Dodaj do ulubionych

WNM wczesniak

09.05.10, 15:58
panie pawle!
siostra 5 tyg urodzila chlopca w 35 tyg ciazy.malec ma zalecona od
poniedzialku reh z powodu wnm.siostra oczywiscie spanikowana,z placzem dzwoni
do mnie ze synek bedzie mial porazenie jesli reh sie nie powiedzie!rece mi
opadly,tlumacze jej ale mnie nie slucha.moze pan opisac skutki jakie wynikaja
z niepowodzenia takiej reh?czy istnieja jakiekolwiek powiklania?dodam ze
neurolog podczas wizyty powiedzial ze ta reh to tak na wszelki wypadek,zeby
dmuchac na zimne hmm...moze siostra pana poslucha i przestanie panikowac?
pozdr.
Obserwuj wątek
    • pawel.zawitkowski Re: WNM wczesniak 09.05.10, 19:16
      Witam,
      1. Lekarz powiedział, ze rehabilitacja jest "na wszelki wypadek", "żeby dmuchać
      na zimne" - to wystarczający powód by się nie niepokoić.
      2. Z tego też powodu nie opiszę Państwu konsekwencji nieudanej rehabilitacji,
      skoro jest ona przepisana "na wszelki wypadek" - to oznacza, że czy będzie, czy
      nie perspektywy są pozytywne.
      3. Kiedy słyszę, ze rehabilitacja jest "na wszelki wypadek" itp. to mi się nóż w
      kieszeni otwiera, tym bardziej kiedy powoduje w umysłach rodziców takie jak
      opisane powyżej skutki.
      4. Polecam konsultację u innego specjalisty, nie po to by podważać zalecenia
      poprzedniego, tylko by wyjaśnić kwestię oceny rozwojowej malucha i
      zneutralizować przerażenie mamy
      Pozdrawiam
      Paweł Zawitkowski
      • green-blue-eye Re: WNM wczesniak 09.05.10, 20:05
        panie pawle
        bardzo dziekuje za szybka odpowiedz!przekaze siostrze pana spostrzezenia i mam
        nadzieje ze sie do nich dostosuje.
        ps.moglby pan,dla mojej ciekawosci,podac konsekwencje nieudanej reh?obiecuje ze
        nie wspomne o nich mojej przerazonej siostrze;)
        • pawel.zawitkowski Re: WNM wczesniak 09.05.10, 22:27
          Witam,
          to trochę jak opowiadanie o tym jak smakują produkty wyprodukowane z mleka. W
          zależności od tego gdzie, kiedy i o jaki kolejny produkt będzie Pani się pytała,
          taką odpowiedź Pani otrzyma. Zbyt szerokie pole do popisu :( ser pleśniowy,
          jogurt, maślanka, masło...
          Jeżeli jednak nie chce Pani poprzestawać w dochodzeniu prawdy poproszę o
          korespondencję na mój mail: pawel@zawitkowski.pl
          Pozdrawiam
          Paweł Zawitkowski
          • szczur.w.sosie Re: WNM wczesniak 12.05.10, 14:07
            Mi lekarka powiedziała, kiedy pytałam o to, jaka niepełnosprawność może grozić
            mojemu dziecku (urodzony w 28tc) - "dla dzieci urodzonych w 28tc ryzyko jest
            praktycznie żadne". I bez rehabilitacji rozwija się normalnie.
            :)
          • easy_martolina84 Re: WNM wczesniak 12.05.10, 14:17
            Ja tylko dopisze,ze jak widze zwrot WNM to mi sie noz w kieszeni otwiera.Z moich
            obserwacji wynika,ze nie rodza sie juz zdrowe dzieci.Tylko ze wzmozonym albo
            obnizonym napieciem albo z asymetria.
            Co za "moda" zapanowala u licha? :/
            • green-blue-eye Re: WNM wczesniak 12.05.10, 22:59
              mnie a raczej moje dziecie ta mania ominela:)nie mieszkamy w polsce.a siostra
              tak.nie chce jej zle doradzac bo z moja corka(8,5m) nie mam takich problemow jak
              ona ze swoim synkiem.
              chociaz z jej relacji,po wizytach u lekarzy,dochodze do wniosku ze kazdemu
              dziecku cos musi dolegac.prosty przyklad:zadzwonila do lekarki bo znalazla u
              malego gulke w pachwinie.ta kazala jechac z tym na pogotowie.na pogotowiu lekarz
              (chirurg dzieciecy)odeslal ich natychmiast karetka do miasta oddalonego o 60 km
              na operacje przepukliny.mozecie sobie wyobrazic panike mojej siostry.maly
              pokluty bo juz go przygotowali pod operacje.po ogledzinach lekarza ze szpitala i
              po usg wykluczyl przepukline i kazal wracac do domu!i teraz nasuwa mi sie
              pytanie czy tak ciezko bylo zrobic usg na miejscu?dziecko przez kilka dni nie
              moglo dojsc do siebie.
              tak wiec niepokoj siostry o malego jest jeszcze dodatkowo podsycany przez lekarzy.
              • easy_martolina84 Re: WNM wczesniak 13.05.10, 08:47
                A no wlasnie-niestety tak jest.U mojej tez stwierdzono asymetrie i daje sobie
                reke uciac,ze asymetria to nie byla.Mala zle znosila cwiczenia i podjelam
                decyzje,ze nie bede z nia cwiczyc,a za kazdym razem na kontroli: "O jaka
                poprawa,widac,ze Pani z nia duzo cwiczy" ehe jasne!Oczywiscie nic nie mowilam ze
                nie cwiczylam i przeszlo samo,a nawet rozwojem wyprzedzila inne dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka