Dodaj do ulubionych

Cmentarz Żydowski

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 11:23
Czytając wątek o ciakwostkach tarnogórskich zaczęłam się zastanawiać nad
tarnogórskim cmentarzem żydowskim.Do kogo on należy obecnie? Czy jest to
własność prywatna?? Czy nie możnaby czegoś zrobić, żeby go uporządkować i
udostępnić ludziom. Tam wszystko niszczeje, za parę lat nic z tego już nie
zostanie. A uważam że to naprawdę wspaniały zabytek, pamiątka z przeszłości.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zosia Re: Cmentarz Żydowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 11:48
      Kiedyś należał prawdopodobnie do gminy żydowskiej,tak jak teren dzisiejszego
      targu (obok Onyxu).Dzisiaj jest własnością miasta - do niedawna przechowywano w
      budynku m.in.sprzęt wykorzystywany na Gwarkach (ławki,estrada,etc.).Jest to
      niewątpliwie ciekawy obiekt - od kilkudziesięciu lat zaniedbany.Władze miasta
      od nie interesują się nim.Co można zrobić?- jedynie inicjatywa społczena moze
      uchronic go od zapomnienia.
    • loggic Re: Cmentarz Żydowski 10.08.05, 11:49
      Gość portalu: majka26 napisał(a):

> Czytając wątek o ciakwostkach tarnogórskich zaczęłam się zastanawiać nad
      > tarnogórskim cmentarzem żydowskim.Do kogo on należy obecnie?

1. Zapytać ludzi którzy tam mieszkają (opiekują sie?) ?
      2. Zapytać w Urzędzie Miasta.

> Czy jest to
      > własność prywatna??

j.w.

> Czy nie możnaby czegoś zrobić, żeby go uporządkować i
      > udostępnić ludziom. Tam wszystko niszczeje, za parę lat nic z tego już nie
      > zostanie. A uważam że to naprawdę wspaniały zabytek, pamiątka z przeszłości.

Jak będziesz wiedzieć czyje toto jest, zebrać grupę ochotników i jazda. Da sie!
      W Gliwicach dali radę.
      Tu by jeszcze Wyborcza nagłośniła sprawę bo to cmentarz żydowski.
      Tak czy inaczej jest szansa na sukces!
      Tylko kto się podejmie organizacji działań?

L.
      • merich Re: Cmentarz Żydowski 10.08.05, 13:59
        Szczerze mówiąc chetnie bym się tego podjęła, ale niestety moja obecna sytuacja
        mi na to nie pozwala ponieważ opiekuję się moim 8 miesięcznym synem. Ale gdyby
        ktoś zechciał się podjąć organizacji to chętnie bym pomogła na tyle ile by to
        bylo możliwe...
        • Gość: drcarlos Re: Cmentarz Żydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 18:54
          Jo jak mom wolny cajt to hodza tam ze kamratami walic jabcoki:-)
    • Gość: ???? a gdzie on się znajduje?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.05, 20:46
      bo nie mam pojęcia....
      • tajk Re: a gdzie on się znajduje?? 15.08.05, 21:24
        Na Gliwickiej, parędziesiąt metrów od obwodnicy w stronę śródmieścia po prawej
        stronie.
        • Gość: julek Re: a gdzie on się znajduje?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 23:15
          obok wspaniałego marketu się znajduje, dlatego piszą, bo tam kupują. cmentarz
          jest zaniedbany nie od wczoraj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka