Dodaj do ulubionych

30-te urodziny-prezent

14.04.12, 14:05
Jak sie zachować.Mam kolezankę,ma 31lat,dałam jej prezent na urodziny,fakt duzo spozniony ale mowilam jej,ze cos jej kupie tylko zeby poczekala jak mi sie sytuacja finansowa poprawi.A,ze mamy dobre relacje,zrozumiala i doczekala sie.Kupilam jej to co chciała.Teraz zbliza sie moja 30-tka.Moze to glupie ale chcialabym dostac jakąs drobnostke od niej.Ale ona nie jest tym zainteresowana,nie mowi nic o tym,nie pyta co bym chciala dostac.I jak sie zachowac?Jej najgorsza wada to taka,ze mysli tylko o sobie(zeby jej bylo jak najlepiej) i jest cholerną egoistką,jest tez skąpa i lubi pieniadze pozyczac(i nie oddawac).
Obserwuj wątek
    • kol.3 Re: 30-te urodziny-prezent 14.04.12, 14:40
      Nic nie możesz zrobić oprócz czekania. Koleżanka nie musi pytać, co Ci kupić, może kupić coś bez pytania. Jeśli nic nie kupi, Ty w następnym roku też nic nie kupujesz.
    • bene_gesserit Re: 30-te urodziny-prezent 14.04.12, 16:00
      leckowa napisała:

> Mam kolezankę,ma 31lat,dałam jej prezent na urodziny,fakt duzo
      > spozniony ale mowilam jej,ze cos jej kupie tylko zeby poczekala jak mi sie syt
      > uacja finansowa poprawi.A,ze mamy dobre relacje,zrozumiala
      ...
      > Jej najgorsza wada
      > to taka,ze mysli tylko o sobie(zeby jej bylo jak najlepiej) i jest cholerną eg
      > oistką,jest tez skąpa i lubi pieniadze pozyczac(i nie oddawac)
      • baba67 Re: 30-te urodziny-prezent 14.04.12, 16:37
        Takim osobom nie dajemy prezentow bo jest duze prawdopodobienstwo ze nie bedzie rewanzu.
        Podobnie jak bene uznaje Twoj post za nieco niezrozumialy.
        Z osobami o podobnych wadach jak tu przytoczone mamy na ogol relacje wymuszone jakimis okolicznosciami, jednakze w zadnym przypadku nie ma obowiazku dawania im prezentow.
        Jesli jednak dalas prezent to albo
        lubisz byc w relacjach towarzyskich sado-maso (co jakos mi do Ciebie pasuje vide utrzymywanie stosunkow w bogatymi kolezankami ktore ja bym zerwala po pierwszym wystepie)
        albo ten prezent to jakas forma podziekowania za przysluge albo ukryta prosba o przysluge.
        W pierwszym wypadku masz czego chcialas bo prezentu pewnie nie dostaniesz
        w drugim prezent nie ma racji bytu.
        Czy mozna upominac sie o prezent wg SV- NIE. Prezenty (z wyjatkiem losowan mikolajkowych )dajemy na wlasne ryzyko.
        • bene_gesserit Re: 30-te urodziny-prezent 14.04.12, 20:50
          Nie, chodzilo mi raczej - off topicowo - o to, ze okreslenie 'mamy dobre relacje' w stosunku do kogos, o kim mysli sie w tak obelzywy sposob nie jest najszczęśliwiej dobrane. Być moze ta pani mysli, ze ma dobre relacje z autorką watku, to wszystko.
    • aqua48 Re: 30-te urodziny-prezent 14.04.12, 16:32
      leckowa napisała:

> Jak sie zachować. Teraz zbliza sie moja 30-tka.Moze to glupie ale chcialaby
      > m dostac jakąs drobnostke od niej.Ale ona nie jest tym zainteresowana,nie mowi
      > nic o tym,nie pyta co bym chciala dostac.I jak sie zachowac?Jej najgorsza wada
      > to taka,ze mysli tylko o sobie

Nie ma obowiązku ani mówić o planowanym prezencie ani pytać Cię o to co chciałabyś dostać, fakt że w ogóle przyszło Ci to do głowy nie świadczy źle o koleżance...
      A przede wszystkim zaprosiłaś ją na jakąś imprezę, czy choćby kawę z okazji swoich urodzin?
    • leckowa do baba67 14.04.12, 21:20
      Moja Droga(jesli mogę tak do Ciebie zwrocic się)
      dziękuje za wypowiedz,bardzo lubię jak udzielasz sie,lubię te Twoje rady.Czasami usmiechnę sie tak do siebie,z tego co mi piszesz ale biore je tak serio,serio.Dzieki wielkie!
      • minniemouse Re: do baba67 15.04.12, 00:37
        leckowa:
        Moja Droga(jesli mogę tak do Ciebie zwrocic się)
        dziękuje za wypowiedz,bardzo lubię jak udzielasz sie,lubię te Twoje rady.Czasami usmiechnę sie tak do siebie,z tego co mi piszesz ale biore je tak serio,serio.Dzieki wielkie!

To do kogo, konkretnie, bo odpisalo ci kilka osob, kazda z dobra riposta
        i ja na przyklad pojecia nie mam do kogo sie zwracasz?
        No i po co pytasz o opinie, skoro potem nie dajesz sobie rady z krytyka?

Tak w ogole to prezent jesli juz to kupuje sie nie po to zeby w rewanzu tez cos dostac,
        tylko zeby pokazac ze sie pamieta o rocznicy, lubi i docenia solenizanta.

Minnie
        • drie Re: do baba67 15.04.12, 08:17
          Tutyl postu: do baba67.
          • minniemouse Re: do baba67 15.04.12, 08:38
            a faktycznie, nie zauwazylam smile

Minnie
      • baba67 Re: do baba67 15.04.12, 10:01
        No naprawde nie spodziewalam sie , czuje sie zaszczycona..
    • kanapony Re: 30-te urodziny-prezent 16.04.12, 01:25
      jeśli chcesz jakąś drobnostkę to dlaczego oczekujesz podpytywania, co byś chciała dostać?
      podpytywanie wg mnie łączy się z "grubszymi" podarunkami
      (o czym non stop dyskutujemy - głównie w związku ze ślubami, hi hi hi)
    • angazetka Re: 30-te urodziny-prezent 16.04.12, 11:37
      Musisz lubić tę koleżankę, tak ciepło o niej mówisz wink
      A na serio: też nie mówię ludziom, że kupuję im prezent na urodziny i nie pytam, co by chcieli (badam grunt nieco subtelniej). Nie wiem, gdzie tu problem.
    • claratrueba Re: 30-te urodziny-prezent 16.04.12, 12:22
      każde zachowanie poza całkowicie biernym oczekiwaniem uważam za niezgodne z s-v. Byłoby to dopraszanie się prezentu, czyli rzecz niedopuszczalna.
      Koleżanka, niezależnie od Twojej oceny jej osoby nie ma żadnego obowiązku o Twoich urodzinach "pamiętać". Nie wszyscy urodziny w ogóle obchodzą, szczególnie kobiety po którymś tam roku życia. I sygnałem, że ktoś obchodzi jest zaproszenie na imprezę czy kawę.
      I zarówno przyjęcie takiego zaproszenia lub wymówienie się, jak i prezent lub brak jest bardzo jasnym wykładnikiem jak bardzo dla tej osoby Wasze relacje są ważne.
    • deszcz.ryb Re: 30-te urodziny-prezent 22.03.13, 15:47
      Jak na razie to ty wychodzisz na źle wychowaną, roszczeniową osobę. Zawczasu oceniłaś, że koleżanka jest egoistką, jest skąpa i lubi pożyczać pieniądze, nie oddając ich. I jeszcze napisałaś o tym na forum! Jeszcze twoich urodzin nie było, a ty już przebierasz nogami z niecierpliwości.

Czekaj cierpliwie. Jak się doczekasz, to podziękuj ładnie, a przede wszystkim zmień myślenie o ej koleżance. Ona wcale nie musi dopytywać się, co ty byś chciała dostać. Jak się nie doczekasz, to trudno, przejdź nad tym do porządku dziennego, najwyżej za rok nic od ciebie nie dostanie.

Zresztą: skoro jej tak nie lubisz, to niby po co kupowałaś jej cokolwiek na urodziny?
      • nchyb Re: 30-te urodziny-prezent 22.03.13, 17:31
        > ddając ich. I jeszcze napisałaś o tym na forum! Jeszcze twoich urodzin nie było
        > , a ty już przebierasz nogami z niecierpliwości.
        >
        > Czekaj cierpliwie. Jak się doczekasz, to podziękuj ładnie

chyba już te urodziny były, prawie rok temu smile

w sumie ciekawe, czy autorka wątku coś od koleżanki dostała, czy nie...
        • deszcz.ryb Re: 30-te urodziny-prezent 23.03.13, 22:10
          A rzeczywiście, ktoś reanimował stary temat. wink Właśnie, ciekawe, jak sytuacja się rozwinęła... tongue_out
    • leckowa Re: 30-te urodziny-prezent 28.03.13, 21:37
      Prezentu zadnego nie dostalam.Z kolezanka kontakt urwalam,z innych wzgledow.
      • nchyb Re: 30-te urodziny-prezent 29.03.13, 18:35
        ale urwałaś przed czy po urodzinach?
    • vi_san Re: 30-te urodziny-prezent 31.03.13, 11:18
      Jednego nie rozumiem.
      Dlaczego uważasz za koleżankę osobę, o której SAMA piszesz, że to "cholerna egoistka", skąpa na dodatek i nie oddająca pożyczanych pieniędzy? Z taką osobą możesz być zmuszona do utrzymywania kontaktów, również na gruncie towarzyskim [np. żona kuzyna czy temu podbnie], ale absolutnie nia masz obowiązku obdarowywania jej czymkolwiek, zwłaszcza w niesprzyjającej sytuacji finansowej! Trzeba było w dniu jej święta kupić jakiś miły drobiazg, kwiatka i złożyć życzenia - wystarczyłoby.
    • jadwiga1350 Re: 30-te urodziny-prezent 21.06.18, 23:30
      > Jak sie zachować.Mam kolezankę,ma 31lat,dałam jej prezent na urodziny,fakt duzo
      > spozniony ale mowilam jej,ze cos jej kupie tylko zeby poczekala jak mi sie syt
      > uacja finansowa poprawi.A,ze mamy dobre relacje,zrozumiala i doczekala sieq

Czy rzeczywiście koleżance ten prezent potrzebny był do szczęścia? Może wcale go nie pragnęła/ nie potrzebowała.
      • nchyb Re: 30-te urodziny-prezent 22.06.18, 11:00
        Jadwiga, a po co wyciągnęłaś wątek sprzed 5- lat?
        • e-ntropia Re: 30-te urodziny-prezent 22.06.18, 14:24
          Zeby sie dobrze przygotowac na 40 urodziny wink
    • engine8 Re: 30-te urodziny-prezent 22.06.18, 20:55
      OMG!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka