helenka-hania
03.12.10, 15:47
Dzień Dobry,
Panie Pawle, zastanawiam się czy istnieją jakieś metody, które pomogły by niemowlęciu w zasypianiu i spokojnym śnie. Mam 11 tygodniową kruszynkę, która jest niespokojna i bardzo mało śpi. Nasze problemy ze snem zaczęły się jak mała miała około 2 tygodni. W szpitalu spała bardzo mocno, kazali mi ją budzić na karmienie. Nadmienię, że miałyśmy ciężki poród który zakończył się cięciem cesarskim -(pisze o tym bo słyszałam, że często takie dzieci są właśnie niespokojne i zastanawiam się czy to może być przyczyną) Nasz Dzwoneczek ma jeden długi sen, śpi wtedy około 3-4 godzin (od 22 do 2 w nocy), a kapiemy ją koło 20, a więc proces zasypiania trwa około 2 godzin. Później budzi się co 1-2h, i tak do 5 nad ranem. Od piątej sen jest jeszcze krótszy 2 drzemki 15 minutowe i tak do 7.30. W dzień jest różnie... czasami 2-3 drzemki po pół godziny, choć zdarzają się nawet po 1,5 h, ale są to drzemki na nas to znaczy przy piersi lub na moim mężu, ewentualnie na spacerze lub w domu, ale trzeba jeździć wózkiem, jak na spacerze. Największym problemem jest to, że odkąd zaczęły się problemy ze snem, jak mała nawet uśnie w naszych ramionach, jak ją tylko odkładamy zaraz się budzi. Czy można to zmienić?
Pozdrawiam,
Ania