Dodaj do ulubionych

14 m-cy - zero zainteresowania wstawaniem/staniem

07.05.09, 09:38
mój synek za 2 tyg, skończy 14 m-cy. raczkuje, siedzi, czasem wstaje jak taki
piesek pustynny na kolankach, ale w ogóle nie chce wstawać na nogi - nie
podciąga się, nie wdrapuje, gdy nawet chcę go postawić na nogi on podnosi je
do góry, trzyma je w powietrzu...o krokach oczywiście nie ma mowy..
kiedy powinnam zacząć się niepokoić??? moja pediatra na wszystko ma tą samą
odpowiedź: "każde dziecko rozwija się inaczej", ale boję się, że bagatelizuje
sytuację. co mam myśleć?
Obserwuj wątek
    • magda.218 Re: 14 m-cy - zero zainteresowania wstawaniem/sta 07.05.09, 23:05
      Mój synek też ma 14 miesięcy i nie chodzi samodzielnie. Ale wstaje, chodzi przy
      meblach i czasami jak się zapomni zrobi kilka kroków. Od 5 mies życia chodzę z
      nim na rehabilitację i podobno już wszystko w porządku. Jego "nie chodzenie"
      samodzielne jest wynikiem blokady psychicznej. Raz się wywalił i "rozkwasił"
      troszkę nochala :) To prawda, że każde dziecko rozwija się w swoim tempie. Ale
      myślę, że skoro jeszcze nie wstaje samo to powinnać chociaż dla uspokojenia
      własnego sumienia wybrać się do innego lekarza, a najlepiej do rehabilitanta
      bądż fizjoterapeuty na konsultację. Zawsze to inaczej jak inny lekarz potwierdzi
      Ci, że wszystko jest w porządku. Ja wychodzę z założenia, że lepiej iść raz
      więcej niż potem mieć do siebie pretensje, że na coś nie zwróciło się uwagi.
      Normalne dziecko z tego co mi wiadomo zaczyna chodzić w przedziale od 10 do 18
      miesięcy, więc nasi synowie mają jeszcze trochę czasu ;)
    • ewuncia.a Re: 14 m-cy - zero zainteresowania wstawaniem/sta 08.05.09, 06:19
      Moja córka ma 12 miesięcy i 2 tygodnie. Siedzi, siada, jeździ na
      pupie, raczkuje, jest bardzo zwinna i sprawna, ale też jeszcze nie
      staje. Podciąga się na razie na kolanka, czasem podejmie próbę
      podciągnięcia się przy pomocy do stania. Neurologicznie została
      sprawdzona i jest ok, bioderka też w porządku. Pediatra mówi, że mała
      nadgoni w swoim czasie.
      • brazbol Re: 14 m-cy - zero zainteresowania wstawaniem/sta 08.05.09, 21:50
        dzięki dziewczyny..
        może ktoś jest w podobnej sytuacji??
        • mamusinda Re: 14 m-cy - zero zainteresowania wstawaniem/sta 12.05.09, 08:54
          dziękuję za odpowiedzi.
          a ty Brazbol masz podobny problem?
          ile miesięcy ma twoja córka/synek?
          • brazbol Re: 14 m-cy - zero zainteresowania wstawaniem/sta 12.05.09, 20:58
            Mój synek skończył w zeszłym tyg. rok i też nie wstaje, póki co nie niepokoję
            się, ale zaczęłam śledzić informacje w necie na ten temat. Bardzo Ciebie proszę,
            jeśli zdecydujesz się pójść do jakiegoś lekarza, daj mi znać co powiedział:)
            pozdrawiam!
    • pszczolkaaa_1982 Re: 14 m-cy - zero zainteresowania wstawaniem/sta 12.05.09, 22:18
      to ja coś Tobie powiem...
      od razu uprzedzam - nie twierdzę, że tak jest u ciebie!!!

może zrób morfologię i poziom żelaza...
      u mnie okazało się, że dziecko ma anemię, dlatego nie ma ochoty na zmiany.
      po podaniu żelaza dzieciątko dostało takiego powera, że och... teraz chodzi chyba na jakiś turbo bateriach (przy czym jest nadal grzeczna kiedy trzeba)jednak położona na podłodze (jest trzymana na podłodze, nie mamy kojca) jets wszędzie!!(nie była taka wcześniej)
      W ciągu 1,5 miesiąca nauczyła sie;
      pełzać
      siadać
      raczkować
      wstawać
      teraz ma co prawda 8.5 miesiąca, ale w wieku prawie 7 m-cy nie potrafiła pełzać, moim zdaniem to zasługa wspomnianego żelaza - anemia osłabia dziecko...

mogę się mylić, tlyko tak chciałam zasugerować

pozrawiam ciepło :) i życzymy powodzenia
      • asala-monik do brazbol 13.05.09, 08:46
        moj synek tez majowy (15.05) pełza od grudnia!!! nie raczkuje,siada rzadko i to
        z pozycji stojącej,staje przy meblach od dwoch tygodni,bylam z nim u neurologa
        na poczatku maja i pani doktor nie dopatrzyla sie ani wzmozonego napiecia ani
        obnizonego ani wiotkosci miesni ale zalecila rehabilitacje, a ty bylas ze swoim
        u lekarza? czy pediatra nie widzi niczego niepokojacego?
        • brazbol Re: do brazbol 13.05.09, 10:45
          dziękuje za radę dot. morfologii - jak Ty na to wpadłaś? to lekarz Tobie
          zasugerował takie badanie?
          asala-monik: pediatra mówi, że mały jest ok, trzeba dać mu czas, a teraz każdy
          rodzic chce przyspieszać itd. obiecałam sobie, że jak do czerwca nie wstanie
          zapiszę go do neurologa (raz już byłam jak mały miał 5 m-cy, wtedy wszystko było
          super)
          mój synek (3.05) siada, raczkuje, pełza, jak chce coś sięgnąć "staje" na
          kolanach, ale do głowy nie przyjdzie mu używanie stóp:(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka