mozzi889
17.09.11, 20:37
Witam serdecznie
Wiem, że jest cała masa tematów o podawaniu ręki, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje. Mam kilka problemów z tą czynnością, mianowicie:
1. Wiem, że obowiązuje zasada starszy-młodszemu, istnieje również zasada gospodarz-gość. Gdy przychodzą do mnie dobrzy znajomi to podawanie ręki jakoś samo wychodzi, ale co zrobić, gdy przyjdzie ktoś starszy z wizytą sąsiedzką? Podać rękę pierwszy w myśl zasady gospodarz-gość (mam 22 lata, czasem miewam gości starszych, albo bardzo dużo starszych, wręcz w podeszłym wieku i nie utrzymuje z tymi osobami kontaktów towarzyskich jednak zapraszam do środka).
2. Przypadek podobny do powyższego, jednak co w przypadku, gdy ktoś starszy/dużo starszy przyjdzie z wizytą do innego domownika, nie do mnie?
3. Jak powinienem zachować się w pracy, gdy np wchodzę do pomieszczenia po obradach komisji, aby coś zaprotokołować, zanotować, sprawdzić? Komisja składa się z przewodniczącego (przeważnie mężczyzna), i kilku (zwykle 6 do 8) osób - kobiety i mężczyźni w różnym wieku (w moim wieku i dużo starsi). Zwykle cały czas siedzą za stołem, ale zdarzyło mi się, że krzątali się po sali. Nie mam pojęcia, jakie zasady tu stosować (przecież nie podam ręki tylko jednej, dwóm osobom w moim wieku), więc mówię dzień dobry i zabieram się za swoje zajęcia, jednak niektórzy odbierają to bardzo negatywnie i uważają moje zachowanie za aroganckie. Oprócz przewodniczącego wszyscy jesteśmy równi rangą, jedyna różnica to wiek i płeć. Znam te osoby z widzenia, niektóre osobiście.
4. Czy wypada podawać rękę serwisantowi, który odwiedza nas w domu? Nigdy nie podawałem, zwykle taka osoba wpadała do domu "na biegu", ale na pożegnanie podawaliśmy sobie ręce (wynikało to z sytuacji, tzn miła rozmowa itd.). Zawsze to ja wyciągałem pierwszy rękę mimo, że byłem młodszy. Czy słusznie? Sam pracowałem kiedyś w podobny sposób i chyba tylko 1% odwiedzonych klientów podawało mi rękę. Gdy już jesteśmy przy serwisantach - czy wypada proponować kawę/herbatę jeżeli wiadomo, że załatwienie sprawy potrwa chwilę? Jeśli wiem, że na 5 minutach się nie skończy to naturalnie proponuję coś do picia, ale jeśli wiem, że ktoś wejdzie i zaraz wyjdzie to wypada?
5. Co w przypadku, gdy umówię się z kimś na spotkanie aby coś dostarczyć (czasem znajomi proszą, żeby coś komuś podrzucić itp) w miejscu publicznym i ta osoba już czeka? Czy powinienem pierwszy podać rękę jako przybywający mimo, że np ta osoba będzie starsza?