arnold7 19.01.03, 00:54 www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=10650&w=4312974 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
loggy_ Re: Nadchodzi 58 rocznica 20.01.03, 08:35 Dotyczy "wyzwolenia Slaska" w '45. Moim zdaniem nalezaloby przede wszystkim zebrac material zrodlowy na podstawie wspomnien osob ktore to przezyly. Trzeba to zrobic poki jeszcze mozliwy jest bezposredni dostep do tych osob tzn. poki jeszcze zyja! Bo co innego jest domyslac sie, a co innego wiedziec z pierwszej reki. Mnie zastanawia fakt, dlaczego zaden historyk porzdnie sie tym nie zajal - a robia to jedynie pasjonaci. L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forman Re: Nadchodzi 58 rocznica IP: proxy 20.01.03, 11:47 Akurat wczoraj widziałem w TVP 3 fragment reportażu z wioski k.Rybnika gdzie tuż po wojnie zabierano górników wg.jakiejś listy do pracy w kopalniach na "nieludzkiej ziemi"w ZSRR.Słuch o nich do dziś zaginął.Takich wywózek Ślązaków wgłąb sowietów było więcej.I w tej kwestii historycy niewiele robią.Z opowieści mojego ojca,który poznał Polaka wywiezionego w 39 roku wgłąb Rosji dowiedziałem się co to gułag.Polak ten z terenów wschodnich mieszkał w wagonie socjalnym PKP na stacji w Chebziu pracując tam.Wagon to był dla niego LUKSUS o jakim w życiu nawet nie marzył.Dotarł do Polski tylko dzięki ambasadorowi ZSRR w PRL w latach 70 tych Borysowi Aristowowi który też pochodził z kresów i się znali ze szkoły. Nie rozumiem jak można ufać i dać głos w wyborach dla ludzi,którzy gorliwie służyli tamtej władzy a dziś piastują wysokie stanowiska państwa w osobie prezydenta,premiera? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Nadchodzi 58 rocznica 20.01.03, 12:05 Też widzialem tę relację z Debieńska. Mowa była o płycie wmurowanej w kościele w celu upamiętnienia ofiar wywózek z 1945 r. Na marginesie - zastanowiła mnie jedna rzecz. Na płycie pisało, że fundatorem jest Ruch Autonomii Śląsk. Reproterzy TV 3 nie wspomnieli o tym stoawrzyszeniu w swej dość długiej relacji ani słowem. Przypadek? Zwykłe przeoczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
loggy_ Re: Nadchodzi 58 rocznica 20.01.03, 13:52 Ja w kwesti pominiecia ofiarodawcy w reportazu. Mysle ze niektore ugrupowania gloszace idee "niepoprawne politycznie" a jednoczesnie nie wszczynajace burd i ekscesow (np. UPR, RAS) sa przez media ignorowane. O ile media nie mogly zignorowac Samoobrony ktora polewala policjantow gnojowica, o tyle te wymienione przeze mnie sa swiadomie przemilczane. Jest to oczywiscie jakas ulomnosc w rozumieniu misji telewizji "publicznej". Okazuje sie bowiem ze przymiotnik - publiczna - rozumiany jest przez jej dyrektora jak ten sam przymiotnik w wyrazeniu - dom publiczny. Zastanawiajacy jest rownoczesnie fakt, iz inne ugrupowania majace marginalne poparcie spoleczne sa nagminnie i czesto zapraszane do TV. Doskonalym przykladem jest tu Unia Wolnosci. Czyzby dlatego ze ich program jest proeuropejski i na wskros socjalistyczny? L. Odpowiedz Link Zgłoś