Dodaj do ulubionych

Nowa stara gazeta "Gwarek"

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 19:59
Odkąd naczelnym "Gwarka" został red. Myśliwski, obserwuję postępującą
degenerację tej, nigdy nie będącej najlepszą, gazety. "Gwarek" osiągnął
poziom roztworu nasyconego głupotą i głupotami, a wszystko to wręcz wylewa
się na zewnątrz.
Proszę zwrócić uwagę na to, o czym pisze gazeta. Są to od pewnego czasu same
relacje ze szkolnych imprez, spotkań przeróżnych dziadków i kronika życia
lokalnej władzy. Właściwie powinien powstać dział do odnotowywania tego, co
pan burmistrz (starosta) zrobił, co powiedział, czego nie powiedział, gdzie
był, a gdzie nie był itp. Władza byłaby zachwycona i dawała jeszcze więcej
ogłoszeń, a redaktor, który najwyraźniej kocha władzę, byłby w stanie
powiększyć jeszcze objętość, by więcej pisać o władzy, która dawałaby jeszcze
więcej ogłoszeń i tak w kółko.
Co do imprez szkolnych to apogeum miało miejsce podczas wiosny naukowej.
Redaktorzy pisali jak na sraczkę o budowanej w szkołach fikcji, o tym, jak
maszczono tam władzy, jak "wspaniałe" imprezy się tam odbywały. Raz tylko
jeden któryś z nich, w rubryce "telefony" ośmielił się napisać, że szkoły są
od tego, by uczyć, ale to pozostało bez echa. Fakt, że w ogóle poszło
w "Gwarku" jest kolejnym dowodem na to, że redaktor tego nie czyta.
Po wtóre mam wrażenie, że pan redaktor M. posiada poważne braki w ogólnej
wiedzy. Chodzi o to, że odkąd zmienił się redaktor naczelny, nikt chyba tej
gazety nie czyta, a jeśli czyta, to nie rozumie tekstu, albo - po prostu -
nie zna języka ojczystego. Dowód - proszę bardzo. Z tydzień temu -
tytuł: "Spustoszone Borowiany". Czytam, kto też i czemu spustoszył smętny
matecznik resztek tarnogórskich harcerzy, ale nie widzę słowa o spustoszeniu.
Chodziło bowiem o to, że Borowiany są puste. Puste nie znaczy to samo co
spustoszone, ale redaktor o tym nie wie. Bo niby skąd ma wiedzieć?
Ten artykuł pisał zresztą redaktor, którego nazwiska w tej chwili nie
potrafię sobie przypomnieć, znany doskonale z kwiecistego języka. Facet
powinen żyć kilkaset lat temu, w epoce baroku, a nawet rokoko. To jednak
detal.
Reasumując te moje przydługie refleksje: "Gwarek" pomalutku, acz
systematycznie schodzi na psy. Boję się, co będzie dalej, jak minie ogórkowy
sezon.
Obserwuj wątek
    • Gość: tarnogórzanin Re: Nowa stara gazeta "Gwarek" IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.06, 23:50
      Witam.W całości popieram.Teraz z Gwarka zrobił się szmatławiec.Wychwala tylko
      władzę co zrobiła jak zrobiła.Słowa krytyki władz Miasta która NIC NIE ROBI nie
      znajdziesz.Ba teraz ze względu na wybory robi się wszystkie prawie drogi,bo
      przez 4 lata nic nie robili.
      Proponuję nie kupować GWARKA i nie czytać tych wszystkich pochwał.
      PRECZ Z GWARKIEM.
      • Gość: tarnogórzanka Re: Nowa stara gazeta "Gwarek" IP: *.gl.digi.pl 18.08.06, 08:25
        hmm...z tego co tu piszecie drodzy Państwo wnioskować można,że wcześniej
        "Gwarek" nie miał "szmatławej" natury...a ja myślę,że to zawsze była
        "tarnogórska plotkara", której poziom pozostawiał wiele do życzenia... (zresztą
        jak w przypadku większości tego typu gazet)

nowy redaktor jest od 3-4 miesięcy (przepraszam, nie śledzę tak dokładnie roszad
        w lokalnych gazetach)? cóż...nowego trenera mamy od miesiąca i też wszyscy na
        nim psy wieszają,że z przegraliśmy z Danią... :)

a poważniej...czy prócz narzekania macie Państwo (konkretne)sugestie względem
        rozwoju tygodnika? myślę,że złym pomysłem nie byłoby przekazanie ich właściwemu
        adresatowi... (tu redakcji czy też p. Myśliwskiemu)

pozdrawiam (serdecznie)!
      • Gość: prawdziwy Dowgird Re: Nowa stara gazeta "Gwarek" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 10:31
        pułkowniku Jacku Tarski, miałeś w życiu swoją szansę i trzeba było wtedy
        popracować nad Gwarkiem a nie teraz krytykować bezsensownie za twoich czasów
        Gwarek był prawdziwmy włazidupcem co teraz się zmienia, napisz coś do swojej
        gazety bo na forum ci to słabo wychodzi
    • Gość: Pipi Langstrum Re: Nowa stara gazeta "Gwarek" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 09:14
      A mnie się "Gawrek" podoba. A najbardziej nowa strona internetowa gazety. Jakoś
      poprzedni naczelny nie wpadl na tak prosty pomysł aby ją unowocześnić. Nara
    • helenaaa Re: Nowa stara gazeta "Gwarek" 18.08.06, 13:34
      A mnie sie podoba piątkowy dodatek do "Dziennika Zachodniego".
      W Gwarku chętnie czytam felieton pani Kasi Stotko.
      A tak cała reszta to 2 strony reklam, 3 wiadomości spotowych.
      Rzeczywiście mało do pocztania.
      • slawek99444 Re: Nowa stara gazeta "Gwarek" 19.08.06, 17:07
        helenaaa napisała:

> A mnie sie podoba piątkowy dodatek do "Dziennika Zachodniego".
        > W Gwarku chętnie czytam felieton pani Kasi Stotko.
        > A tak cała reszta to 2 strony reklam, 3 wiadomości spotowych.
        > Rzeczywiście mało do pocztania.

Mnie się też podobają te felietony. Babka zna się na rzeczy. Ale "Gwarka"
        ogólnie nigdy nie lubiłem. Zawsze był za grzeczny. Mimo to nie zgadzam się z
        założycielem wątku. Wydaje mi się że teraz ta gazeta jest bardziej strawna.No i
        ma u mnie plus za nową stronę internetową, chociaż też bym się mógł przyczepić
        do paru rzeczy. Acha, całkiewm niezłe są też teksty tego gościa z "Innego
        Śląska", chociaż czasem wali na oślep. Ale przynajmniej coś sie dzieje.
    • Gość: Erewhon Re: Nowa stara gazeta "Gwarek" IP: 213.186.95.* 18.08.06, 13:51
      Aż z ciekawości wszedłem na stronę Gwarka.
      Widze reklamę, że można kupować wersję elektroniczną gazety.
      Pomysł dobry, sprawdzam cene: 1.30 :(
      tyle samo co papierowa wersja w kiosku, wole kupic papier ... wygodniej sie czyta.
      • makowa.pani Do prawdziwego Dowgirda 19.08.06, 17:57
        Czy jesteś pewien że to redaktor Tarski napisał? Jeśli to prawda to się
        kompletnie skompromitował. Ale mi się nie chce wieżyć że poważni ludzie mogliby
        się tak głupio zabawiać. Chociaż wszystko jest możliwe :-) Może by się Pan
        Tarski jakoś wypowiedział na Forum w tej sprawie? Oskarzać jest bardzo łatwo.
        Co do tygodnika "Gwarek": moim zdaniem teraz jest lepszy niż przedtem. Nawet
        nie wiedziałam, że jest nowy Naczelny. Nie zwracam uwagi na takie rzeczy. Ale
        niech mi nikt nie mówi że się nic nie zmieniło. Gazeta jest grubsza i doszły
        nowe rubryki, na przykład historyczna, i felietony. Pani Redaktor Kasia Stotko
        fajnie pisze o mieście, wyciąga takie niby drobiazgi, ale własnie z takich
        drobiazgów się skłąda życie. Pan Redaktor Krzysztof Mazik dowala lokalnym
        politykom, a Pan Redaktor Zbigniew Markowski bardzo fajnie pisze o Internecie.
        Bardzo się uśmiałam z tekstu o muzyce, która się kończy w Lasowicach.
        Panie Redaktorze Naczelny, gratuluję Panu. Dobrze że Pan tych ludzi powyciągał.
        Zgadzam się jednak ze stwierdzeniem,że inne artykuy są takie same rzadne i
        drętwe jak dawniej. Może trzeba wymienić zespół na młodszy?
        Ja akurat nie lubię sportu i nie czytam stron sportowych ale za to mój tata od
        tego zaczyna czytanie "Gwarka". Zależy co ktolubi po prostu. Nowa strona mi się
        ni epodoba bo jest jakaś chaotyczna.
        Nie możliwe. Tego nie mógł napisać Pan Tarski. Przecież On był Naczelnym
        wcześniej, prawda?
    • Gość: pułkownik Dowgird Re: Nowa stara gazeta "Gwarek" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 22:12
      Popiłem i napisałem tego posta w pijanym widzie, bo mi się wydawało, że to ma
      sens gdy tymczasem sprawa od początku sensu nie miała. Wydawało mi się, że
      te "rewelacje" mają sens. Otóż nie mają. "Gwarek" nie jest najlepszą gazetą pod
      słońcem, ale jak przez te trzy dni poczytałem w necie inne gazety, to
      zobaczyłem, że tak naprawdę niczym od siebie się nie różnią. Każda na swoją
      metodę uprawia swoje poletko. A że w gminach, miastach i o czym tam piszą jest
      mało różnych wydarzeń na miarę odkrycia Ameryki, to i robi z igły widły pisząc
      o tym co się dzieje czasem z przesadą. Jakby w Tarnowskich Górach był sejm,
      partie polityczne, pewnie by było coś więcej, a tak jest jak jest i kropka.W
      jednym trzeba "Gwarkowi" przyznać rację - nigdy się nie sprzedał, bo nie pisał,
      że miejscowe władze są cacy, zawsze im patrzał na ręce, niezależnie od tego,
      kto tam był naczelnym. Myśliwski (przynajmniej wpuścił trochę świeżej krwi)
      jest taki sam jak Tarski, a ten był taki sam jak inni przed nim, bo "Gwarek" ma
      przecież więcej lat niż trzy albo cztery. Jeszcze raz podkreślam, że świat po
      dużej wódce jest czarno - biały, a w rzeczywistości ma sporo innych kolorów.
      Panie Myśliwski, bez urazy, przepraszam, bo te wyssane z palca brednie mogły
      Panu zaszkodzić.
      • makowa.pani Re: Nowa stara gazeta "Gwarek" 26.08.06, 18:16
        No proszę: punkt widzenia zależy od ilośći procentów we krwi :-) Szkoda że się
        PAn Tarski nie wypowiedział. Może mu szkoda czasu na forumowe bredzenie różnych
        Pułkowników. Mimo tego spodobało mi się, że autor wątku przeprosił. Pułkowniku
        nie pij tyle ;-)
        • Gość: czytelnik Re: Nowa stara gazeta "Gwarek" IP: *.adsl.inetia.pl 28.08.06, 09:22
          Kiedyś lubiłem poczytać Gwarek wydanie internetowe. Po zmianie redaktora
          naczelnego każdy artykuł urywa sie i konczy "chcesz więcej kup sobie gazetę"
          Paranoja a jak nie mogę kupic to już nie poczytam? Jak mieszkam teraz np.w
          Poznaniu? Acha jest nowośc możesz kupić wyadnie internetowe za 1,30 zł. A co z
          tymi co wyjechali za granicę ? Może dla nich cena w euro 2 a może 5 euro
          przeciez ich stac bo więcej zarabiają, albo w dolarach,funtach .....
          Puknijcie się w głowy te wiadomosci nie są warte 0,50 groszy
    • Gość: Czytelnik GW Re: Nowa stara gazeta "Gwarek" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 20:27
      W numerze GWARKA z dn 05.09. 2006. znalazł sie artykuł w którym NACZELNY
      wreszcie podjął się ( albo odważył się) próby krytyki władz tym razem
      powiatowych, które za nasze pieniadze wydają rózne materiały promujace własną
      osobę przed wyborami. Nie znam tego powiatowego pseudo-kalendarza kulturalnego,
      ale podobno takich wydawnictw jest o wiele wiecej,jak np. "Skarby Powiatu"
      gdzie podobnie jak we wspomnianym kalendarzu na potencjalnego wyborcę spoziera
      usmiechnięta twarz naczelnego kurdupla powiatu z Radzionkowa.
      • Gość: Remik Re: Nowa stara gazeta "Gwarek" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 21:01
        Jestem w posiadaniu obydwu " pseudo-wydawnictw". Rzeczywiscie z kazdej z nich
        spoziera ten sam uśmiechniety facet czyli Starosta Józef Korpak. Ci którzy mu
        to przygotowałi i doradzali powinni sie wstydzić chyba,że to był jego własny
        pomysł na autoreklamę przedwyborczą za nasze pieniądze. A to już byłby
        Skandal!!
    • d_aga Re: Nowa stara gazeta "Gwarek" 08.09.06, 18:23
      ,,Gwarek" jest typową lokalną gazetą, jakich wiele u nas w kraju.
      Od czasu, kiedy zmienił sie naczelny zmieniło sie to i owo. Wiadomo, nowa miotła...
      Pojawiły się ciekawe felietony (Stotko, Markowskiego i Mazika), opowiadania
      (Drechslera, Kanclerza i innych tarnogórskich literatów), wspomnienia
      okolicznościowe. Podobno ma się również pojawić powieść w odcinkach. Jest co
      poczytać przy drugiej porannej kawie
      Niestety, szata graficzna i rozkładówka jak z lat siedemdziesiątych poprzedniego
      wieku nie zachęca do kupowania. W tym zakresie ,,Gwarek" pozostawia wiele do
      życzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka