodą jeśli towar faktycznie mają/mają mieć. Wiele firm początkowo sprzedaje przez Allegro, zawsze to jakieś tam zabezpieczenie i za pobraniem nie wysyłają do osób nowych. Ceny są niewiarygodnie niskie, szczególnie akcesoria śpiworki i gondola Quinny. Zastanawia mnie też pełna gama kolorystyczna bo nawet jeśli chcą uczciwie sprzedawać to niektóre spośród proponowanych kolorów nie są dostępne, co wtedy? No chyba ze nic nie jest dostępne to problem z kolorem odpada wink
      • carole87 Re: Ogłoszenie na OLX promocja wózków- dziwne? 25.09.14, 10:47
        Każdy sklep internetowy ma obowiązek dać wybór nabywcy co do sposobu płatności/wysyłki. prokonsumencki.pl/blog/czy-sprzedawca-musi-udostepnic-platnosc-za-pobraniem/

Ten sklep niestety to próba wyłudzenia i zastanawiam się czy nie można byłoby go zgłosić do UOKiKu właśnie za brak możliwości wysyłki za pobraniem (bo za podejrzanie niskie ceny raczej nie da się - przedsiębiorca ma prawo rozporządzać majątkiem wedle swojej woli).
        • thea19 Re: Ogłoszenie na OLX promocja wózków- dziwne? 25.09.14, 10:49
          dumping jest nielegalny
    • thea19 to oszustwo 25.09.14, 11:39
      bo nie maja towaru z polskiej dystrybucji i nie ma polskiej gwarancji. zapytalam milej pani w dorelu smile
      • malaidka Re: to oszustwo 25.09.14, 12:33
        Ja napisałam do nich, że kupię wózek jak wystawi na allegro, pokryje koszty prowizji i zapłacę przez payu. Nie dostałam odpowiedzi.

Tak, trzeba to koniecznie zgłosić, zanim ktoś się złapie.
        • thea19 Re: to oszustwo 25.09.14, 12:45
          ale gdzie i komu? poki nikogo nie oszukali to trudno postawic zarzut proby oszustwa.
          • carole87 Re: to oszustwo 25.09.14, 13:27
            Wysłałam maila do UOKiKu oddział Kraków z info o zaniżaniu cen i braku możliwości płatności za pobraniem. Zobaczymy, co mi odpiszą.
            • magda79pn Re: to oszustwo 25.09.14, 17:18
              no to teraz zapytajcie kogoś w tym "sklepie" (mailowo lub tel), czy wózek ma polską gwarancję, i już będziemy wszytko wiedziały wink

jeśli odpiszą, że tak, to trzeba odpisać, że dystrybutor jakoś o niczym nie wie...
              • thea19 Re: to oszustwo 25.09.14, 18:48
                tel nie dziala
                • londonselena Re: to oszustwo 25.09.14, 19:04
                  ten sklep to oszustwo tak samo jak www.outletkids.sklepna.pl

mało tego to ten sam mężczyzna
                  • londonselena Re: to oszustwo 25.09.14, 19:05
                    www.outletkids.sklepna5.pl to ten sam oszust co www.spaceraczki.pl
                    • martuska1982 Re: to oszustwo 25.09.14, 23:07
                      londonselena napisał(a):

> www.outletkids.sklepna5.pl to ten sam oszust co www.spaceraczki.pl

platforma sklepna5.pl działa tak samo jak ta druga, n której założono sklep spaceraczki. Na obu można bez problemu w 5 minut za free założyć własny sklep online.
            • carole87 odpowiedź na mail do UOKiK 26.09.14, 13:58
              UOKiK przesłał moje zapytanie do konsumenckiego centrum e-porad i wieczorem dostałam taką odpowiedź:

"Szanowna Pani,

zgodnie z art. 48 ust. 1 ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. Prezes Urzędu Konkurencji i Konsumentów może wszcząć z urzędu, w drodze postanowienia, postępowanie wyjaśniające, jeżeli okoliczności wskazują na możliwość naruszenia przepisów ustawy, w sprawach dotyczących określonej gałęzi gospodarki, w sprawach dotyczących ochrony interesów konsumentów oraz w innych przypadkach, gdy ustawa tak stanowi. Postępowanie wyjaśniające może mieć na celu w szczególności wstępne ustalenie, czy nastąpiło naruszenie uzasadniające wszczęcie postępowania w sprawie zakazu stosowania praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów (art. 48 ust. 2 pkt 2 ustawy). Prezes nie podejmuje jednak interwencji w indywiduwalnych sprawach.

Zatem może Pani złożyć zawiadomienie do UOKIKu, przy czym zawiadomienie powinno zawierać:
              Wskazanie przedsiębiorcy, któremu jest zarzucane stosowanie praktyki naruszającej zbiorowe interesy konsumentów.
              Opis stanu faktycznego będącego podstawą zawiadomienia;
              Wskazanie przepisu ustawy, którego naruszenie zarzuca zgłaszający zawiadomienie;
              Uprawdopodobnienie naruszenia przepisów ustawy;
              Dane identyfikujące zgłaszającego zawiadomienie.
              Do zawiadomienia dołącza się wszelkie dokumenty, które mogą stanowić dowód naruszenia przepisów ustawy.

Skargi mogą być wnoszone:
              - osobiście poprzez złożenie pisma w siedzibie Urzędu w Warszawie przy pl. Powstańców Warszawy 1, pok. 116 lub w delegaturach UOKiK,
              - przekazane za pośrednictwem poczty na adres centrali lub delegatur
              - za pomocą faksu,
              - ustnie do protokołu w centrali przy pl. Powstańców Warszawy 1 w Warszawie lub w delegaturach UOKiK,
              - przez elektroniczną skrzynkę podawczą ePUAP

Jeśli posiada Pani wątpliwości co do wiarygodności danego sklepu to proszę nie zawierać umów z danym sklepem. Przed dokonaniem jakichkolwiek zakupów za pośrednictwem internetu zalecam wcześniejsze sprawdzanie przedsiębiorcy, którego można wyszukać za pomocą wyszukiwarek przedsiębiorców.

Jeśli jest to osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą lub spółka cywilna to należy skorzystać z bazy Centralnej Ewidencji Działalności Gospodarczej pod adresem prod.ceidg.gov.pl/CEIDG/CEIDG.Public.UI/Search.aspx.

Jeśli jest to spółka jawna, komandytowa, komandytowo-akcyjna, z ograniczoną odpowiedzialnością lub akcyjna to proszę korzystać z danych Krajowego Rejestru Sądowego, Rejestru Przedsiębiorców pod adresem ems.ms.gov.pl/krs/wyszukiwaniepodmiotu?t:lb=t.

Jeśli przedsiębiorca nie podaje danych rejestrowych w regulaminie sklepu, żąda zapłaty przed wysłaniem towaru i zamieszcza oferty różniące się znacząco do ofert innych przedsiębiorców to może to świadczyć o braku woli wykonania umowy."

• carole87 Re: odpowiedź na mail do UOKiK 26.09.14, 14:01
                Wygląda na to, że niestety z urzędu tego nie podejmą, ale łaskawie się tym zajmą jeśli podam im jakie przepisy łamie (a gdzie ja mam tego szukać?).

Przykre, że wolność działalności gospodarczej przedkładana jest nad bezpieczeństwo konsumentów. W końcu mamy kapitalizm smile
                • asbu Re: odpowiedź na mail do UOKiK 26.09.14, 14:12
                  No właśnie chciałam już wczoraj pisać, że UOKiK to się tym nie zajmie, bo oni tylko zbiorowym naruszeniem przepisów się zajmują. Sprawy indywidualne trzeba zwracać do rzecznika konsumenta. Tutaj info.
                  Niestety nie wiem czy jeżeli przestępstwo nie zostało popełnione (nikt nic nie kupił), to można zgłosić. Mój M. tym się kiedyś zajmował - popytam jak wróci z pracy.
                  • pomilak1 Uważam, że 26.09.14, 15:22
                    powinno się ten sklep przypiąć szpilką u góry forum z ostrzeżeniem że może coś być nie tak.
                    Jak dla mnie ewidentne oszustwo!Kupowałam teraz wózek maxi cosi elea przez znajomego i z bardzo dużymi zniżkami gondola wyszła drożej niż w tym sklepie... Jakoś trudno mi uwierzyć że komuś się chce sprzedawać rzeczy po kosztach....
                    Że też ludzie mają czelność tak okradać innych ludziuncertain za pewne będzie takie samo badziewie jak littebabyuncertain
                    • ela.dzi Re: Uważam, że 02.12.14, 14:33
                      strona jest zablokowana
                      • annulka79 Re: cdn... 03.12.14, 18:05
                        ela.dzi napisał(a):

> strona jest zablokowana

ale jest już inny, bardzo podobny sklep, szablonik ten sam, wózki, zabawki a szczególnie Lego w super cenie ...
                        Jeśli nie ma opcji WYSYŁKA ZA POBRANIEM albo jest to opcja bardzo droga to ja z zasady omijam taki sklep i nic nie kupuję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka