Dodaj do ulubionych

Chechło - ogólnie katastrofa .... :/

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.06, 12:54
Byłam wczoraj nad jeziorem Chechło. Nie pierwszy raz, żeby się przekonać że
jednak warto, że - jak mówią moi znajomi - jest to najlepsze miejsce na
spędzenie upoalnej niedzieli.

Tłumy, zero miejsca w cieniu (byłam tuż po 9:00), jedna toaleta toi toi na
setki osób, opłata parkingowa 4 zł (ZA CO???). Beznadzieja. Nigdy więcej!

Co o tym myślicie? Dlaczego nie ma tam np. normalnych czystych toalet? Tylko
1 raz czekałam w 20-osobowej kolejce. Było strasznie brudno, fuj. Następny
raz poszłam do lasku za te 4 zł.
Obserwuj wątek
    • dantetg Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ 10.07.06, 14:13
      a co do zalewu, to jak tam stoją opłaty jeśli chodzi o pole namiotowe? Sie
      znajomi pytali a ja nie wiem co im powiedzieć. Za namiot sie płaci czy za osobe?
      No i ile tak mniej więcej.

Toalety to fgaktycznie kapa, cała jedna...obiekt pozostawia wiele do życzenia,
      ale lepszego nie mamy w najbliższej okolicy.
      • Gość: krtek7 Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.06, 14:34
        Na innym forum znalazłam informację że za wynajęcie domku 30-70 zł za dobę,
        zależy w jakim ośrodku - (to chyba cena za 1 os??) Niestety nie znam cen na
        polu namiotowym.
        • Gość: krtek7 Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.06, 18:54
          Acha jeszcze zapomniałam o jednym: w niedzielę rano śmieci wysypujące się z
          ogromnych pojemników - i smród od nich bo przecież był upał!
        • Gość: tarnogórska mama Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 19:15
          to cena za domek a nie za osobą :)
    • Gość: bauwochwalca Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.06, 21:02
      Gość portalu: krtek7 napisał(a):

> .... Było strasznie brudno, fuj.

Jak można tak znieważać nasze władze lokalne!!
      Umiesz czytać, to czytaj co pisze się w w trójjęzycznej reklamówce T. Gór:

1. ..... Czysta woda i powietrze są szczególną troską władz miasta.
      2. ..... Clean water and air under the local authorities' particular care.
      3. ..... Die Stadtverwaltung legt besonderen Wert auf die Sauberkeit von Luft

und Wasser.

Więc nie siej tutaj defetyzmu i wrogiej propagandy, kiedy burmistrz ze świtą
      stara się tak bardzo ściągnąć do nas turystów z kraju i za granicy.
      • krtek7 Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ 11.07.06, 11:15
        :)))

Przepraszam/Sorry/Enschuldigung

oraz

Dziękuję/No Thanks/Danke/Merci ale już z zaproszenia nie skorzystam...

• Gość: wazny gosc Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 21:23
      Bylem tam ostatnio dwa lata temu z corka. Obrzydliwie.
      • Gość: pułkownik Dowgird Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 21:13
        A od kiedy to zalew jest w Tarnowskich Górach? I co do jego sprzątania mają
        Tarnowskie Góry? Skoro coś piszesz na forum, zastanów się najpierw, czy nie
        bredzisz, robaczku. A jeśli czegoś nie wiesz, milcz. Przynajmniej nie wyjdziesz
        na kompletnego idiotę.
        • Gość: czarna mamba Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 08:26
          A dlaczego w twojej wypowiedzi jest tyle agresji i taki protekcjonalny ton??
          Wszystkich tak traktujesz, czy tylko ten temat tak Cię nastraja?
          • Gość: talizMAN Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 13:33
            W zasadzie co do "smrodu brudu i ubustwa" macie racje, tylko nasuwa mi sie
            jedno pytanie: wiec dlaczego nie jezdzicie do Aquaparku? Tam macie czysciutko i
            schludniutko. A moze to koszty tak was zniechęcają? 15 zł. za godzinke, a tu 4
            za cały dzien. Coś kosztem czegoś...
            • Gość: krtek7 Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 14:16
              Jednak za co te 4 zł? Opłata klimatyczna? za przebywanie w lesie? Bo nie za
              porządek i za przyzwoitą inftastrukturę. Byłam tam rok temu i po wniesieniu
              opłaty pomyślałam: o, to dobrze, w przyszłym roku będzie tu na pewno przyjemnie
              i czysto, nareszcie pomyśleli.
              I się pomyliłam, rok temu nawet tych toitoiów było więcej :/
            • Gość: Byly mieszkaniec Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ IP: *.vcn.bc.ca 14.07.06, 20:36
              Niestety Polska to kraj w ktorym nadal sie nic nie zmienilo. Na rekreacje trzeba
              przeznaczac pieniadze, bo to jest inwestowanie w zdrowie spoleczenstwa.
              Nikt z politykow nie powinien uciekac od odpowiedzialnosc za to. Pokazywanie
              gestu kelnerskiego (to kolega) nie rozwiazuje problemu. Skoro mieszkancy
              Tarnowskich Gor sa glownymi uczestnikami tego osrodka, wiec ich wladze powinny
              zadbac o to aby nie byl on pozbawiony czystych wychodkow. To przeciez tak
              proste jak 2+2=4. Ale moze nie proste dla wszystkich? Bywalem tam kiedys i
              powiem krotko: nie trzeba wielkiego wysilku aby wybudowac niezbedne urzadzenia
              sanitarne i zapewnic ich utrzymanie w czystosci. Smrod, brud i ubostwo nie
              nie przyciagna turystow chocby probowaly to zrobic najbardziej agresywne
              reklamy. Zatem pytam pana prezydenta Tarnowskich Gor, czy moze nie powinien pan
              sie wstydzic za to Chechlo i cos z tym fantem zrobic?
        • Gość: krtek7 Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 14:12
          Ok, ok, zalew jest... w Świerklańcu? Na bilecie za 4 zł jest napisane "Gminny
          Ośrodek Rekreacji w Świerklańcu".

Przepraszam Tarnowskie góry :) Nie znalazłam forum Świerklaniec dlatego piszę
          tutaj.
          • Gość: Byly mieszkaniec Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ IP: *.vcn.bc.ca 14.07.06, 20:45
            No tak, Swierklaniec mala gmina z malym budzetem nie ma na to pieniedzy
            i na tym sprawa sie konczy. Tymczasem cierpia na tym glownie mieszkancy
            Tarnowskich Gor. Czy to tak trudne spotkac sie dwom urzedom i rozwiazac
            wspolnie ten wstydliwy problem? Jednak lato sie wkrotce skonczy, ludzie zapomna
            o problemie ktory wroci znowu za rok. Oj Polsko, Polsko, jak duzo wody uplynie
            w Wisle zanim zaczniesz traktowac dobro wspolne na rowni z prywatnym?
            • Gość: oko Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 21:16
              najlepiej zasypać i bedzie spokój,tak jak zasypał basen dla dzieci prezes
              pewnego klubu w T-G.
              • Gość: plywak Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ IP: *.stk.net.pl 14.07.06, 21:21
                basen zasypał tez wlasciciel pewnego osiedla w TG...
          • krtek7 Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ 14.07.06, 21:58
            Tak naprawdę nie mapisałam tu tego postu dlatego żeby tylko ponarzekać.

Jest mi STRASZNIE PRZYKRO że tak się traktuje mieszkańców naszego regionu, że
            swoich tak traktują ludzie odpowiedzialni za ten stan.Skusiła mnie reklama
            (czystość wody) i po prostu jest mi żal że są takie a nie inne warunki.

Wiadomo - ludzie i tak będą przyjeżdżać... Ale czy tak to powinno wyglądać? :(

• dantetg Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ 15.07.06, 01:50
      a ja nad zalewem widzialem starsze panie ktore zbieraly puszki aluminiowe.
      Wiadomo, zawsze idzie cos dorobic. Szczegolnie w takich czasach. Chwala im za
      to. A mozeby tak te panie 'wylapac' i odgornie, przez urzedasa, dac im 10zl za
      dzien? Za to ze dziennie przez powiedzmy 2 godziny beda oprocz aluminium
      zbieraly inne smieci. Dostana worki i rekawiczki. Beda zbieraly 2 godziny
      dziennie WSZYSTKIE smieci. A i tak przy tym aluminium beda sobie segregowac na
      wlasny rachunek. 2 takie panie = 20zl/dzien= 60zl/miesiac.
      +10zl na srodki czystosci = 70zl/miesiac CZYSTOSCI.
      Czy to QR*A tak trudno zrozumiec?
      Panowie, panie. Moze my powinnismy sie poskladac na to?
      Niech ktos poda numer konta. Kazdy wplaci online po 5 zlotych i bedzie z glowy
      przynajmniej na 2 miechy.
      I za rok znowu.
      Skoro to jedyne wyjscie moze prywatna inicjatywa mieszkancow zawstydzilabvy wladze.
      Te nasze cholerne wladze...
      • Gość: TED Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ IP: *.adsl.inetia.pl 17.07.06, 09:37
        ".....zawstydziła władze" Kolego o czym Ty piszesz. Wstydu to oni już dawno nie
        mają , albo wręcz nigdy nie mieli.
      • Gość: wopr Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 20:06
        Gdyby każdy posprzątał po sobie to by było czysto,nic dodać nic ująć !
        • Gość: ak Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ IP: *.pools.arcor-ip.net 18.07.06, 23:29
          mondrala

ludzie zawsze syfia jak nie sa w domu i trzeba posprzatac

PS
          zeby bylo jasne syfia wszedzie, w Polsce i USA, i Rosji, i nawet w Niemczech
          tylko, ze w Niemczech syfia kulturalnie (czy ktos ma kompleksy?)
          • Gość: wopr Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 14:36
            I dlatego mamy tak zasyfiony kraj.
            • Gość: ak Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ IP: *.abas.de / *.pools.arcor-ip.net 19.07.06, 15:33
              jeszcze raz
              ludzie wszedzie zostawiaja po sobie smieci, to nie jest nasza specjalnosc
              inni maja sprawniesze sluzby porzadkowe albo w ogole maja sluzby porzadkowe
              a na zalewie ich nie ma

zeby ludzie nie syfili jest marzeniem
              • Gość: wopr Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 17:22
                jeszcze raz ,przestań ty przynajmniej śmiecić tutaj na forum.
                • krtek7 Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ 19.07.06, 17:32
                  Na Śląsku, mam przynajmniej takie wrażenie, ludzie nie "syfią" :) aż tak
                  strasznie - normalnie, jak to ludzie. Przepełnione kosze na śmieci świadczą o
                  tym że to jednak służby porządkowe są winne, bo ludzie wyrzucają śmieci do
                  kosza - i tak ma być. Zresztą przez ostatnie dwa tygodnie może coś się zmieniło
                  w tej kwestii. Ja pamiętam sytuację z 9 lipca. Może to już nieaktualne?...
                • Gość: ak Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ IP: *.abas.de / *.pools.arcor-ip.net 20.07.06, 10:20
                  masz problemy jak ktos sie nie zgadza z tym co piszesz?
    • georgenberg1 Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ 20.07.06, 10:49
      Jak co roku nad zalewem masa ludzi a ja zastanawiam sie kiedy w końcu zrobią
      porządne szlaki dla pieszych z Miasteczka i Gór a przede wszystkim ścieżki dla
      rowerzystów bo samochody pdzące trasą na Czstochowe stwarząją duże zagrożenie
      dla siebie i niczmu winnych rowerzystów.
      Rok temu remontowli drog koło stacji Orlenu CPN przy TG ale nistety nic nie
      zrobili w ww. spraiwe.Nie sądzicie ze w koncu sciezki powinny powstac?
      • Gość: rowerzysta Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ IP: *.nott.cable.ntl.com 23.07.06, 19:59
        Po co komu sciezki rowerowe... wystarczy sie wysilic i spojrzec w mape zeby
        znalezc conajmniej 20 sciezek lesnych prowadzacych na Chechlo. No chyba ze ktos
        lubi sciezki asfaltowe :P
        • georgenberg1 Re: Chechło - ogólnie katastrofa .... :/ 24.07.06, 09:32
          Sciezki są po to aby nie dochodzilo do sytuacji gdy na drodze spotykają się
          piesi , rowerzysci i pędzące samochody - dzieje się tak latem często.
    • dantetg odpowiedź 21.07.06, 22:57
      Pytałem w UM TG. Oto odpowiedź, jaką otrzymałem:
      ---ciach---

Witam,

W odpowiedzi na Pana prośbę
      uprzejmie informuję, że Zalew Nakło-Chechło
      leży na terenie gminy Świerklaniec.

Zarządcą w imieniu gminy Świerklaniec jest:
      Gminny Ośrodek Rekreacji w Świerklańcu,
      Dyrektor Andrzej Przybylok,
      Świerklaniec ul. Parkowa 30 (Pałac Kawalera),
      tel. (32) 284 44 90, (32) 284-43-30
      www.palackawalera.pl
      sekretariat@palackawalera.pl

serdecznie pozdrawiam
      Monika Trzcionkowska
      Referat Promocji Miasta
      UM Tarnowskie Góry
      tel. (32) 39 33 849

---ciach---

czyli jest to TYLKO świerklanieckie, czy jak?
      • lancer7 Re: odpowiedź 22.07.06, 11:07
        Przecież wyraźnie jest napisane że zalew leży na terenie gminy Świerklaniec i
        zarządcą w imieniu gminy jest GMINNY ośrodek sportu i rekreacji. Urząd Miasta w
        TG nie ma nic do tego. Ze wszelkimi interwencjami należy się zwracać do Urzedu
        Gminy w Świerklańcu bo to oni śa właścicielem
        • dantetg Re: odpowiedź 22.07.06, 23:58
          @LANCER7: tylko dlaczego sie tak buldoczysz? Ludzie przed kompami w UM maja
          placone rowniez za to,zeby odpowiadac na takie maile wiec nie widze problemu.
          Zapytalem, dostalem odpowiedz. Poza tym przeczytaj dokladnie posty 'bylego
          mieszkanca' i wtedy zrozumiesz o co mi chodzi. Po raz kolejny widzimy gest
          kelnerski nie przynoszacy zadnego polepszenia.
          1) skoro nalezy to do Swierklanca to dlaczego jest na reklamowkach TG jako atrakcja?
          2) jesli ma byc atrakcja ROWNIEZ TG, to nie nalezaloby sie dogadac nawet z tym
          Swierklancem?
          3) po cos glosowalismy. Jesli mamy demokracje to skoro wiekszosc mieszkancow TG
          chcialaby miec czysty zalew...a dzialania ku temu zmierzajace nie lamalyby prawa
          to czyz NIE ZOSTALOBY POZYTYWNIE ODEBRANE zajecie sie tym problemem? Nawet przez
          UM TG? Dlaczego sami nie wykaza zainteresowania w imieniu mieszkancow, nie
          slychac o probach rozwiazania tego problemu i podejmowaniu takich krokow. Trzeba
          zas podpisy zbierac,czy jak?
          • lancer7 Re: odpowiedź 23.07.06, 11:26
            nie buldoczę się, tylko po co gmina (w tym przypadku TG) ma ładować kase w coś
            co nie jest jej.Taki był podtekst odpowiedzi jaką otrzymałeś z UM. Właściwsze
            byloby zwrócenie się z tym do Starostwa.
            • dantetg Re: odpowiedź 23.07.06, 23:38
              no to racja...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka