Dodaj do ulubionych

czy nie wypada gdy sie zwalnia pracownoka....

07.04.11, 11:35
Pracowałam kilka lata w szkole jako nauczyciel, na tzw zastepstwo, relacje miałam wyjatkowo dobre z kolezankami i dyrekcją, po tych kilku latach dowiedziałam sie ze dla mnie i jeszcze jednej osoby nie ma godzin, nie miałam o to pretensji nie ma to nie ma (chociaż osoba która przyszła pózniej niż ja sie ostała)
Zastanowiła mnie natomiast inna rzecz - czy nie wypada pożegnać odchodzacych pracowników? nie zrozumcie mnie zle nie mam na mysli przyjecia czy Bog wie czego a zwykły symboliczny kwiatek z kilkoma miłymi slowami
Nie musze chyba dodawac że nic takiego nie bylo, nie jestem oczywiscie chytra na kwiatki ale tak pomyslalam że miło by było gdyby na odchodne dyrekcja zrobiła jakiś sympatyczny gest. Przecież to naprawde nie kosztuje, a nasze kontakty były b. dobre, minelo juz od tego wydarzenia kilka lat i pracuje juz gdzie indziej ale nadal czasem mysle ze moja ciezka praca (byla to szkoła publiczna) nie została jakoś doceniona a uwierzcie mi ze starałam sie i to bardzo (dodatkowe lekcje, telefony do rodziców, kółka, zebrania ......)
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: czy nie wypada gdy sie zwalnia pracownoka.... 12.04.11, 17:17
      No cóż, ja tam jestem zdania, że za pracę należy się pensja, a za szczególne zaangażowanie/wyniki nagroda/premia. Przy zwolnieniu natomiast należy się świadectwo pracy. Oczekiwać kwiatka z tej okazji by mi nie przyszło do głowy, no chyba że na emeryturę ktoś odchodzi po przepracowaniu 30 lat w jednej firmie...
      • ladypank5 Re: czy nie wypada gdy sie zwalnia pracownoka.... 12.04.11, 19:51
        Ale skoro cię lubili to jest to dość dziwne że cię nie pożegnali.
        • baba67 Re: czy nie wypada gdy sie zwalnia pracownoka.... 14.04.11, 12:01
          Kilka cieplych slow w czasie ostatniej rady pedagogicznej byloby zupelnie OK.
      • mallard Iwonaw 15.04.11, 22:20
        Niech zgadnę:
        Nie jesteś nauczycielem?
    • lena575 Re: czy nie wypada gdy sie zwalnia pracownoka.... 14.04.11, 15:47
      Umowa na zastępsto jest umową na czas określony, więc chyba nikt cię nie zwalniał. Po prostu skończyła ci się umowa.
      Ładnie byłoby, gdyby "pracodawca" umiał się zachować i podziękował. Niestety, u nas jeszcze socjalistyczne zachowania - o nieprzedłużaniu umowy najlepiej przez kadry i w ostatnim dniu.
      Kulturę firmy tworzą ludzie, a co oni mają tworzyć jak sami jej nie mają.
      • z_plus_z Re: czy nie wypada gdy sie zwalnia pracownoka.... 15.04.11, 20:26
        > nas jeszcze socjalistyczne zachowania

Przepraszam, ale "socjalistycznym zachowaniem" jest raczej obdarowywanie prezentami, kwiatami, kawami i rajstopami - na pożegnanie. Choć pewnie to standard w budżetówce?
        • lena575 Re: czy nie wypada gdy sie zwalnia pracownoka.... 15.04.11, 22:07
          Socjalistyczne zachowania to obdarowywanie goździkami, kawami czy rajstopami. Normale, to rozmowa, podziękowanie za pracę. Nie zamyka się drogi, nie burzy mostów. Pracodawca polski (Polacy, zwyczajni ludzie!!!) często nie potrafi zachować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka