Dodaj do ulubionych

Osiedle sielanka

11.02.13, 21:36
Witam. Czy ktoś z forumowiczów mieszka na osiedlu siekana w Tarnowskich Górach?

osiedlesielanka.pl/kontakt
Biorę pod uwagę przeprowadzkę w to miejsce. Chciałbym zapytać o opinię dotyczącą administracji tego osiedla. Nie ma z nimi problemu czy to problematyczna organizacja, która żyć nie daje? Jak ze spokojem w tej okolicy? Warto się tam wprowadzać czy też jest problem z chuligaństwem?

Zależy mi na spokojnej okolicy, która poza jakimiś ważnymi wydarzeniami nie tętni o trzeciej w nocy życiem i mega głośnymi hałasami.

Może mi polecicie jakieś inne osiedle jeśli to jest niezbyt ciekawe? Cena to drugorzędna kwesta ale oczywiście nie bez znaczenia. Jak wiadomo każdy by chciał mieszkać jak najlepiej dlatego wolę zasięgnąć języka w kwestii wybrania miejsca na mieszkanie. Wolał bym osiedle w Tarnowskich Górach ale może też być coś co blisko przylega do miasta.

Obserwuj wątek
    • strefas Re: Osiedle sielanka 11.02.13, 22:35
      Nie polecam,dziennie dziwki wystają pod klatkami,alfonsy nawet za "obcinanie"chcą kasy ,idź pan w ch... z tym osiedlem. :)
      • darcyzz Re: Osiedle sielanka 06.03.16, 00:56
        ty jestes sam dziwka nie mieszkasz a piszesz
    • korpaczek Re: Osiedle sielanka 12.02.13, 08:43
      Znam kilka osób z osiedla w Strzybnicy ale konkretnie z ul Strzybnickiej,nie narzekają i pod lasem do centrum jakieś 6km będzie.
    • kopia23 Re: Osiedle sielanka 12.02.13, 13:54
      bo ja wiem domy brodzace w wodzie wokół łyso droga dziurawa chyba sa lepsze miejsca w TG
      • darcyzz Re: Osiedle sielanka 06.03.16, 00:58
        twoja łebbrodzie w wodzie na karzdej budowie jest błoto barania
    • bulczanka Re: Osiedle sielanka 12.02.13, 16:14
      Mieszkam niedaleko sielanki. Póki co to w sumie plac budowy. Wyrastają nowe domy. Kościół, szkoła, szpital, sklepy, przedszkole są blisko. Tyle że to miejsce zawsze słynęło z drożyzny. Co do administracji to nie wiem. Jeśli tym też zarządza SM Gwarek to nie ma źle.

Rozejrzyj się może na ulicy Saperów. Tam jeszcze sporo lokali ponoć jest wolnych. Ceny jednak też nie małe. Ogólnie całe osiedle Przyjaźń jest ok. Mieszkam tu od 22 lat i luz.
      • jamalownik Re: Osiedle sielanka 12.02.13, 18:07
        To akurat jest dla mnie ważna informacja, że "media" takie jak przedszkole czy szkoła są w pobliżu.
        Piszecie, ze droga kiepska. Wiadomo cos na temat jej remontu albo budowy nowej drogi? Można się spodziewać, że w przeciągu najbliższego czasu ( mam na myśli rok) coś się w tej kwestii zmieni?

Jak wyglądają z praktycznego punktu widzenia formalności. Mam na myśli zarówno zakup mieszkania jak i załatwianie kredytu. Sporo jest z tym zabawy i biegania?

Co do samego osiedla. Fajnie, ze jest las. Czy on jest ogólnodostępny? Można się tam jesienią wybrać na grzyby i czy w ogóle tam rosną grzyby? Las jest czysty czy też pełno na nim wysypisk śmieci? Znajdzie się tam jakaś polana na piknik w środku lata?
        • der-chef Re: Osiedle sielanka 12.02.13, 19:11
          jamalownik napisał(a):

> To akurat jest dla mnie ważna informacja, że "media" takie jak przedszkole czy
          > szkoła są w pobliżu.

Jakieś 1,5 km w błocie do szkoły, do przedszkola będzie ze dwa kilometry i tyle samo do Biedronki i Aldika.

> Piszecie, ze droga kiepska. Wiadomo cos na temat jej remontu albo budowy nowej
          > drogi? Można się spodziewać, że w przeciągu najbliższego czasu ( mam na myśli r
          > ok) coś się w tej kwestii zmieni?

Droga polna, jeszcze długo nie będzie inna.

> Jak wyglądają z praktycznego punktu widzenia formalności. Mam na myśli zarówno
          > zakup mieszkania jak i załatwianie kredytu. Sporo jest z tym zabawy i biegania?
          >
          Nie wiem.

> Co do samego osiedla. Fajnie, ze jest las. Czy on jest ogólnodostępny? Można si
          > ę tam jesienią wybrać na grzyby i czy w ogóle tam rosną grzyby? Las jest czysty
          > czy też pełno na nim wysypisk śmieci? Znajdzie się tam jakaś polana na piknik
          > w środku lata?

Nie kojarz byle zaśmieconej remizy z kilkoma drzewami z lasem.
          • der-chef Re: Osiedle sielanka 12.02.13, 19:12
            Aha, grzyby to raczej papiyrzoki.
            • jamalownik Re: Osiedle sielanka 12.02.13, 20:30
              Powiem szczerze, że mnie zmartwiłeś tym trochę a nawet bardzo. Troszkę inaczej sobie wyobrażałem infrastrukturę wokół nowoczesnego, dopiero co budowanego osiedla. Będę musiał mocno przemyśleć sprawę. Może mi doradzicie jakieś inne osiedle w Tarnowskich Górach, którym warto by się zainteresować?
              • strefas Re: Osiedle sielanka 12.02.13, 21:28
                Tak jak już wcześniej pisał kolega ,jak chcesz mieszkać w lesie to tylko na Pniowcu ,abo kajś na Sowickim,w Reptach mosz las ino liściasty.
        • bulczanka Re: Osiedle sielanka 12.02.13, 21:00
          Las?
          W TG jest park a lasy są za Strzybnicą i dalej w kierunku Tworoga. Jest też lasek w okolicach zalewu (Chechło). Jest też zalew jak pewnie wiesz. Wszędzie są grzyby. Ja we wrześniu zeszłego roku zaraz za Strzybnicą nazbierałem ok. 12 kg. Przy sielance też było kiedyś bardziej swojsko. Dziś łąki, pola i laski przykrywają nowe domy. Nie wiem czy dziś można jeszcze tamtędy dojechać polną dróżką do Miedar bo dawno w tamtym kierunku nie jechałem. Widać tylko te domki i wykopy.

A co do drogi - pewnie coś zrobią bo buduje się tam coraz więcej. Możesz jeszcze kupić działkę pod dom za kościołem opatowickim. Już 4 domki się tam budują. Teren ładny, cisza. Minusem jest to że tamtą drogą chodzą ludzie do pobliskich marketów. To często używany skrót.
          • z_zk Re: Osiedle sielanka 12.02.13, 21:38
            bulczanka napisał:

> Minusem jest to że tamtą drogą chodzą ludzie do pobliskich marketów.

I kuranty z wieży kościelnej
    • robingut Re: Osiedle sielanka 13.02.13, 11:46
      Kolego, o ile Twoje pytanie o administrację może być uznane za sensowne to, cała reszta tylko tak sobie. Jeśli chciałbyś tu faktycznie zamieszkać, czyli zainwestować w jakieś lokum dla siebie i gdy cena wraz z cenami innych związanych z zamieszkiwaniem rzeczy (woda, kanały, śmieci, podatki) jest sprawą drugorzędną to doradzałbym Ci przyjechać tu na jeden dzień i się samemu rozejrzeć. To nie będzie przecież droga inwestycja w porównaniu z inwestycją w lokal może na lata. To nie jest przecież metropolia, a średnie miasto i dość spokojne. Ma swoje wady i zalety.
      Tu mieszka 60 tys ludzi, więc w zasadzie wszystko co potrzebuje człowiek do normalnego życia jest, bo musi być. Ponarzekać też jest na co, ale gdzie jest takie miejsce, w którym są wszyscy zadowoleni?

• jerry_72 Re: Osiedle sielanka 13.02.13, 15:40
        Człowieku, nie ma tam żadnego chuligaństwa a i w nocy jest absolutna cisza.
        Po tym co piszesz wiem, że nie masz bladego pojęcia o tym osiedlu ani jego położeniu:)
        A jak widzę parę wpisów nic ciekawego w temacie nie wnosi.
        Jedyny minus to kiepska droga dojazdowa do samego osiedla, fakt.
        Wszędzie blisko, bo blisko jest osiedle Przyjaźń ze swoją infrastukturą, czyli przedszkole, szkoła, przychodnia, apteka, poczta, sklepy spożywcze itp.
        I do Tesco, Kauflanda, BP, Parku Wodnego czy gdziekolwiek jest blisko, bo TG to małe miasto.
        Do Rynku dojedziesz samochodem w 6 minut:)

Jak masz kasę to kupuj, urządzaj się i ciesz się życiem:)

Strzybnica...to koniec świata jest i to w dodatku nieciekawy.
        Bulczanka pisze ,że jak zarządza Gwarek to nie jest źle...ha ha ha!!! Ma chłopina pojęcie o życiu:) Akurat nie zarządza, co jest dużym plusem, Gwarek nie jest dobrym zarządcą, jak zresztą wiele spółdzielni w naszym pięknym kraju.
        Saperów...kilka bloków pomalowanych na ostre kolory...największe mieszkanie 60parę m2...zresztą skoro Dombud od ponad ROKU nie potrafi sprzedać 50-ciu mieszkań z 80-ciu to chyba o czymś śwadczy.

ps.
        Nie mieszkam tam i nikt mi nie płaci za reklamowanie tego miejsca.

• jamalownik Re: Osiedle sielanka 13.02.13, 16:43
          To fakt. Nigdy tam nie byłem. Najpierw szukam ciekawych miejsc potem o nie pytam a jak jest git to jadę i oglądam. Chyba nic złego w tym, że obrałem właśnie taką drogę poszukiwania miejsca do stałego zamieszkania?
          • korwin12 Re: Osiedle sielanka 22.02.13, 15:31
            Radzę jak "jerry_72": Wsiądź w auto i podjedź, zobaczy sam. Decyzja na lata i nie warto zbierać takich opini na forach, tylko trzeba jechać na miejsce, rozejrzeć się. Jak się spodoba to poczekać na ładny dzień i pochodzić wyłapując mieszkańców - dlatego potrzebny ładny dzień :). Z nimi porozmawiać "jak się mieszka".

Rynek deweloperów i Jasiów budujących 2 domy, a mówiących o sobie "deweloper", ma jedną cechę wspolną: obrzucą błotem każdą konkurencję w okolicy. Dlatego bezcenną jest opinia mieszkańców, a to co piszą o różnych projektach na forach to ... sam sprawdź.

Dlatego jedź gdzie coś cię zainteresuje i sam sobie wyrób opinię.

Znam TG i również to osiedle. Na pewno interesujący projekt, inny od wszystkich pozostałych nie tylko w TG, ale na całym Śląsku. Wart poświęcenia czasu na odwiedzenie i zobaczenia.

I spójrz na ZUMI czy inne tego typu narzędzie to sam się przekonasz jak jest położone i ile są warte wpisy typu "2 km do przedszkola" czy też, że musisz mieć samochód.

Sprawdź fizycznie informacje jakie podają na stronie osiedlesielanka.pl , czy jest jak piszą i obiecują, przemagluj dewelopera i wtedy ... myśl co dalej.

W zakup miejsca do zamieszkania trzeba włożyć trochę wysiłku.
            Powodzenia.

• korpaczek Re: Osiedle sielanka 13.02.13, 20:35
          dla jednych koniec świata dla innych ok mi osobiście odpowiada fakt mieszkania na Strzybnicy ponieważ mam 150m (dosłownie) do lasu a tam mnóstwo ścieżek np na Mikołeskę Kalety Pniowiec a jak ktoś zna teren to pod Lubliniec.. A przyjaźń i osiedle sielanka kojarzy mi się z wydmuchowiskiem bo prócz bloku na bloku i pól do o koła nic nie ma może kilka małych remizek i rozkopanych dróg.
          ale to oczywiście rzecz gustu.
          • strefas Re: Osiedle sielanka 13.02.13, 22:18
            Mi też Pniowiec by odpowiadał,stawy,las -Strzybnica -domki TAK Bloki NIE
    • vivyan Re: Osiedle sielanka 17.02.13, 10:07
      To jest osiedle za miastem, droga dojazdowa jest FATALNA, dziura na dziurze. Wszędzie jest blisko o ile masz samochód. Bez tego - lipa. Szkoły, sklepy, itp. znajdują się na terenie pobliskiego osiedla Przyjaźń, bo na samej Sielance, oprócz nowo wybudowanych domów lub domów w trakcie budowy - nie ma nic. Za to na pewno jest spokojnie.
      • jerry_72 Re: Osiedle sielanka 18.02.13, 15:21
        Pisanie "za miastem" o miejscu, z którego do CENTRUM TG jedzie się kilka minut jest śmieszne.
        "Za miastem" to można pisać o Strzybnicy czy Pniowcu, jeśli piszesz tak o Opatowicach to nie masz pojęcia o TG.

No i nie myślisz chyba, że facet który wyłoży pół bańki za dom w stanie developerskim jeździ autobusem, to dopiero jest zabawne:)
        • messalina_only Re: Osiedle sielanka 27.02.13, 15:13
          Tak to będzie wyglądało, życzę przyjemnego mieszkania w czymś takim.bryla.gazetadom.pl/bryla/51,85298,13270057.html?i=1
          • jerry_72 Re: Osiedle sielanka 27.02.13, 18:22
            Tak to nie wygląda i nigdy nie będzie wyglądało.
            Messalina, czy Ty masz jakieś kompleksy?
        • vivyan Re: Osiedle sielanka 28.09.15, 15:31
          Cóż, dla mnie osiedle na którym nic nie ma, położone na obrzeżach TG jest "za miastem". Nie ma przychodni, nie ma szkoły, nie ma przedszkola, nic nie ma, są tylko domy. A, przepraszam, od niedawna jest Biedronka niedaleko. Jasne, że teraz wszyscy mają samochody, ale nie przyszło ci do głowy, Jerry, że dla kogoś konieczność korzystania z samochodu za każdym razem jak coś potrzeba może stanowić wadę miejsca zamieszkania ? Dla mnie stanowi i już. Dziewczyna pytała o to jak tam wygląda, więc odpowiedziałam.
          • jerry_72 Re: Osiedle sielanka 29.09.15, 21:02
            vivyan napisała:

> Cóż, dla mnie osiedle na którym nic nie ma, położone na obrzeżach TG jest "za m
            > iastem". Nie ma przychodni, nie ma szkoły, nie ma przedszkola, nic nie ma, są t
            > ylko domy.

Sorry ale jesteś zdrowo stuknięta, żeby nie powiedzieć mocniej pie...ięta:) To na osiedlu gdzie jest zamieszkanych 70 domów powinno się wybudować szkołę, przedszkole, przychodnię i może jeszcze multikino i Auchana bo nie ma?:)
            Do infrastruktury osiedla Przyjaźń jest bardzo blisko. Np. do przychodni Vademecum jedzie się 5 minut, a Ty byś chciała żeby Ci na trawniku przed domem ją wybudowali?? Wszyscy teraz mają samochody, mieszkańcy bloków również:)
            • jerry_72 Re: Osiedle sielanka 29.09.15, 21:05
              Aha, i jeszcze jak piszesz że to są obrzeża TG to znaczy że nie znasz tego miasta w ogóle.
              A w centrum mieszka się niekoniecznie fajnie i pełno tam meneli. Jak w wielu śląskich miastach.
              • vivyan Re: Osiedle sielanka 29.09.15, 21:37
                Ja pitole, coś się mnie tak uczepił? Sielanka jest ZA Przyjaźnią, prawda? Za Sielanką nic nie ma, prawda ? No to jak to nie są obrzeża, to nie wiem co nimi jest. Pomiędzy mieszkaniem "w centrum" a "na obrzeżach" jest jeszcze parę opcji, prawda? A co do twojego jakże uprzejmego postu wyżej, to niekoniecznie trzeba mieć szkołę i przychodnię "na trawniku", ale w zasięgu normalnego spaceru, a nie żeby trzeba było popylać za każdym razem autem. Osiedle jest ładne i spokojne, ale dupiate jeśli chodzi o jakiekolwiek udogodnienia, i tyle. Komuś to może nie przeszkadzać, a komuś innemu bardzo. Dziewczyna pytała jak to wygląda, więc jej odpisałam. Bądź łaskawy nie odpisywać na mojego posta, bo szkoda mi czasu na dyskusje z burakiem. Żegnam.
            • intermet123 Re: Osiedle sielanka 28.05.18, 13:07
              Teraz jest już ponad 200 domów a infrastruktury nadal brak!
              • mar90xx Re: Osiedle sielanka 15.08.18, 17:54
                Budują teraz, na wjeździe do osiedla, budynek handlowo-usługowy.
                Samo osiedle zadbane, oświetlone, z szerokimi ulicami i wszystkimi miejskimi mediami.
                Pół Śląska zjeździliśmy przeglądając oferty i "na palcach jednej ręki", ale za zupełnie inne pieniądze, można policzyć porównywalnie wykonane projekty. 95% ofert było bez dróg, z szambami, a o oświetleniu można pomarzyć - zwykle na pytanie o oświetlenie była odpowiedź, że mogą powiesić halogen na garażu.
                Szkoły, duże sklepy, przedszkola są w bezpośredniej okolicy a nie na osiedlu - i dobrze, niech tak pozostanie, bo dzięki temu na samym osiedlu mamy spokój.
                • sielanek Re: Osiedle sielanka 21.02.19, 12:45
                  mar90xx pisze tak samo jak p.Sławek z Biura Obsługi Klienta. Sobowtórzy?
      • vivyan Re: Osiedle sielanka 28.09.15, 15:35
        A, i jeszcze jedno - od czasu gdy pisałam ostatnio zrobili tam wreszcie drogę i da się normalnie dojechać. A co do zalet - na pewno jest tam cicho i spokojnie. :)
        • mar90xx Re: Osiedle sielanka 22.11.15, 10:58
          vivyan
          Mieszkamy na Sielance i wolimy spacerkiem dojść do do wszelkich udogodnień niż mieć je "pod ręką". Z tego co piszesz wynika, że dla Ciebie "normalny" spacer to wyjście z bramy/klatki schodowej i przejście na drugą stronę ulicy do "przychodni, szkoły, przedszkola".
          Dziękuję za taką normalność.
          My do tego wszystkiego mamy 5 - 15 minut i to zupełnie normalnym, spacerowym krokiem. Po co do tego samochód o którym piszesz ? Masz ograniczenia ruchowe, że do takiej odległości nie da rady inaczej niż "zapylać autem" ?
          Córka do gimnazjum twierdzi, że ma do 5 minut, ale to inny temat uzasadniający poranne wstawanie :).
          Na tym forum wypisują niesamowite głupoty o Sielance, kompletnie brednie o smrodzie, rozlatujących się domach itp. świadczące o kompletnym braku wiedzy, czystym hejcie lub, na to stawiam, zwykłej zawiści i złośliwości konkurencji naszego dewelopera. Bo w bezinteresowność tych opini/tekstów, tak jaskrawo odbiegających od rzeczywistości jakoś nie wierzę.
          Sielanka to bardzo fajne, spokojne miejsce z bezproblemowym dojściem do cywilizacji łacznie z komunikacją publiczną.

Pozdrawiam
          • vivyan Re: Osiedle sielanka 22.11.15, 12:31
            Kolejny raz:
            1. Dziewczyna pytała o opinię, przedstawiłam swoją.
            2.Podkreśliłam kilka razy, że osiedle jest ładne i spokojne.
            3. Zaznaczyłam, że jest położone na uboczu. Bo jest. Nigdzie nie stwierdziłam, że to ogromny, nie do przeskoczenia problem, bo tak nie uważam. Oczywiście, że większość osób ma samochód. Jasne, że może komuś nie przeszkadzać konieczność dojścia gdzieś 5 - 15 - 20 - 30 minut pieszo. Ale może być tak, że autorka wątku może nie chcieć jeździć samochodem, nie lubić chodzić pieszo, itp. i położenie osiedla może być dla kogoś niedogodne. Więc podałam taką informację i tyle.
            4. Nigdzie nie napisałam o "smrodzie i rozlatujących się domach" więc bardzo proszę nie wrzucać mnie do jednego worka z osobami, które coś takiego napisały. Nie życzę też sobie, żeby mi zarzucać hejtowanie, zawiść czy złośliwość wobec waszego dewelopera, ponieważ moje zastrzeżenia, o czym wspominałam już kilkakrotnie, dotyczyły wyłącznie lokalizacji osiedla, która w mojej subiektywnej opinii jest nieco niedogodna.
            5. "My do tego wszystkiego mamy 5 - 15 minut i to zupełnie normalnym, spacerowym kr
            > okiem. Po co do tego samochód o którym piszesz ? Masz ograniczenia ruchowe, że
            > do takiej odległości nie da rady inaczej niż "zapylać autem" ?"
            Dziękuję za jakże uprzejmą troskę o moje zdrowie. Na szczęście ja nie mam ograniczeń ruchowych, ale ktoś może mieć.
            6. "Z tego co piszesz wynika, że dla Ciebie "normalny" spacer t
            > o wyjście z bramy/klatki schodowej i przejście na drugą stronę ulicy do "przych
            > odni, szkoły, przedszkola".
            Gratuluję umiejętności nadinterpretacji, nigdzie nie napisałam o przechodzeniu na drugą stronę ulicy, może poczytaj dokładniej. Przypomnę co napisałam wcześniej:
            "...to niekoniecznie trzeba mieć szkołę i przychodnię "na trawniku", ale w zasięgu normalnego spaceru".
            Gimnazjum jest blisko, owszem, ale podstawówka jest w górnej części Przyjaźni, prawda ? To nie jest 15 minut spacerkiem z Sielanki i może dla kogoś stanowić problem.
            7. Nie było moim celem hejtowanie osiedla, ani broń Boże jego mieszkańców, a jedynie przedstawienie dobrych i złych stron mieszkania tam, bo o to chodziło autorce wątku.
            I tyle.
    • nadin Re: Osiedle sielanka 29.07.15, 13:50
      Pozwolę sobie odświeżyć temat, bo również jestem zainteresowana zamieszkaniem na tym osiedlu. Ciekawi mnie osoby które tam zamieszkały są zadowolone ze swojego wyboru. Czy energooszczędność tych domów faktycznie pokrywa się potem z kosztami ogrzewania. Czy jest bezpiecznie? Czy droga do szkoły podstawowej jest bezpieczna?
      • kopia23 Re: Osiedle sielanka 29.07.15, 15:50
        Powiem ci tyle do szkoły raczej niebezpiecznie ale maja budować chodniki natomiast problem jest ze smrodem z wysypiska śmieci jak jest wiatr zachodni ale tez maja kiedyś zlikwidować
        • nadin Re: Osiedle sielanka 29.07.15, 16:28
          Dziękuję za informację. Ten smród daje pod rozwagę. Czy chodzi o wysypisko Remondis?
          • kopia23 Re: Osiedle sielanka 30.07.15, 12:26
            tak
      • mafka754 Re: Osiedle sielanka 01.09.17, 15:06
        Domy są energooszczędne, mam porównanie w poprzednim domu o podobnej powierzchni, starym, ocieplonym płaciłam dwa razy więcej za gaz. Dodatkowo na całym osiedlu wszyscy mają ogrzewanie gazowe i dzięki temu nie śmierdzi jak np. w Stolarzowicach zimą jest szaro od dymu..
    • nadin Re: Osiedle sielanka 31.07.15, 11:23
      Może ktoś wie jakie są plany zagospodarowania na tych łąkach koło Sielanki?
      • dieselka13 Re: Osiedle sielanka 18.08.15, 07:21
        podpinam się pod temat.
        Trochę mnie zmartwiliście tym smrodem :( choć z drugiej strony jak się przyjrzeć w mniejszej ogleglości są inne stare zagospodarowania więc moze nie jest tak zle?

Mam inny dylemat. Pokazalam projekt budowlancowi -stwierdzil, ze domy nie sa warte ceny. Zle zaizolowane fundamenty, brak stropu - jestem laikiem nie znam się szukam opinii osób które się na tym znają.
        • kopia23 Re: Osiedle sielanka 18.08.15, 09:19
          smród to może i narazie ok ale okoliczni mieszkańcy strasznie burza sie o to wysypisko gorszym problem sa samoloty które lataja w godzinach snu i porannych (może ktoś to lubi) a co do ceny to zawsze dom od dewelopera nie jest warty swojej ceny bo musi przecież zarobić więc tnie na jakości - stad brak stropu który daje bezwładnośc ogrzewania i chłód latem
          • korwin12 Re: Osiedle sielanka 25.09.15, 20:25
            nadin: osiedle jest zamieszkane. Najlepszym źródłem informacji jak się mieszka są jego mieszkańcy. Warto zainwestować czas, bo to zaoszczędzi kasę i rozczarowań. Podjedź, porozmawiaj i dostaniesz info z "pierwszej ręki".
            Tamte tereny były "od zawsze" pod mieszkaniówkę, dokoła nich powstają prywatne domy, największy projekt deweloperski na Śląsku więc, jakoś to nie pasuje do takich negatów jak wyżej.
          • mafka754 Re: Osiedle sielanka 01.09.17, 15:02
            Samoloty latają też w Bytomiu i całych Tarnowskich Górach ( bo są bliżej Pyrzowic niż my). Co to znaczy brak stropu, przecież te domy nie mają poddasza użytkowego, mają za to świetnie zaizolowany dach (30 cm specjalnej wełny mineralnej) i dzięki temu w upały jest chłodno nawet na piętrze.
        • mar90xx Re: Osiedle sielanka 26.09.15, 12:22
          Do zainteresowanych i faktycznie szukających miejsca do mieszkania:
          nie czytajcie tych, przepraszam za kolokwializm, głupot, tylko wpadnijcie do nas i przekonajcie się na własne oczy jak jest faktycznie.To co tu wypisują ma się nijak do rzeczywistości, o czym łatwo się można przekonać podczas zwykłego spaceru po osiedlu - nawet bez "przesłuchiwania" mieszkańców.

Mieszkamy na Sielance i czasami trafiają się bardzo męczący "odpytywacze", ale "nic to" - wiem po nas jak dużo rozterek ma się w trakcie podejmowania takiej decyzji. Sami tak robiliśmy i teraz spłacamy dług :).
          Dlatego zapraszam wszystkich chętnych na osiedle, a znając sąsiadów wiem, że, że zwykle udzielają odpowiedzi na wszelkie pytania - tylko najpierw zapytajcie czy w danej chwili mają czas na chwilę rozmowy.

Z tego co wiem to pierwsi mieszkańcy zamieszkali na początku 2011, teraz zamieszkanych jest chyba ok. 70 domów. Gdyby było coś nie tak, to gwarantuję, że zadbalibyśmy o swoje interesy - bank co miesiąc przypomina o temacie :).
          Jednak nie ma powodów, a znając inne oferty i osiedla znajomych powtórzylibyśmy wybór.

Dlatego powtarzam: przyjedź, obejrzyj, porozmawiaj, a nie trać czasu na czytanie ......
          Pozdrawiam
    • darcyzz Re: Osiedle sielanka 06.03.16, 00:52
      uwaga na te opinie jest głupi i baran nie mieszka i pisze
      • sielanek Re: Osiedle sielanka 29.05.17, 14:39
        Nie wiem czy to prawda ale mieszkańcy sielanki obowiązkowo płacą po 1000 zł rocznie za dojazd do domu.Droga jest prywatna dewelopera a ten wyznaczył opłaty.
        • mafka754 Re: Osiedle sielanka 01.09.17, 14:57
          Droga nie jest prywatna dewelopera tylko normalnie - każdy mieszkaniec ma swój udział w drodze. Natomiast dopóki miasto nie przejmie naszych dróg osiedlowych to płacimy solidarnie (wszyscy mieszkańcy) za utrzymanie porządku, odśnieżanie, latarnie, utrzymanie zieleni - ale nie 1000 zł. A jak to wygląda gdzie indziej - wystarczy przejść na drugą stronę od osiedla, tam stawiają domy prywatni inwestorzy - i dam sobie głowę uciąć, że po błocie i ćmoku będą chodzić latami
          • sielanek Re: Osiedle sielanka 16.10.17, 19:16
            Deweloper chce kase od miasta za drogi ktorych budowa została już opłacona przez mieszkańców( w cenie jest "utopiona"
            kasa za droge)
            Od poczatku było wiadomo ze Miasto nie moze kupowac dróg od prywatnych firm bo ma budzet na inne cele.
            Polski deweloper to mini-max .Min dać w zamian za maksymalną cene.
            Zainteresuj sie -mafka 754- jakie są gwarancje na dom.Chyba ze jestes przedstawicielem Dewelopera a to co innego ;)
            • mafka754 Re: Osiedle sielanka 10.11.17, 01:55
              Sielanek, piszesz jakieś półprawdy - a Ty kim jesteś? Dlaczego miasto ma przejąć za friko całą infrastrukturę( to nie tylko droga ale to co pod nią też - wszystkie nowe instalacje), która została wybudowana przez dewelopera również za nasze pieniądze? Masz rację , że deweloper to nie instytucja charytatywna - buduje za nasze pieniadze i powinien również uwzględnić swoje zyski, w przeciwnym razie bedzie bankrutem. A my mieszkańcy, właściciele płacimy podatki miastu to i chcielibyśmy żeby coś dla nas zrobiło. Często miasto przekazuje deweloperom uzbrojone tereny - tu nie było nic - gołe pole. Wiem doskonale jaka jest gwarancja na dom bo jestem mieszkańcem Sielanki w przeciwieństwie do Ciebie ,który pewnie reprezentujesz jakąś konkurencyjną firmę deweloperską - kłuje w oczy że domy się dobrze sprzedają a mieszkańcy zadowoleni że dostają oprócz domu całą infrastrukturę dookoła - to ogromny plus tego osiedla - jest estetyczne i zadbane z ładną zielenią na terenach wspólnych, są chodniki, oświetlenie - to wszystko o czym prywatni inwestorzy którzy muszą się miedzy soba dogadać moga tylko pomarzyć zanim uda się to zrobić, brodzą w błocie do swoich domów.
              • sielanek Re: Osiedle sielanka 11.11.17, 16:36
                Pytasz dlaczego miasto miałoby przejąc droge? Odpowiedz : zeby mieszkańcy nie płacili za dojazd do posesji.Zaden deweloper nie jest charytatywny.Tu sie zgadzamy i na Sielance tez tak jest.Bo cały interes polega zeby za niewielkie pieniadze wybudowac a za max. sprzedac.I w krótkim czasie (gwarancja) sie wycofać z interesu.
                Sam jestem zainteresowany zakupem ale twoje argumenty są słabe.
                Zresztą klienci Amber Gold tez byli optymistami :)
              • sielanek Re: Osiedle sielanka 28.12.17, 08:01
                W Mikołowie na osiedlu budowanym przez tego samego dewelopera co w Tarnowskich Górach juz mają problemy z dojazdem.Była nawet telewizja
                tvs.pl/informacje/mikolow-mieszkancy-osiedla-musieli-placic-dojazd-domow-wideo/
      • listen72 Re: Osiedle sielanka 17.11.17, 08:17
        Gratulacje dla Deweloper II-Inwestycje CL .Klocki kryte blachą za 400-500 tys. zł!
        • intermet123 Re: Osiedle sielanka 28.05.18, 08:33
          Deweloper obraca milionami a kapitał zakładowy tylko 100 tys. zł . Wkrótce zwinie interes a klient będzie szukał wiatru w polu. A nawet jak nie zwinie to w kieszeni "podszewka". Wyglada na to ze może to być to jedna z większych afer.
          Bez prawnika nie polecam rozmawiać z nimi.
          • mar90xx Re: Osiedle sielanka 15.08.18, 17:41
            Dlaczego ? Jakieś konkrety czy tylko "pobożne życzenia" ?
            Mieszkamy na "Sielance" już parę lat, spokój, cisza, wszyscy widzimy jak powstają kolejne domy.
            Mają zamknięte rachunki mieszkaniowe - zero ryzyka.
            Za "naszych czasów" nie było takich rozwiązań, płaciliśmy transzami ale i tak nie było żadnych problemów.
            Spokojnie możemy polecić do rozważenia.
    • darcyzz Re: Osiedle sielanka 06.03.16, 00:53
      uwaga na opinie jest baranem nie mieszka i opisuje ja mieszkam od 2 lat i jest super
    • angusmitoraj Re: Osiedle sielanka 11.08.18, 15:33
      Na osiedlu SIELANKA budynki MTBS-u T.G. są wykonane wadliwie. Dokładniej, zależy które mieszkanie. Największy problem to niewłaściwie wykonana izolacja cieplna budynków. Przy prawidłowo zaprojektowanych grzejnikach nie można ogrzać niektórych mieszkań. Szczegółowe dowody na potwierdzenie niedoróbek budowlanych można uzyskać żądając lub zlecając wykonanie pomiarów termowizyjnych mieszkań w mroźne dni. Ponadto można otworzyć ścianę budynku od wewnątrz i sprawdzić jak "DOKŁADNIE" ułożony jest styropian pełniący rolę termoizolacji. Jest jeszcze wiele innych niedoróbek i usterek. Myślę, że najlepiej będzie podjechać i porozmawiać z mieszkańcami.
      • mar90xx Re: Osiedle sielanka 15.08.18, 17:33
        MTBS to nie osiedle "SIELANKA". Domy budują przy ul. Janasa - osiedle "Przyjaźń".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka