Dodaj do ulubionych

Nadchodzi 58 rocznica

19.01.03, 00:54
www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=10650&w=4312974
Obserwuj wątek
    • loggy_ Re: Nadchodzi 58 rocznica 20.01.03, 08:35
      Dotyczy "wyzwolenia Slaska" w '45.
      Moim zdaniem nalezaloby przede wszystkim zebrac material zrodlowy na podstawie
      wspomnien osob ktore to przezyly. Trzeba to zrobic poki jeszcze mozliwy jest
      bezposredni dostep do tych osob tzn. poki jeszcze zyja! Bo co innego jest
      domyslac sie, a co innego wiedziec z pierwszej reki.
      Mnie zastanawia fakt, dlaczego zaden historyk porzdnie sie tym nie zajal - a
      robia to jedynie pasjonaci.
      L.
      • Gość: Forman Re: Nadchodzi 58 rocznica IP: proxy 20.01.03, 11:47
        Akurat wczoraj widziałem w TVP 3 fragment reportażu z wioski k.Rybnika gdzie
        tuż po wojnie zabierano górników wg.jakiejś listy do pracy w kopalniach
        na "nieludzkiej ziemi"w ZSRR.Słuch o nich do dziś zaginął.Takich wywózek
        Ślązaków wgłąb sowietów było więcej.I w tej kwestii historycy niewiele robią.Z
        opowieści mojego ojca,który poznał Polaka wywiezionego w 39 roku wgłąb Rosji
        dowiedziałem się co to gułag.Polak ten z terenów wschodnich mieszkał w wagonie
        socjalnym PKP na stacji w Chebziu pracując tam.Wagon to był dla niego LUKSUS o
        jakim w życiu nawet nie marzył.Dotarł do Polski tylko dzięki ambasadorowi ZSRR
        w PRL w latach 70 tych Borysowi Aristowowi który też pochodził z kresów i się
        znali ze szkoły.
        Nie rozumiem jak można ufać i dać głos w wyborach dla ludzi,którzy gorliwie
        służyli tamtej władzy a dziś piastują wysokie stanowiska państwa w osobie
        prezydenta,premiera?
        • slezan Re: Nadchodzi 58 rocznica 20.01.03, 12:05
          Też widzialem tę relację z Debieńska. Mowa była o płycie wmurowanej w kościele
          w celu upamiętnienia ofiar wywózek z 1945 r. Na marginesie - zastanowiła mnie
          jedna rzecz. Na płycie pisało, że fundatorem jest Ruch Autonomii Śląsk.
          Reproterzy TV 3 nie wspomnieli o tym stoawrzyszeniu w swej dość długiej relacji
          ani słowem. Przypadek? Zwykłe przeoczenie?
          • loggy_ Re: Nadchodzi 58 rocznica 20.01.03, 13:52
            Ja w kwesti pominiecia ofiarodawcy w reportazu.
            Mysle ze niektore ugrupowania gloszace idee "niepoprawne politycznie" a
            jednoczesnie nie wszczynajace burd i ekscesow (np. UPR, RAS) sa przez media
            ignorowane. O ile media nie mogly zignorowac Samoobrony ktora polewala
            policjantow gnojowica, o tyle te wymienione przeze mnie sa swiadomie
            przemilczane. Jest to oczywiscie jakas ulomnosc w rozumieniu misji
            telewizji "publicznej". Okazuje sie bowiem ze przymiotnik - publiczna -
            rozumiany jest przez jej dyrektora jak ten sam przymiotnik w wyrazeniu - dom
            publiczny.
            Zastanawiajacy jest rownoczesnie fakt, iz inne ugrupowania majace marginalne
            poparcie spoleczne sa nagminnie i czesto zapraszane do TV. Doskonalym
            przykladem jest tu Unia Wolnosci. Czyzby dlatego ze ich program jest
            proeuropejski i na wskros socjalistyczny?
            L.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka